Top 20 aktivnosti na Bledu

Ne glede na to, v katerem letnem času obiščete Bled, vam zagotovo nikdar ne bo dolgčas. Odločite se lahko za katero od 20 nepozabnih aktivnosti, ki vam bodo še dolgo ostale v lepem spominu. Vsaki od njih poseben pečat doda čudovito blejsko okolje, ki razveseljuje z lepotami in posebnostmi destinacije.

 

1. Obiščite Blejski otok s pletno in pozvonite na zvon želja

 

Bled v jeseni pletna čoln© Jošt Gantar

Edinstveno in posebno doživetje čaka vse, ki se boste s tradicionalnim čolnom, imenovanim pletna, odpravili na Blejski otok. Ti čolni se že vrsto let uporabljajo za prevoz obiskovalcev na otok in še danes jih upravljajo izkušeni pletnarji. V središču otoka se nahaja slikovita cerkev Matere Božje na jezeru, ob obisku pa nikakor ne pozabite pozvoniti tudi na zvon želja. Legenda namreč pravi, da če pozvonite in si ob tem zaželite željo, se bo le-ta uresničila. Seveda je vreden raziskovanja tudi sam otok s svojo čudovito okolico in obilo priložnostmi za ustvarjanje privlačnih fotografij.

 

2. Obiščite Blejski grad

 

Bled v jeseni na gradu© Jošt Gantar

Blejski grad, ki leži na pečini s pogledom na jezero, je ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Sloveniji. Grad je najstarejši na Slovenskem, zasnovan pa je tako, da lahko raziščete muzej, ki se nahaja v notranjosti gradu, grajsko kapelo, tiskarno in vinsko klet. Ob koncu ogleda ne pozabite zaviti tudi v trgovino s spominki, da boste domov odnesli kaj, kar vas bo spomnilo na vtisov polno dogodivščino.

 

3. Poskusite blejsko kremno rezino

 

Blejska kremsnita© Jošt Gantar

Blejska kremna rezina je zagotovo eden od simbolov blejske kulinarike, ki jo pripravljajo že skoraj 70 let. Gre za preplet slastne vaniljeve kreme, listnatega testa in stepene sladke smetane, vse sestavine pa morajo biti naravne in razporejene v pravilnih razmerjih. V kremni rezini lahko uživate na kateri od teras hotelov s pogledom na Blejsko jezero, originalna pa izvira iz Kavarne Park, kjer jo lahko tudi kupite za s seboj.

 

4. Sprehodite se po slikoviti soteski Vintgar

 

Bled vintgar© Jošt Gantar

Ta čudovita soteska se nahaja le nekaj kilometrov od Blejskega jezera in je ena tistih, ki si jih boste zapomnili za vse življenje. 1,6-kilometrski sprehod skozi sotesko ni zahteven in vas popelje mimo osupljivih slapov in tolmunov, ki jih napaja reka Radovna. Občudujete lahko tudi mogočen 13-metrski slap Šum.

 

5. Izkusite vožnjo s fijakerjem

 

s kočijo okoli bleda v jeseni © Jošt Gantar

Po Bledu in bližnji okolici se lahko zapeljete s tradicionalnim blejskim prevoznim sredstvom – kočijo oziroma fijakerjem. Gre za odprte kočije, kjer ob panoramski vožnji izkusite tudi utrip preteklosti. Fijakerstvo ima namreč podobno tradicijo kot pletne, saj se je razmahnilo s prihodom železnice in turizmom, ko so gostje z železniške postaje potrebovali prevoz do središča in do hotelov. Voznik fijakerja ne more biti kar kdor koli, saj se poklic prenaša iz roda v rod. Danes so blejski fijakerji postali neke vrste turistična znamenitost, saj še vedno ohranjajo tudi tradicionalno uniformo z jopico, hlačami in klobukom črne barve, belo srajco in telovnikom z vezenimi gorenjskimi nageljni.

 

6. Sprehodite se okoli Blejskega jezera

 

Blejsko jezero pomladi© Jošt Gantar

V katerem koli letnem času zagotovo ne boste obžalovali odločitve, da se odpravite po 6-kilometrski sprehajalni poti okoli Blejskega jezera. Pot je primerna tudi za prevoze z vozičkom in je večinoma speljana po asfaltu, le kratek odsek poti je makadamski. Za pot si vzemite dobro uro hoje, raje malo več, saj se boste zagotovo ustavili in občudovali lepote, ki vas obdajajo, ali pa vmes zavili na katero od teras restavracij in hotelov ter se okrepčali z okusnimi lokalnimi dobrotami.

 

7. Uživajte v pohodništvu in obiščite blejske osamelce

 

Bled v jeseni© Jošt Gantar

V okolici Bleda priložnosti za pohodništvo nikdar ne zmanjka, saj lahko izbirate med številnimi potmi različnih težavnostnih stopenj. Med najbolj priljubljenimi točkami s krasnimi razgledi so vrh Ojstrice, Male Osojnice, Velike Osojnice, Straže pa tudi sredogorski izleti na Jelovico (Talež) in Pokljuko (Galetovec). Novost iz leta 2019, ki je lahko pravi izziv za ljubitelje pohodništva, je krožna pot Juliana Trail, ki je dolga kar 330 km. Poteka po dolinah in prelazih po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

 

8. Privoščite si kolesarjenje po slikoviti pokrajini

 

gorsko kolesarjenje Bled© Mojca Odar

Ob ogledu okolice Bleda lahko združite prijetno s koristnim ter si številne znamenitosti ogledate s pomočjo kolesa. Posebne kolesarske poti so sicer omejene, vendar so za kolesarske izlete primerne številne lokalne ceste in kolovozne poti med vasmi v okolici Bleda. Za ljubitelje gorskega kolesarstva pa pravi izziv ponudijo gozdne ceste na Jelovici, Pokljuki in Mežakli. Lahko se odločite tudi za večdnevno krožno pot z izhodiščem in ciljem na Bledu, kot je 7-dnevni Julijana Bike Tour ali pa 5-dnevni Trans Karavanke MTB Trail.

 

9. Z balonom doživite nepozabne razglede

 

balonarski polet nad bledom

Polet z balonom je enkratna priložnost, da si Bled z okolico ogledate s panoramskim poletom, ki vam bo razkril dih jemajoče razglede. Polet je mogoče izvesti v vseh letnih časih, smer potovanja pa je odvisna od vetra.

 

10. Uživajte na največjem slovenskem igrišču za golf

 

royal bled golf igrišče© Aleš Fevžer

Na Bledu kraljuje največje slovensko igrišče za golf, ki je bilo odprto že leta 1937. Še danes velja za eno najlepših golf igrišč v Evropi. Koristite ga lahko od marca do novembra, zemljišče pa je rahlo razgibano in poraslo z gozdom. Med igro lahko uživate tudi v čudovitih razgledih na mogočne Karavanke ter vrhove Julijskih Alp s Triglavom v ozadju. Na igrišču za golf vsako leto potekajo tudi številni mednarodni turnirji.

 

11. Odkrijte čare podzemnih jam

Jama pod Babjim Zobom© Bogdan Kladnik

Na območju Bleda se nahaja kar nekaj jam, najbolj obiskani pa sta Jama pod Babjim zobom in Šimnova jama. Ogled Jame pod Babjim zobom je od julija do avgusta po predhodnem dogovoru možen vsako nedeljo ob 10. uri, od maja do oktobra pa samo po predhodnem dogovoru. Voden vstop v Šimnovo jamo je možen samo po dogovoru.

 

12. Sprostite se s plavanjem in kopanjem

Velnes Bled© Jošt Gantar

V toplih dneh k osvežitvi vabi Blejsko jezero, kjer se nahaja kar nekaj kopališč, in sicer Grajsko kopališče, zasebno kopališče Vile Bled, zasebno kopališče Grand hotela Toplice ter kopalne vode v Mali in Veliki Zaki. V Blejskem jezeru se nahajajo tudi zdravilni vrelci, ki blagodejno vplivajo na človekovo zdravje. Če ste večji ljubitelji bazenov, pa se lahko sproščate v pokritem termalnem bazenu Grand hotela Toplice ali pa v bazenih hotela Rikli Balance.

 

13. Izkusite adrenalinsko vožnjo s poletnimi sankami

 

Straža Bled Poletno sankanje© Jošt Gantar

Poletno sankanje lahko izkusite na hribu Straža, kjer je drzna proga speljana z vrha hriba. Med premetavanjem po ovinkih boste lahko občudovali tudi izjemne razglede na Bled z gradom in jezerom.

 

14. Užijte dozo vznemirljivosti z raftingom po Savi Dolinki

 

Rafting Bled© Adventure rafting Bled

Izkusite zabavno in zanimivo doživetje ob raziskovanju brzic reke Save Dolinke, kjer se lahko v spremstvu izkušenih vodnikov podate na vodno dogodivščino. Rafting je nezahteven in je primeren tudi za mlajše in neizkušene. Ves čas boste uživali ob pogledu na naravne lepote v okolici reke, v toplejših mesecih pa se boste lahko celo osvežili s skokom v vodo.

 

15. Doživite soteskanje, ki vam razkrije skrite kotičke

 

soteskanje OUTDoor Slovenia Bled© OUTDoor Slovenia

Soteskanje vam omogoči, da raziskujete in doživite čare neokrnjene narave iz rečne perspektive, kamor brez izkušenih vodnikov in ustrezne opreme ne bi imeli vstopa. Verjemite, da je v strugi divje alpske reke svet videti čisto drugače, saj odkrijete tudi številne skrivnostne in odmaknjene kotičke. Soteskanje na Bledu je varna aktivnost, ki je primerna za vsakogar in ne zahteva posebne fizične pripravljenosti.

 

16. Preizkusite se v veslanju v lesenem čolnu

 

Bled jesen čoln na jezeru Jost Gantar© Jošt Gantar

Blejsko jezero vas bo očaralo tudi z vodne gladine, ki jo lahko z izposojo lesenega čolna raziščete kar sami. Pogumni se lahko odpeljete vse do Blejskega otoka, ali pa se zadržujete bolj v bližini obale in odkrivate različne skrite kotičke.

 

17. Odbrzite po nebu in doživite nekaj, kar lahko ponudi le zipline

 

Zipline Dolinka Bled© Zipline Dolinka

Izkusite Zipline Dolinka, ki vas navduši s kar 4 km spusta, 7 jeklenicami v dolžini od 350 do 700 m ter z možnostjo šestih preletov čez Savo Dolinko. Še en zipline pa vas čaka pri Radovljici, kjer si lahko prav tako privoščite nepozabno adrenalinsko pustolovščino, ki vas na višini 25 metrov popelje nad reko Savo. Pri spustu lahko dosežete hitrost kar 30–40 km/uro. Zipline se izvaja vse leto, razen ob slabem vremenu.

 

18. Uživajte zimske radosti s tekom na smučeh

 

Bled tek na smučeh Jost Gantar © Jošt Gantar

Na Bledu in okolici vas pozimi pričaka kar nekaj čudovitih poti, ki so kot nalašč za tek na smučeh. Najbolj celovito ponudbo godnih prog, ki zavijejo tudi čez prostrane visokogorske pašnike, najdete na planoti Pokljuka, kamor vas popelje blejski zimski shuttle. Lahko si tudi izposodite športno opremo ali pa se udeležite profesionalne šole smučarskega teka.

 

19. Podajte se v višave z jadralnim padalom

 

jadralno padalstvo bled© Nejc Vurnik

Doživite občutek letanja in v tandemu zajadrajte z izkušenim jadralnim padalcem nad čudovito blejsko pokrajino. Ob skoku se bo po vaših žilah pretakal adrenalin, hkrati pa se ne boste mogli nagledati vseh lepot, ki se bodo razgrinjale pred vami.

 

20. Privoščite si sproščanje v wellnessu

 

Bled velnes Jost Gantar© Jošt Gantar

Kadar si želite privoščiti popoln odklop, vam priporočamo obisk wellnessa, saj boste razvajali tako telo kot duha. Obiščete lahko Wellness Živa v Rikli Balance hotelu, ki vam ponuja rajski razgled na Bled, Wellness Astorio, Spa Luiso, Wellness v Hotelu Triglav Bled, Rose wellness ali pa Wellness Essense Bled, kjer vas čakata sprostitev in umiritev v objemu narave.

Nina Krajnc

Nina Krajnc

Moja strast je ustvarjanje vsebin, ki pritegnejo bralce in jim nudijo dodano vrednost. Besede imajo moč, da gradijo nove svetove. Vsak dan znova sem hvaležna, da sem lahko del ustvarjanja zgodb in vsebin, ki odstirajo nove poti.