Dostopni turizem - za ljudi s posebnimi potrebami

Raznolike lokacije na Bledu so prilagojene za obisk invalidov in vabijo na prijetno doživetje.

Na Bledu nekatere znamenitosti žal še niso dostopne za osebe na invalidskem vozičku, med njimi sta tudi Blejski grad in soteska Vintgar. Oseba, ki lahko naredi nekaj korakov, da vstane z invalidskega vozička in stopi na klop na pletni, se lahko pelje na Blejski otok. Vendar je na otoku skoraj nemogoče, da bi osebo na invalidskem vozičku peljali po strmem klancu navzgor.

Asfaltna pot ob Blejskem jezeru pa je odlično pripravljena za osebe na invalidskem vozičku. Po tej poti se lahko odpravite od centra Bleda, pod Blejskim gradom in do Velike Zake. Za tem asfaltno podlago zamenja pesek in ni več primerna za vožnjo z invalidskim vozičkom. Med potjo opazujte čudovito Blejsko jezero in razglede na grad ter otok. Pri številnih spomenikih ob poti se poučite o ljudeh, ki so zaznamovali Bled, oglejte pa si tudi znamenite blejske vile s pestro zgodovino.

Vila Zlatorog Jost Gantar© Jošt Gantar

Ustavite se pri kavarni Park in se posladkajte z originalno blejsko kremno rezino.

Z invalidskim vozičkom lahko dostopate do Infocentra Triglavska roža Bled, kjer si lahko ogledate zanimivo fotografsko razstavo o Gorenjski in Triglavskem narodnem parku. Zbranih je veliko informacij o naravnih lepotah regije ter lokalnih ponudbah in izdelkih. Za popolno izkušnjo si lahko v multimedijski dvorani ogledate tudi navdihujoč film.

Odlično doživetje je lahko tudi poučno. V učnem čebelnjaku, ki nudi dostop za osebe z invalidskim vozičkom, pobližje spoznajte življenje čebel in si oglejte čebelnjak. Pri tem lahko poizkusite različne domače čebelje pridelke.

čebelarstvo Bled jesen Jost Gantar© Jošt Gantar

Na izletniški kmetiji Dornk lahko dostopate do bogate etnološke zbirke v stari štali, ki prikazuje kmečko življenje kot je bilo nekoč. Razstavljene so lične vezenine in keramika ter staro kmečko orodje, ki je služilo pri opravljanju sedaj zastarelih obrti. Po ogledu poizkusite ponudbo domačih dobrot, med najbolj priljubljenimi je kmečka malica ali sladica, ob spremljavi ponudbe hišnih sokov in pijač.

Z avtom se odpeljite na izlet do okoliških vasi Bleda in se sprostite ob mirnem vaškem življenju. Oglejte si številne cerkve na poti in se poglobite v slovensko kulturno dediščino. Ustavite se pri cerkvi sv. Katarine nad Zasipom, kjer se ponuja zelo lep razgled na okolico Bleda.

Tudi v okolici Bleda se ponujajo zanimive aktivnosti, prijazne invalidskim vozičkom. Z nihalko se lahko v Bohinju popeljete na Vogel na višino 1.535 metrov, od koder boste imeli izjemen razgled na Bohinjsko jezero. Če si želite adrenalinskega doživetja, se odpravite na zipline Planica in se spustite po zračni liniji najboljših skakalcev na svetu. Zapeljite se proti notranjosti Slovenije ter poiščite sprostitev in oddih v Arboretumu Volčji Potok, med nasadi tulipanov, sezonskega cvetja, vrtnic in lokvanjev.

bohinj vogel© Dražen Štader, Produkcija Studio, www.slovenia.info

Parkirišča za osebe na invalidskih vozičkih

Parkiranje je invalidom z dokazilom na vetrobranskem steklu dovoljeno na vseh javnih občinskih parkirnih mestih, je časovno neomejeno in brezplačno.

Toalete za osebe na invalidskem vozičku

Javne toalete, dostopne osebam na invalidskih vozičkih, se nahajajo pri Festivalni dvorani, pod tribunami v Veliki Zaki, v Športni dvorani Bled in v Infocentru Triglavska roža Bled, v času obratovanja centra.

 

Nastanitve, prilagojene osebam na invalidskem vozičku >

Večina hotelov in tudi nekaj privatnih nastanitev na Bledu je prilagojenih za dostop in uporabo osebam na invalidskih vozičkih. Za rezervacijo sobe se obrnite direktno na nastanitev in prosite za sobo, ki je prilagojena osebam na invalidskih vozičkih.

 

Restavracije in gostilne, ki so dostopne osebam na invalidskem vozičku >