Zakaj je Bled ena najbolj zelenih destinacij?

Ob obisku ene najbolj zelenih destinacij na planetu nosimo odgovornost.

Bled je destinacija z vizijo trajnostnega razvoja

Bled se že vrsto let zavzema za zeleni turizem in je ponosni nosilec zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma. V okviru mednarodnega nevladnega projekta Green Destinations za leto 2019 je bil izbran kot drugi najboljši kraj v trajnostnem razvoju v Evropi, že od leta 2008 pa je član skupine Alpski biseri, katerih cilj je promocija trajnostne mobilnosti.

SLO_destination_gold-mali Logo-Sustainable_Destina_2019-top-100-mali-2 alpine-pearls-logo-slo_rz-mali

Prebivalci Bleda so trajnostno naravnani in se zavzemajo za okolju prijazno obnašanje, zato se tudi od obiskovalcev pričakuje, da s svojim ravnanjem čim manj obremenjujejo naravo in kulturno dediščino ter domačine, ki bodo za trud hvaležni.

Za čim manjši vpliv na okolje smo po Bledu in v okolici vpeljali trajnostni promet. Parkirajte na enem izmed označenih parkirišč in se naprej odpeljite s trajnostnim prevoznim sredstvom. Za dodatne informacije o trajnostni mobilnosti in urnike vozil z manjšim ogljičnim odtisom vam bo v veliko pomoč platforma map.e-bled.si.

Za ohranjanje pristnega, zelenega okolja moramo vsi prispevati po svojih močeh. Kot obiskovalci Bleda lahko s svojim ravnanjem pridodate tako, da hodite le po urejenih poteh in tako s svojimi koraki ne puščate sledi, ki uničujejo tla.

 

Prav tako se na Bledu lahko izognemo pretirani uporabi plastike. Zakaj bi kupovali vodo v plastenkah, če pa je voda iz pipe na Bledu, tako kot drugod po Sloveniji, pitna? Vodo si lahko natočite iz vsake pipe in pitnika, ki so razpršeni po Bledu, njihove lokacije pa si lahko ogledate na zemljevidu:

 

 

 

Bled drinking fountain Maja Pancur© Maja Pančur

Z zmanjševanjem odpadkov lahko znatno pripomoremo k ohranjanju neokrnjene narave, neizogibne odpadke pa odlagamo v pravilen koš po smernicah za ločevanje.  

S kopanjem v jezeru lahko uničujemo tamkajšnje rastlinstvo, ki ima pomembno vlogo v širšem jezerskem ekosistemu. Zato je zelo pomembno, da se kopamo le tam, kjer so urejena kopališča, in ne ob celotni obali jezera.

Grajsko kopališče Bled Jost Gantar© Jošt Gantar

Domačini imajo radi svoj kraj in o njem največ vedo, zato vam lahko o Bledu povedo veliko zanimivega. Od vas v zameno pričakujejo, da spoštujete njih in njihovo zasebno lastnino ter v kraju ohranjate mir.

Turizem Bled in Turistično društvo Bled sta skupaj pripravila projekt Ask me I'm local ali Vprašaj me, tu sem doma. Domačini se za osem ur na dan prelevijo v informatorje, ki v poletni sezoni na območju Jezerske promenade obiskovalcem Bleda in gostom nudijo osnovne informacije o destinaciji. Lahko jih povprašate o blejskih znamenitostih, dobrih gostilnah in prometnih povezavah, poučijo pa vas lahko tudi o primernem obnašanju in ravnanju ob obisku zelenega Bleda.

projekt Vprašaj me tu sem doma Bled


Priporočamo

Zgibanka

zero-waste-slovenia


Hotel Astoria Bled Jost Gantar© Jošt Gantar


Odločite se za nastanitev v nastanitvi z EU znakom za okolje >


Izberite zelene gostinske ponudnike


Uživajte v zelenem kopališču


Raziščite zeleni park


Podpirajte lokalno gospodarstvo z družbeno odgovornim nakupovanjem

Sadjarstvo Pr Jernejc Bled Local selection Tomo Jesenicnik© Tomo Jeseničnik


Zeleno pismo vsem prijateljem in prijateljicam Bleda >


Najboljše prakse