Zeleno pismo vsem prijateljem in prijateljicam Bleda

08.03.2023 | Novice

Bled grad pomlad© Jošt Gantar

Bled je eden izmed najlepših obrazov Slovenije, na katerega smo Slovenci in Slovenke izjemno ponosni, obiskovalci in obiskovalke Slovenije pa si ga želijo obiskati, ne glede na to, kam v našo deželo pridejo in ne glede na to, kakšen je njihov namen obiska.

 

Gradimo južno razbremenilno cesto

Letos se je na Bledu začela ena najpomembnejših gradenj v zgodovini Bleda – gradnja južne razbremenilne ceste, ki bo tranzicijski promet proti Bohinju speljala proč od Blejskega jezera in proč od centra Bleda. Investitorica projekta je Republika Slovenija. Promet po blejski vpadnici bo zaradi gradnje potekal po dveh zoženih pasovih, prosimo za razumevanje. Cesta je za Bled izjemnega pomena, saj bo omogočila obnovo kanalizacijskega sistema na Ljubljanski cesti in zaporo jezerske sklede za motorni promet.

 

Pločnik na Mlinem bomo obnavljali jeseni

Na eni izmed najbolj obiskanih poti ob jezeru, med predorom Mlino in vasjo Mlino, se podira pločnik, ki poteka nad gladino Blejskega jezera. Pločnik bomo obnovili jeseni, saj je zaradi del potrebno zapreti polovico cestišča, česar pa med poletjem ni možno storiti. Pločnik je zožen, zato prosimo, da hodite previdno!

 

Občutljivo okolje zahteva pozorno in previdno rabo

Celotna občina Bled ima nekaj manj kot 8.000 prebivalk in prebivalcev, Blejsko jezero pa v obsegu meri le dobrih šest kilometrov. Samo ta dva podatka govorita o tem, da je prostor na Bledu omejen in zelo občutljiv. Voda v Blejskem jezeru se zamenja enkrat na štiri leta, medtem ko se voda v Bohinjskem jezeru zamenja štirikrat na leto.

Svoj kraj in okolje, v katerem živimo, najbolj spoštujemo in ljubimo domačini in domačinke, sami nosimo tudi največjo odgovornost, da ta prekrasen in dragocen obraz Slovenije ohranimo za prihodnje rodove. Sami spoštujemo red ob jezeru, zato prijazno prosimo tudi vse obiskovalce, naj ravnajo enako – kopamo se v urejenem Grajskem kopališču, ki je tudi ponosni imetnik Modre zastave in član Zelene sheme slovenskega turizma ali pa na ostalih območjih kopalnih voda, predvsem v Veliki Zaki.

Parki ob jezeru niso namenjeni sončenju in kopanju, pač pa nudijo pestro parkovno ureditev, namenjeno sprehodom in uživanju v blejskih razgledih, hkrati pa so s svojo vegetacijo podpora jezeru. Travnika na Njivicah, ob cesti od Velike Zake do Mlinega, poleti ne kosimo, saj travnik nudi zavetje živalim, predvsem pa hrano za race in labode.

Domačini in domačinke najraje pešačimo ali se po Bledu vozimo s kolesom, poleti pa imamo na voljo tudi brezplačni avtobusni prevoz. Posnemajte nas!

Blejsko jezero pomladi© Jošt Gantar

Bled je zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma, prav posebej pa smo ponosni, da smo že vrsto let del projekta Zero waste. To seveda ne pomeni, da smo že družba brez odpadkov, vendar se na tej poti zelo trudimo. Ob sprehajalnih poteh boste našli koše za ločeno zbiranje odpadkov, ki jih zaposleni v našem javnem podjetju Infrastruktura Bled redno praznijo. Prosimo vas, ločujte! Vsekakor pa velja, da je najboljši odpadek tisti, ki ga ni.

Čista pitna voda je ena izmed stvari, na katere smo na Bledu najbolj ponosni. Imamo to srečo, da je naša voda iz pipe ena najbolj kakovostnih in najbolj čistih pitnih vod v tem delu sveta. Blejci in Blejke ne kupujemo plastenk in ustekleničene vode, pač pa si jo natočimo iz pipe. Ob Blejskem jezeru boste našli pitnike, kjer si mirno natočite hladno Radovno, ki odžeja bolj kot vse ustekleničene vode skupaj!

 

Znamenitosti naravne in kulturne dediščine – najavite svoj prihod!

Soteska Vintgar© Jošt Gantar

Bled je Bled tudi zaradi vseh znamenitosti naravne in kulturne dediščine. Blejski otok, Blejski grad, Festivalna dvorana, Grajsko kopališče, poletno sankališče Straža in sosednji Vintgar so točke, ki jih želi obiskati prav vsak obiskovalec Bleda.

Blejski grad je ena največjih kulturnih in turističnih znamenitosti Slovenije. Kot kulturni spomenik državnega pomena je s svojo bogato zgodovino eden najbolje ohranjenih in prenovljenih gradov daleč naokoli. V zavetju njegovih mogočnih zidov obiskovalci vedno lahko najdejo tudi zanimiva doživetja. Festivalna dvorana ob jezerski promenadi je še danes tako kot je bila v preteklosti prizorišče vrhunskih dogodkov in stičišče ljubiteljev kulture.

Vabimo vas, da svoj obisk načrtujete in si vstopnico rezervirate pravočasno! S tem se boste izognili nepotrebni gneči, upravljalcem znamenitosti pa zagotovili lažje upravljanje. 

Kar se da lepo poletje vam želimo in hvala, da ste naši gostje!

Vaš Bled