Blejsko jezero

Odkrijte čarobnost jezera, ki s svojimi lepotami privablja popotnike od blizu in daleč.

Nastanek jezera

Edinstvena oblika jezera kot ga poznamo danes, ni nastala naključno. Nekoč je bila na njegovem mestu tektonska kotanja, ki jo je skozi leta izklesal bohinjski ledenik. Na poti ga je ovirala ogromna skala, katero je tako vztrajno brusil, da je od nje ostal samo še današnji otok. Led se je stopil, kotlino je zalila voda in nastalo je Blejsko jezero, ki s svojo globino, ponekod tudi do 30 metrov, navdušuje potapljače. Jezero gosti 19 različnih vrst rib, kot so krapi, somi in jezerske postrvi, na svoji gladini pa omogoča domovanje racam mlakaricam in labodom ter pestremu rastlinju.

Termalni vrelci

Tektonska zasnova jezera ni zahvalna le za edinstveno obliko jezera, pač pa tudi za številne termalne vrelce na vzhodni strani jezera, katerih temperatura se ne spusti pod 20 °C. Termalni vrelci so danes zajeti v treh hotelskih bazenih Grand hotela Toplice ter hotelov Park in Rikli Balance. V hotelih Park in Rikli Balance vodo dodatno ogrevajo, medtem ko se v Grand hotelu Toplice lahko osvežite s pravo termalno vodo pri 22 °C. Prav tu si zdravilno vodo lahko natočite tudi v kozarec in jo spijete za blagodejne učinke na organizem. Samo jezero lahko poleti doseže temperaturo do 25 °C, pozimi pa se temperatura spusti na 4 °C, med zelo mrzlimi zimami površina jezera tudi zamrzne.

© Aleš Krivec

Legenda o nastanku Blejskega jezera

Kjer danes leži Blejsko jezero, nekoč ni bilo vode, ampak travnata dolina, sredi katere je stal hribček s skalo, ob kateri so ponoči plesale gorske vile. V dolini so pastirji pasli svoje ovce, ki so mulile travo v okolici vilinske skale. Vile so pastirje prosile, da njihovo plesišče ogradijo, da ne bo brez mehke trave. Pastirji prošnje niso upoštevali in nekega dne si je najmlajša in najlepša vila zato med plesom zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in jo zalili. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera, na katerem so poslej vile lahko nemoteno plesale v svetlih mesečnih nočeh. Čeprav so vile že davno odšle iz naših krajev, nam je ostalo lepo vilinsko jezero z otočkom pod gorami. To je danes Blejsko jezero.

Doživite

  • Odpočijte si na eni izmed klopic in uživajte v razgledu na jezero.
  • Obhodite 6 kilometrov okoli jezera* ali pa se zapeljite s kočijo.
  • Poleti se v vodi ohladite s plavanjem ali enim izmed ostalih ponujenih vodnih športov.
  • Do otoka se zapeljite s pletno ali pa si izposodite čoln in zaveslajte.
  • Fotografirajte očarljive motive sončnega vzhoda, pletne, otoka s cerkvijo, gradu in labodov, ki kar kličejo, da jih ujamete.
  • Med zelo hladnimi zimami jezero zaledeni in je po gladini jezera možno hoditi ali drsati (v primeru dovolj globokega ledu in na lastno odgovornost).

Vredno ogleda

Znamenitosti