O Bledu

Eno najlepših alpskih letovišč

bled panorama milan jansa© Milan Janša

Bled z okolico in naravnimi lepotami je eno najlepših alpskih letovišč, značilno po blagem, zdravilnem podnebju in termalni jezerski vodi. Lepota gora odseva v jezerski gladini, sonce, mir in svež zrak vzbujajo izredno prijetne občutke obiskovalcev v vsakem letnem času in zagotavljajo idealne razmere za prijeten oddih ali dejavne počitnice. Bled privablja poslovneže, umetnike, športnike, raziskovalce, rekreativce, stare in mlade, ljudi z vsega sveta. Z lepoto jih očara in prepriča, da se vedno radi vračajo.

 

Osnovni podatki

 

Nadmorska višina 501 m, višina grajskega hriba 604 m, višina hriba Straža 646 m. Število prebivalcev 5.181. Nadmorska višina jezera 475 m, dolžina 2.120 m, širina 1.380 m, površina 144 ha, največja globina 30,6 m, najvišja letna temperatura vode je 26 °C.

Geo. koordinate: 46.368803, 14.113975

 

Zdravilna voda

Zdravilna voda Foto BDobrin© B. Dobrin

Termalni vrelci, ki so zajeti v treh plavalnih bazenih Grand hotela Toplice (22 °C) in hotelov Park in Rikli Balance (30 °C - voda je ogrevana), omogočajo poleg prijetnega kopanja tudi uspešno zdravljenje menedžerskih bolezni, izčrpanosti, nevrovegetativnih motenj in starostne onemoglosti. Analiza termalne vode v Grand hotelu Toplice po prof. dr. V. Kletzinskem: stalna temperatura izvira znaša 23 °C. 10 litrov vode vsebuje 1520 ccm proste ogljikove kisline in 5,36 g izvirnih soli, ki se sestoje iz: kloronatrija 0,12g, natrijžveplene kisline 0,57 g, natrijogljikove kisline 0,30 g, kalcijogljikove kisline 2,31 g, magnezijogljikove kisline 1,16 g, ogljikove železooksidne kisline 0,44 g, kremenčeve kisline 0,27 g, ilovice, fosforne soli, mangana in drugega.

 

Podnebje

 

Bled ima blago, zdravo, subalpsko klimo z najdaljšo kopalno sezono od vseh alpskih letovišč. Z grebeni Julijskih Alp in Karavank je zaščiten pred mrzlimi severnimi vetrovi. V sezonskih mesecih ni megle. Srednja mesečna temperatura v juliju je +18,7 °C, v januarju -1,2 °C.

 

Občina Bled

obcina bled © Arhiv Turizma Bled

Naravne lepote, zgodovinske znamenitosti in ugodna geografska lega južno od Alp so Bled namenile turizmu. Podoba Bleda z gradomjezerom in otočkom sredi jezera so znamenitosti, po katerih Bled pozna domala ves svet. Blejski grad kot nema priča nekdanje moči, trden in samozavesten bedi na skali nad jezerom. Blejsko jezero uživa sloves izredne lepote. Ozadje tega raja tvorijo gozdnata pobočja JelovicePokljuke, vrhovi Julijskih Alp z najvišjim vrhom Triglavom, simbolom slovenstva, in Karavanke. Sredi jezera je romantičen otoček s cerkvico Matere božje na jezeru. Blejski otok in cerkev imata bogato zgodovino. V cerkvici na otoku je znameniti zvon želja iz leta 1543. Poleg teh lepot in znamenitosti pa je na Bledu in okolici še cela vrsta drugih zanimivosti, ki so vredne ogleda.

Bled je postal samostojna občina ponovno leta 1995. Z 72,3 km2 in 8.239 prebivalci sodi med srednje velike slovenske občine. Glavna gospodarska dejavnost blejske občine je turizem z bogato razvito turistično ponudbo.