Pletna

Poglobite se v tradicijo jezera in se do otoka popeljite s pletno.

Tradicija

Po jezeru in do otoka se lahko zapeljete na različne načine, tudi s tradicionalnim čolnom, imenovanim pletna. Pletne izdelujejo domačini in so znane le na Bledu, njihov izvor pa sega v daljno leto 1590. Prepoznati jo je moč že od daleč, saj ima pisano platneno streho, ki ščiti pred soncem in drugimi vremenskimi pojavi.

 

 

Pletno upravlja pletnar, kar je še danes zelo cenjen poklic, ki ga ne more opravljati kdor koli. V času vladavine Marije Terezije so bile pravice za lastništvo pletne podeljene kmetom, katerim je bila dodeljena slabša obdelovalna zemlja. Naziv se od takrat prenaša iz roda v rod, zato pletnarstvo ostaja v družinah več stoletij. Na Blejskem jezeru je skupno 23 pleten, pletnarji pa goste pričakujejo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v Veliki Zaki.

 

Kaj je pletna?

To je leseno plovilo z ravnim dnom, ki je bilo zasnovano po beneški gondoli, vendar ima tudi svoje posebnosti. Pletna se na premcu špičasto zaključi, na krmi pa je razširjena s pragom, ki potnikom omogoča vstopanje. Čoln je 7 metrov dolg in 2 metra širok ter zagotavlja varno plovbo 18 ljudem. Poganja se s posebno »stehrudder« tehniko, stoje in z dvema vesloma.

Izvor imena

Obstaja več različnih razlag za ime pletne. Prva pravi, da se pletna tako imenuje zaradi strehe, ki je bila nekoč pletena. Druga razlaga pa trdi, da ime izvira iz nemške besede »plateboot«, ki pomeni čoln z ravnim dnom.

Doživite

  • Na Blejski otok se zapeljite s pletno in uživajte v razgledih, ki se odpirajo pred vami.
  • Opazujte vile ob Blejskem jezeru.
  • Raziščite Blejski otok in vse objekte na njem.

Vredno ogleda

Znamenitosti