Blejski grad

Odkrijte najstarejši grad na Slovenskem, ki vas bo navdušil s pestro preteklostjo in zgodovinskimi artefakti.

Blejski grad nekoč

Zgodba o gradu sega v daljno leto 1004, ko je nemški cesar Henrik II. podaril blejsko posest briksenškemu škofu Albuinu. Takrat je na mestu današnjega gradu stal samo romanski stolp, ki ga je varovalo obzidje. Prvi grad so škofje zgradili okoli leta 1011, njegova prvotna naloga pa je bila obrambne narave. Briksenški škofje v gradu niso nikoli živeli, zato v njem ni bilo razkošnih soban.

V zrelem srednjem veku so dogradili še dodatne stolpe in izpopolnili utrdbeni sistem z obzidjem in dvižnim mostom nad jarkom. Jarek je danes zasut, vendar prizor vseeno spodbuja domišljijo.

Za grad je značilna dvojna struktura – utrjen osrednji del, namenjen bivanju fevdalnih gospodov in zunanji del z obzidjem ter poslopji za služinčad. Leta 1511 je grad močno poškodoval potres, vendar je bil obnovljen in takrat dobil današnjo podobo. Grajske stavbe so okrašene s poslikavami grbov, naslikanih v fresko tehniki, nekateri pa so tudi vklesani v kamen.

Blejski grad danes

Med 1951 in 1961 je bil grad obnovljen, pri čemer je v poslopju za služinčad ob spodnjem dvorišču svoje mesto dobila grajska tiskarna, nekoliko više pa grajska vinska klet. Na spodnjem dvorišču stoji v živo skalo vklesan vodnjak, globok do 12 metrov, galerija Stolp z mesečnimi razstavami, spominska soba Arnoldu Rikliju in soba, posvečena muzejem na Gorenjskem, ter Grajski čebelnjak s čebeljimi spominki.

Ob zgornjem dvorišču je muzej, ki predstavlja najstarejšo zgodovino Bleda, vse od prvih izkopanin ter grad po posameznih stopnjah zgodovinskega razvoja z opremo, ki je značilna za tisti čas. Oprema ni z Blejskega gradu, je pa pomembna za ilustracijo stanovanjske kulture v obdobjih, ki jih je preživel. Z zgornjega dvorišča pot vodi še do grajske kapele, trgovine s spominki ter restavracije. V preteklosti je v teh krajih uspevala vinska trta, od leta 2011 pa tu raste potomka najstarejše trte na svetu, ki v Mariboru uspeva že več kot 400 let.

Na grajskem dvorišču se v toplih mesecih odvijajo številne kulturne prireditve, še posebej cenjeni so srednjeveški dnevi, ko vitezi ljudem prikažejo življenje v srednjem veku.

© Jošt Gantar

Grajska kapela

Najzanimivejša od ohranjenih stavb je prav gotovo gotska kapela na gornjem dvorišču, posvečena škofu sv. Albuinu in sv. Ingenuinu. Nastala je v 16. stoletju, nato so ji ob koncu 17. stoletja dodali baročno podobo in jo okrasili z iluzionističnimi freskami.  Ob oltarju sta upodobljena donatorja blejske posesti, nemški cesar Henrik II. in njegova žena Kunigunda. Njuni upodobitvi se nahajata tudi v cerkvi Matere božje na jezeru na Blejskem otoku.

Doživite

  • Uživajte v razgledu na Blejski otok, Bled in širšo okolico Gorenjske z visokimi gorami.
  • Navdušite se nad slikovito arhitekturo gradu in muzejsko zbirko, ki prikazuje zgodovinski razvoj Bleda, njegove kulture in prebivalcev.
  • Spoznajte tradicionalne ročne tehnološke postopke tiskanja v grajski tiskarni in si odtisnite spominsko listino.
  • Natočite si stekleničko vina in jo zapečatite s pečatnim voskom v grajski kleti.
  • Novih moči si naberite v grajski restavraciji z izjemnim razgledom.
  • Na spodnjem dvorišču si oglejte vodnjak.
  • V galeriji Stolp si oglejte aktualno razstavo.
  • Oglejte si spominsko sobo Arnoldu Rikliju in sobo, posvečeno muzejem na Gorenjskem.
  • V poletnih mesecih si oglejte zanimivo srednjeveško predstavo.

Vredno ogleda

Znamenitosti