Straža

Izkoristite dan za aktivno zabavo in rekreacijo na Straži.

Straža ponuja raznolike aktivnosti

Vzpon na Stražo ni težak, pot je prijetna in obdana s smrekami, hrasti, lipami in brezami.

Hrib je visok 646 metrov in je nadvse primeren za prijeten, lahkoten sprehod ter poletne in zimske aktivnosti. Na Stražo se lahko povzpnete po urejeni sprehajalni poti ali pa se na vrh peljete s sedežnico. Pot se izplača, saj je Straža najlepše blejsko razgledišče nad jugovzhodno obalo jezera, s polnim razgledom na Blejsko jezero in grad ter na planoto Jelovica in goro Stol.

Pot na Stražo se začne čez travnike in skozi gozd po Blejski fitnes promenadi. V poletnem času je najpopularnejša aktivnost adrenalinsko sankanje po 520 metrov dolgi progi vzdolž hriba. 

Ob vznožju hriba se nahaja še več aktivnosti za adrenalinske navdušence, kot so skok ali vožnja s tubo in skok z višine na blazino

© Boris Pretnar

Arnold Rikli

Arnold Rikli je začetnik zdraviliškega turizma na Bledu, ki je na to področje vpeljal povsem nov način zdravljenja in privabil številne obiskovalce. Njegove atmosferične terapije so vključevale strog urnik, katerega so se morali vsi udeleženi držati. Svoje paciente je spodbujal k zgodnjemu vstajanju, sprehajanju in dihanju svežega zraka ter sončenju in kopanju v zdravilni vodi. Straža je bil njihov priljubljen cilj za jutranje sprehode, pri čemer so jemali zajtrk kar s seboj, hodili pa bosi, za boljšo prekrvavitev. Danes na vrhu Straže stoji spomenik legendarnemu zdravilcu Arnoldu Rikliju, vsako leto na prvo nedeljo v juliju pa v njegov spomin poteka tudi Riklijev pohod.

Doživite

  • Razgibajte se na Blejski fitnes promenadi.
  • S sedežnico se odpeljite na vrh in opazujte prelep razgled s številnih razglednih točk.
  • Na vrhu si oglejte spomenik zdravilcu Arnoldu Rikliju.
  • V toplejših mesecih se s sankami se spustite po hribu in uživajte v ostalih adrenalinskih aktivnostih ob vznožju Straže.

Vredno ogleda

Znamenitosti