Blejski otok

Raziščite očarljiv otok, preštejte stopnice in si nekaj zaželite ob zvonu želja.

Zgodovina & arhitektura

Preden je bila na otoku postavljena cerkev, je bilo tu svetišče poganski boginji življenja in plodnosti, Živi. Po pokristjanjevanju leta 745 je staroslovansko svetišče zamenjala cerkev, posvečena Marijinemu rojstvu. Leta 1465 je cerkev doživela preobrazbo in bila dograjena v enoladijskem gotskem stilu. Velika posebnost cerkve je bil takrat 52 metrov visok prosto stoječi zvonik, narejen iz luknjičastega kamna, ki so ga imenovali ajdovo zrnje. V razglednem zvoniku se nahajajo en velik in dva mala zvonova, ki bijejo še danes. Sedanji baročni videz je cerkev dobila sredi 17. stoletja, na otoku pa so postavili tudi kapelico Matere božje, da bi ljudi spodbudili k molitvi. Takrat je bilo zgrajeno tudi znamenito stopnišče, ki ga sestavlja 99 kamnitih stopnic. Še danes velja stari običaj, da mora ženin nevesto nesti po vseh 99 stopnicah, če se par želi poročiti v cerkvici na otoku.

Znamenitosti

Najbolj prepoznaven simbol otoka je cerkev Matere Božje na jezeru z dolgo in pestro zgodovino, vendar pa se za bujnim zelenjem skriva več zanimivih otoških zgradb, kot so zvonik, kaplanija in proštija, mala puščavnica ter nekaj skrivnostnih legend.
Zvon želja je ljub številnim obiskovalcem svetišča, ki romajo na otok. Ko pozvonijo, se priporočijo Materi Božji in ji v veri, da jih usliši, izročajo svoje želje in prošnje.
Tik ob južnem stopnišču stoji mežnarija, kjer je včasih bival mežnar. Mežnarijo in proštijo danes povezuje stavba, ki so jo osnovali v drugi polovici 20. stoletja in jo leta 2012 poimenovali Potičnica.
Ob severni obali se skriva še izvir studenčka, ki se izteka v jezero, kjer je od leta 1888 v brežino vkopana kamnita kapelica Lurške Matere Božje.

© Tomo Jeseničnik

Potičnica

To je gostinski prostor, kjer se na tradicionalen način pripravlja tradicionalna slovenska potica z različnimi nadevi. Potica je slovensko praznično pecivo iz razvaljanega kvašenega testa, namazanega z različnimi nadevi in zvitega v okroglem lončenem modelu, ki se prav tako imenuje potičnica. Najbolj razpoznavno slovenska je pehtranova potica in tradicionalno ne manjka med velikonočnim praznovanjem, najbolj priljubljena pa je orehova potica, ki je značilna tudi za božično praznično mizo. Poleg sladkih potic poznamo tudi potice s slanim nadevom, kot sta ocvirkovka in špehovka, prva s koščki ocvirkov, druga pa špeha, tradicionalno pa sta povezani z obdobjem kolin.

V Potičnici lahko poizkusite različne vrste potic, prav posebna pa je lešnikova potica s suhimi figami, ki so zrastle na otoku.

 

Doživite

  • Sprehodite se po stopnicah ter se ustavite ob historični kapelici.
  • Pozvonite na zvonček želja.
  • Povzpnite se na zvonik za čudovit razgled in ogled delovanja mehanske nihajne ure. Od tu lahko vidite tudi zvonček želja, če pogledate proti vrhu cerkve.
  • V Potičnici poskusite eno ali več vrst tradicionalnih slovenskih potic z različnimi nadevi.
  • Sprehodite se skozi prodajno galerijo in si izberite spominek.
  • Podajte se na pešpot okoli otoka.

Vredno ogleda

Znamenitosti