Juliana Bike

Juliana Bike© Julijske Alpe

Morda si večina med nami gorskokolesarske počitnice predstavlja tako, da se nekje udobno namestimo – v kolesarjem prijaznem hotelu, apartmaju, glampingu, kampu ... –  in od tam vsaj teden dni raziskujemo ture v okolici. Hkrati si morda najdemo najljubše mesto za namakanje, restavracijo in točilnico piva, se po sili razmer spoprijateljimo s serviserjem v lokalni kolesarski trgovini ... Saj veste, kako to gre.

Druge pa ženejo neki stari, pozabljeni nomadski geni. Prekolesariti razdaljo, videti čim več različne pokrajine in krajev ter naposled zmagovalno prikolesariti do cilja. Za take nomade po vseh Alpah, pa tudi drugje po Evropi in svetu, nastajajo daljinske kolesarske ture.

Naj vam je bliže bikepacking slog s prevažanjem vsega, kar potrebujete za prenočitev na prostem, ali pa selitev od ene do druge postelje in strehe nad glavo, boste ob tem, kar nudi Juliana Bike Tour (JBT), zagotovo zastrigli z ušesi.

Bled kolesarjenje© Samo Vidic

Bled je idealno izhodišče za turo, ki se je lahko lotite z vodnikom ali samostojno (self-guided). Kraj je zaradi neponovljive narave ena od svetovnih turističnih nevralgičnih must-see točk, kjer mora vsak pravi kolesarski popotnik pustiti odtis svoje profilirane gume v starih, postledeniških tleh. Ekspresija naravne slikovitosti Bleda se razliva preko celotne pokrajine, ki jo objema trasa Juliane Bike Toura. Na Bledu kot tradicionalno gostoljubnem kraju najdemo primerna prenočišča, odlične kulinarične kotičke in v nekaj minut oddaljenih bližnjih krajih tudi specializirane trgovine in kolesarske servise.

Juliana Bike Tour je kolesarska verzija pešpoti Juliana Trail, ki je ime dobila po Julijskih Alpah, katerih vzhodni del predstavlja najvišje gore v Sloveniji. Govorimo o sedemdnevnem kolesarskem izletu, tehnično relativno nezahtevnem, zato se ga lahko lotimo tako s polnovzmetenimi allmountain kot s treking (manj priporočljivo) ali gravel kolesi. Z vidika vzdržljivosti je trasa naše dogodovščine zahtevnejša in je primerljiva s podobnimi evropskimi avanturami, saj moramo prekolesariti le malo manj kot 300 kilometrov s skoraj 8.500 metri vzponov. Na spletnem portalu Outdooractive je pripravljen digitalni vodnik, v turistični pisarni Triglavska roža in pri turističnih ponudnikih pa je na razpolago tudi zemljevid. Osnovna trasa JBT je na terenu označena s svetlo modrimi smernimi tablami.

Juliana Bike zemljevid

Priporočljivo je, da se jo zaradi konfiguracije terena lotimo v nasprotni smeri urinega kazalca. Izkušeni kolesarji, ki nimajo težav z orientacijo, se jo lahko lotijo tudi v obratni smeri. V Kranjski Gori se približa tromeji z Italijo in Avstrijo, na drugi strani Vršiča nas do Mostu na Soči hladi lepotica Soča. Zahtevnejši gorski kolesarji lahko z obiskom urejenih bike parkov in single trailov v Kranjski Gori in Robidišču pod kobariškim Stolom v avanturo dodajo spuste po urejenih trailih, vredne njihovega vzmetenja.

Za odkrivanje bolj začinjenih stranpoti JBT priporočamo najem lokalnih turnokolesarskih vodnikov, saj se vseh sladkorčkov ne da opisati v enem članku.

Juliana Bike Krma© Julijske Alpe

Trasa poteka z Bleda preko ledeniške morene v vasici Gorje v dolino Radovne proti Mojstrani, kjer je Slovenski planinski muzej (vredno ogleda). Pot z Bleda do priključka v dolini Radovne ni označena, je pa seveda na razpolago gpx sled, ki si jo naložite na svojo navigacijsko napravo, in zemljevid območja, kjer so označene kolesarske poti. Iz središča Bleda ste s kolesom na trasi v manj kot uri. Nato sledite svetlo modrim smernim puščicam, ki označujejo traso JBT.

V Mojstrani smo že v dolini Save Dolinke, po kateri se pripeljemo do Kranjske Gore, še enega bisera, ki je v svetu poznan po vsakoletni smučarski tekmi v svetovnem pokalu. Kot smo se ležerno pripeljali do Kranjske gore, tako se sedaj pripravimo za naskok na najvišjo točko naše trase. Na Vršič se v spodnjem delu nekaj časa peljemo po cesti, za Tonkino kočo pa zavijemo na staro vršiško cesto, kjer lahko občudujemo mojstrstvo davnih graditeljev, ki so speljali prehod preko zahtevnih strmali na gorski prelaz. Ta pot se je uporabljala še v času prve svetovne vojne.

Juliana Bike Vršič© Julijske Alpe

Na vrhu Vršiča nas čaka dolg spust, pred katerim obvezno preverimo zavorne ploščice. Pot do Koče pri izviru Soče, do koder nas čaka krajši vzpon, in nato naprej po zgornji dolini Soče nas vodi po cesti, ki pa je dovolj udobna, da si jo kolesar deli z motornimi vozili. Od vasi Log in čudovitih Koritih se do Bovca pripeljemo deloma po makadamski poti, deloma po cesti.

Od Bovca gremo lahko po dolini Soče do Kobarida (muzej 1. svetovne vojne), lahko pa si popestrimo avanturo preko (kobariškega) Stola in našemu podvigu dodamo še 1.000 vm.

Dolina Soče Kolesarjenje© Uroš Švigelj, Julijske Alpe

Od Kobarida se preko vasi pod markantnim Krnom preko bojnih polj 1. svetovne vojne in prečudovitih razgledov pripeljemo do Tolmina. Le nekaj kilometrov južneje v Mostu na Soči zavijemo vzhodno v dolino reke Idrijce. Še malo in našo zanko okoli Julijcev bomo zategnili do konca. Vzpnemo se na mistično Šentviško planoto, kjer si oddahnemo na turistični kmetiji Flander. Smo na grebenu Porezna, katerega vrh lahko osvojimo peš, in se mimo koče spustimo na drugo stran, ali pa se odločimo za spust v Baško Grapo, s katere se spet povzpnemo na prelaz Soriška planina in od tam v Bohinj. Od Bohinja gre originalna trasa JBT preko Pokljuke v dolino reke Radovne, kjer smo začeli našo pot. Lahko si pa privoščimo še zaključno ekspedicijo preko divjih neobljudenih gozdov Jelovice, kjer imamo na voljo dve trasi (Outdooractive in zemljevid), naravnost do Bleda. Tam si vzemimo še dan ali dva časa, da sestavimo vse vtise, ki so nas obogatili na zagotovo enem od najatraktivnejših izletov v Evropi, če ne na svetu.

Romantična vecerja na Bledu© Mojca Odar

Kolesarite le tam, kjer je dovoljeno

Na katerokoli pot se boste podali, upoštevajte označbe na poti. Kjer niste na označeni poti, se vozite po urejenih poteh, primernih za vožnjo s kolesom. Vožnja po planinskih poteh, ki niso označene za kolesarje (modro–bela markacija), v Sloveniji ni dovoljena.

Juliana-Bike-logo