Soteska Vintgar

Doživite neokrnjeno naravo Bleda v prvih turistično urejeni soteski v Sloveniji.

V neposredni bližini Gorij, približno 4 kilometre severozahodno od Bleda, leži soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. 1,6 kilometrov dolga soteska Vintgar je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo reka Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Čez sotesko je po lesenih mostovih in Žumrovih galerijah speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum, ki je eden izmed treh rečnih slapov v Sloveniji. Z Bleda je Soteska Vintgar najbližja točka za vstop v Triglavski narodni park.

Izvor imena

Ime Vintgar naj bi po eni razlagi izviralo iz nemškega Weingarten – po vinogradih v bližnjem Podhomu, po drugi naj bi nastalo, ker prerez soteske spominja na vinski kozarec. Po Blejskem vintgarju so dobile ime tudi druge podobne soteske v Sloveniji, kot so Iški vintgar, Ribniški vintgar nad Srednjo vasjo v Bohinju in Bistriški vintgar pri Slovenskih Konjicah.

Odkritje soteske

Sotesko Vintgar sta leta 1891 odkrila gorjanski župan Jakob Žumer in kartograf ter fotograf Benedikt Lergetporer. V svoji naravni obliki je bila neprehodna in nedostopna, ker pa se je Bled že takrat turistično razvijal, so leta 1893 zgradili več kot 500 metrov mostov in galerij ter sotesko uredili in odprli za javne oglede. V najbolj izrazitem delu se galerije po odkritelju imenujejo Žumrove galerije, posvečena pa mu je tudi spominska plošča v tamkajšnji steni.
Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije in število obiskovalcev iz leta v leto narašča.

 

© Jošt Gantar

Most bohinjske železnice

V Vintgarju sta tudi dve zanimivosti, ki jih je zgradila človeška roka. Jez, od koder je voda speljana do male hidroelektrarne Vintgar pod Šumom, in kamnit enoločni most bohinjske železnice, zgrajene leta 1906, ki 33,5 metrov nad potjo prečka 53 metrov široko sotesko. Če boste imeli srečo, boste videli vlak, ki pelje čez most.

Doživite

  • Sprehodite se skozi sotesko in občudujte slapove, tolmune, erozijske lonce in ostale mojstrovine narave.
  • Oglejte si slap Šum z zgornje in spodnje razgledne ploščadi.
  • Občudujte kamnit most bohinjske železnice in počakajte na vlak.

Vredno ogleda

Znamenitosti