Pokljuka

Raziščite raj za ljubitelje aktivnosti v naravi in doživite avtentično kulturo največje slovenske planote.

O Pokljuki

Pokljuška planota je največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku, dolga je 20 kilometrov ter skoraj toliko tudi široka. Na planoti, ki se razteza na višini od 1.100 do 1.400 metrov, so nekoč prevladovali bukovi gozdovi, vendar so v 19. stoletju gozdove skoraj povsem razredčili, saj so iz bukovega lesa izdelovali oglje, ki je bil glavni energetski vir za talilnice železove rude.
Pokljuka je priljubljena destinacija v vseh letnih časih, saj njena nadmorska višina, svež zrak ter energetske točke ugodno vplivajo na zdravje in počutje. Pozimi vabi k smučanju, turni smuki, sankanju in teku na smučeh. Pokljuka vsako leto gosti svetovno znano tekmovanje v biatlonu ter je zato ena najbolj znanih slovenskih planot. Od pomladi do jeseni je Pokljuka prijetna destinacija za kolesarjenje, pohodništvo in nordijsko hojo.

Nastanek

Razgibano površje s kraškimi značilnostmi je močno preoblikovalo delovanje pokljuškega ledenika. Nastala so šotna barja, ki spadajo med najjužnejša visoka barja v Evropi in so zelo pomembna z ekološkega vidika, saj dajejo zavetje mnogim rastlinam in živalim. Pokljuko preraščajo smrekovi gozdovi in pašniki, površje pa prepredajo tudi skrita brezna, vrtače in manjše doline.

© Aleš Zdešar, www.slovenia.info

Arhitektura

Za pokljuške planine so značilne lesene bajte, prekrite s skodlami, v katerih so nekoč živeli pastirji in izdelovali kislo mleko ter ostale mlečne izdelke. Tradicija pridelovanja mlečnih izdelkov se nadaljuje še danes in v poletnih mesecih se na nekaterih pašnikih še vedno pase živina. V tem času lahko pri pastirjih kupite domače kislo mleko, skuto in sir.

Doživite

  • Obiščite bližnje gore, če ste zelo zagnani in pripravljeni, pa tudi najvišji slovenski vrh Triglav.
  • S kolesom se odpravite na izlet po Pokljuki.
  • Poleti se sprehodite na planine in poizkusite domače kislo mleko in sir.
  • Preizkusite se v biatlonskem streljanju.
  • Prehodite učno pot Šotno barje Goreljek in se seznanite s posebnostmi in pomenom šotnih barij.
  • Pozimi smučajte na manjših smučiščih ali pa se odpravite na turno smuko s smučišča Viševnik.
  • Pozimi tecite na smučeh na prizorišču svetovnega prvenstva v biatlonu.
  • Odpravite se na zimski pohod ali pohod s krpljami po snegu.

Vredno ogleda

Znamenitosti