Fijakerji

Med vožnjo v tradicionalni kočiji doživite Bled, kot je bil nekoč.

Fijakerji ali izvoščki so odprte kočije, ki imajo na Bledu dolgo tradicijo. Najprej so vozili romarje, z izgradnjo železnice pa so opravljali prevoze iz železniške postaje do želenih lokacij na Bledu. Danes so blejski fijakerji ostali neke vrste turistična znamenitost in nepogrešljiva dodatna ponudba Bleda.

Voznik take kočije ne more biti kar kdor koli, saj se poklic prenaša iz roda v rod. Sin ga podeduje od očeta, ta od svojega očeta in ta od svojega … Člani Društva blejskih fijakerjev se trudijo ohranjati celotno tradicijo, vključno z uniformo, na katero so zelo ponosni. Blejskega fijakerja v jopici, hlačah in klobuku črne barve, beli srajci, telovniku z vezenimi gorenjskimi nageljni ter bordo rdečimi odejami in bundami prepoznamo že od daleč.

© Jošt Gantar

Blejske kočije so skozi zgodovino ohranile svojo obliko. Spremembe so vidne predvsem pri kolesih, kjer so železne obroče na lesenih kolesih zamenjale pnevmatike, današnjemu prometnemu vrvežu pa se je predvsem zaradi varnosti z leti prilagodil tudi zavorni sistem. Vse ostalo je ostalo v prvotni obliki. Za obnavljanje kočij danes blejski fijakerji skrbijo večinoma sami.

Doživite

  • S fijakerji se popeljite na vožnjo okrog jezera ali na Blejski grad.
  • Raziščite slikovite okoliške vasice na tradicionalen način – s kočijo.
  • Začutite utrip preteklosti z vožnjo kot takrat, ko še niso poznali modernih prevoznih sredstev.

Vredno ogleda

Znamenitosti