O kulinariki na Bledu

 

 

Prepustite se kulinaričnim užitkom, ki jih za vas pripravljajo blejski kuharji. Raziščite pestro ponudbo vrhunske sodobne kulinarike, prepletene s tradicionalnimi slovenskimi jedmi. Med tipične regijske jedi, ki jih morate poizkusiti, spadajo lokalni siri, enolončnice, kranjska klobasa, sirovi štruklji, ajdovi krapi in pražen krompir. Ob jedi ne pozabite na kozarec odličnega slovenskega vina ali piva iz lokalnih pivovarn. Med žganji slovijo domača medica, borovničke ali smrekovec, od brezalkoholnih pijač pa je najbolj zdrava voda, ki jo v Sloveniji lahko pijemo kar iz pipe.

 

 

The Michelin Plate Dish Simon B Foto DDubokovic© D. Dubokovič

Ste ljubitelji vrhunske kulinarike? Restavracija Julijana se kot edina na Bledu ponaša z "The Michelin Plate" nagrado, prav tako pa ima tri Gault & Millau kape. Le-te so prejele tudi Restavracija 1906Restavracija Vila Bled in Vila Prešeren

Originalna blejska kremna rezina Kavarna Park Bled Local selection Tomo Jesenicnik© Tomo Jeseničnik

Za zaključek na sladki noti izberite blejsko kremno rezino, blejsko grmado ali sladke štruklje. Lahko si privoščite tudi potico, ki vam jo postrežejo v Potičnici na Blejskem otoku, ali pa poskusite odlične prgine štruklje, ki jih tradicionalno pripravljajo samo v Zasipu pri Bledu.

Znamka Bled Noah Charney prgini struklji© Boris Pretnar

Med svojim raziskovanjem bodite pozorni na znamko Bled Local Selection, pod katero se vrstijo kulinarični proizvodi izpod rok domačinov.

 

 

Tržnica Bled pridelki© Boris Pretnar

Pridne roke blejskih pridelovalcev skrbijo, da sta tržnici na Bledu ob koncu tedna dobro založeni s sezonskimi lokalnimi pridelki in izdelki. Podprite jih in jih obiščite.

food tour bled© Food Tour Bled

Na Bledu poteka več degustacijskih doživetij: poskusite lahko vino, žgane pijače in kulinariko. Preverite, kaj bi vam najbolj ustrezalo.