Blejska kremna rezina

Posladkajte se z znano sladico, brez katere obisk Bleda ni popoln.

Simbol blejske kulinarike

 

Ta naslov že več desetletij pripada kremni rezini. Ponujajo jo v številnih slaščičarnah po Sloveniji, ampak prava, blejska, je le ena. Ištvan Lukačevič, nekdanji vodja slaščičarne hotela Park, je dolgo preizkušal recepte in različne kombinacije sestavin, preden mu je uspelo. Še dandanes slovijo kremne rezine, ki jih prav v tej slaščičarni pripravljajo že od leta 1953, torej skoraj 70 let. Originalne kremne rezine se pripravljajo vsak dan sveže iz naravnih sestavin, prodajajo pa jih v Kavarni Park, nasproti hotela.

 

Kaj je blejska kremna rezina?

 

In v čem je skrivnost? Pravzaprav je ni – pomembne so le izkušnje. Teh pa na Bledu ne manjka, saj so do zdaj naredili in prodali kar 16 milijonov tako imenovanih kremnih rezin. Zlato zapečena podloga iz listnatega testa, narejenega z maslom in ne margarino, slastna vaniljeva krema, ravno prav gosta, da se ob rezanju ne razleze in da je okus tako popoln, stepena sladka smetana, v ravno pravem razmerju z vaniljevo kremo, in ponovno hrustljavo listnato testo potreseno s sladkorjem v prahu. Je priznana jed z nacionalnim poreklom.

Zanimivosti

 

 

Do danes so pripravili že skoraj 16 milijonov blejskih kremnih rezin! Pri tem so pri pripravi porabili več kot 136 ton moke, 8,7 milijonov jajc in 1,6 milijonov litrov mleka. Če bi 16 milijonov »kremšnit« položili v vrsto drugo ob drugo, bi segale 1.085 km daleč oziroma od Bleda do Pompejev. Če bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, pa bi nastalo 8,25 m visoko obzidje.

Ob 60. obletnici kraljice Bleda so slaščičarski mojstri razveselili vse sladkosnede. Spekli so največjo kremno rezino v Sloveniji, velikanko s kar dva tisoč sto kosi, za ljubitelje sladoleda pa so ustvarili sladoled z okusom po jajčni kremi in stepeni smetani originalne blejske kremne rezine.

S sladico so povezane tudi tekaške prireditve na Bledu. Na vsakoletnem poslovnem teku trojk in Nočni 10ki že tradicionalno namesto medalje okrog vratu tekačev obesijo vilice, da se lahko za ciljno črto posladkajo s kremno rezino.

 

Doživite

 

  • Na terasi kavarne Park si privoščite oddih in originalno blejsko kremno rezino.
  • Za nekaj malo drugačnega si privoščite sladoled z okusom kremne rezine.
  • Ljubitelji nenavadnega poizkusite kremno rezino v posebnih okusih.