Trije dnevi na Bledu

Trije dnevi na Bledu so ravno prav, da izkusite kar nekaj lepot in znamenitosti, uživate v pristni lokalni hrani in nanizate doživetja, ki vam bodo za vedno ostala v spominu. Pripravili smo vodnik s predlogi in napotki, kako preživeti tri dni na Bledu ter katerih znamenitosti in dogodivščin nikakor ne zamudite.

 

1. dan: Doživite čare najbolj znanih blejskih znamenitosti

 

Blejski otok Foto Tomaz Sedej© Tomaž Sedej

Ena od prvih stvari, ki si jo večina obiskovalcev Bleda zaželi, je obisk Blejskega otoka. Tja se lahko odpravite bodisi z znamenitim tradicionalnim čolnom, imenovanim pletna, kamor vas popeljejo izkušeni pletnarji, ljubitelji rekreacije pa lahko tudi sami najamete leseni čoln in se do otoka odpeljete sami. Tam vas pričaka slikovita cerkev Matere Božje na jezeru, do katere vodi 99 kamnitih stopnic. Visoko nad cerkveno ladjo lahko pozvonite na zvon želja, za katerega velja, da uresničuje skrite želje, nato pa se povzpnite na 52-metrov visok zvonik, kjer lahko občudujete, kako deluje mehanska nihajna ura. Nujno se ustavite tudi v Potičnici in poskusite eno od številnih tradicionalnih potic, ki jih tam dnevno pripravljajo.

Bled kremna rezina boris pretnar© Boris Pretnar

Ob pristanku nazaj na blejski obali se lahko ustavite na dobrem kosilu v kateri od vrhunskih restavracij, ki stavijo na pripravo jedi iz pristnih lokalnih živil. Lahko izberete katero s pridobljenim priznanjem znanega kulinaričnega vodiča Gault & Millau, ali pa celo katero, ki se je znašla v svetovno priznanem Michelinovem vodniku. Na kateri izmed teras hotelov se lahko ustavite tudi na slavni blejski rezini ali tako imenovani »kremšniti«, ki je znamenita sladica iz testa, vaniljeve kreme in stepene sladke smetane.

Ojstrica Bled© Jošt Gantar

Po okrepčilu boste imeli ravno prav energije, da se odpravite na 6-kilometrski sprehod okoli Blejskega jezera. Urejene poti so lahko dostopne in primerne tudi za družine z malimi otroki in vozički. Ko prispete do Kampa Zaka, lahko sledite označeni stezi, ki vodi skozi gozd in vas popelje na kratek, a strm 20-minutni vzpon na Ojstrico. Na koncu boste nagrajeni izjemnim razgledom in romantično klopco, od koder lahko opazujete Blejsko jezero, grad in slikovite Karavanke v ozadju.

 

2. dan: Čas za raziskovanje naravnih lepot

 

Soteska Vintgar© Jošt Gantar

Po obilnem zajtrku, ko si vsekakor privoščite katere od značilnih lokalnih prehranskih izdelkov z oznako Blejski lokalni izbor, je čas za raziskovanje naravnih znamenitosti. Odpravite se v eno najbolj slikovitih sotesk – Vintgar, ki jo je izdolbla reka Radovna. Na krožno speljani učni poti boste lahko občudovali igrive brzice, slapove in skrivnostne tolmune, ustavili pa se boste tudi pri mogočnem 13-metrskem slapu Šum. Pot ni zahtevna in je primerna tudi za družine z otroki.

Pokljuska soteska Jost Gantar© Jošt Gantar

Izven sezone, ko je Vintgar zaprt, se lahko namesto tega odpravite na raziskovanje Pokljuške soteske, ki slovi kot največja fosilna soteska v Sloveniji. Tam vas pričakajo bujni gozdovi, naravni mostovi, jame in tesni prehodi med strmimi stenami. Ob deževnem vremenu lahko občudujete tudi 22-metrski slap.

Juha 1906© Boris Pretnar

Priporočamo vam, da za kosilo obiščete katerega od gastronomskih ponudnikov s certifikatom Blejski lokalni izbor ter preizkusite lokalne posebnosti, kot so aspik hladno dimljene postrvi, homska pogača, juha 1906, Nežkina bržola in mnoge druge.

Blejski grad photo Vizualist© Vizualist

Popoldne se odpravite na raziskovanje najstarejšega gradu pri nas – Blejskega gradu, ki se ponosno vzpenja na pečini s pogledom na Blejsko jezero. Obiščite zanimivosti poln grajski muzej ter si oglejte grajsko kapelo, tiskarno, vinsko klet in ogled zaključite z obiskom trgovine s spominki, kjer lahko nakupite tudi prikupna darila.

Sv Martin Bled© Jošt Gantar

Še ena izmed blejskih posebnosti, ki jih ne izpustite, je tudi župnijska cerkev sv. Martina, kjer boste lahko občudovali dela največjih slovenskih imen s področja arhitekture in umetnosti. V notranjosti se nahajajo mogočne freske, ki jih je poslikal akademski slikar Slavko Pengov, občudujete pa lahko tudi vrtno znamenje pred cerkvijo, ki ga je projektiral največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Imeli boste obilo priložnosti za ustvarjanje čudovitih fotografij in bogatenje svojega znanja o preteklosti.

 

3. dan: Preživite aktiven dan v objemu slikovite narave

 

Fijaker na Bledu© Jošt Gantar

Zadnji dan naj bo v znamenju adrenalina, smeha in novih doživetij. Obiščete lahko Stražo, kjer deluje poletno sankališče, ter s sankami oddrvite po strminah osamelca s pogledom na jezero, pozimi pa se lahko na isti lokaciji prepuščate snežnim radostim. V nepozabnem spominu vam bo zagotovo ostala tudi vožnja s pravim, tradicionalnim fijakerjem (kočijo), kjer vas na panoramsko vožnjo popelje voznik v tradicionalni uniformi, ki jo že od daleč prepoznate po značilnih barvah in motivih. Del dneva lahko namenite tudi pohodništvu ali kolesarjenju po oddaljenih kotičkih, kjer se lahko prepustite romantičnemu vzdušju ali pa prebudite svoj raziskovalni duh.

Priprava in peka potice na Blejskem otoku Boris Pretnar© Boris Pretnar

Za vse, ki si želite svoj obisk Bleda skleniti zadovoljni in polnih želodčkov, so na voljo tudi edinstvena gastronomska doživetja s certifikatom Blejski lokalni izbor. Izbirate lahko med bogatim naborom aktivnosti, kot so Blejski kuharski tečaj, Doživetje s čebelarjem, Od najlepše tepke do Tr'glavovega žganja, Priprava in peka potice na Blejskem otoku ter Vodena pustolovščina skozi Začaran gozd.

 

Ne glede na to, kakšen urnik si boste ustvarili in kaj vse boste želeli izkusiti, vas Bled ne bo razočaral. Ponuja namreč nepozabna doživetja in aktivnosti za vsakogar, zato ga lahko brezskrbno obiščete v vseh letnih časih in z družino, dobro družbo ali sami. Prepričani smo, da bo Bled ena tistih destinacij, ki si jo boste nedvomno želeli obiskati znova in znova.

Nina Krajnc

Nina Krajnc

Moja strast je ustvarjanje vsebin, ki pritegnejo bralce in jim nudijo dodano vrednost. Besede imajo moč, da gradijo nove svetove. Vsak dan znova sem hvaležna, da sem lahko del ustvarjanja zgodb in vsebin, ki odstirajo nove poti.