Cerkev sv. Martina

Raziščite neogotsko cerkev z bogato zgodovino in deli največjih slovenskih imen arhitekture in umetnosti.

Župnijska cerkev na Bledu

Na mestu cerkve sv. Martina je bila prva kapela postavljena že pred letom 1000. Sedanja neogotska cerkev pa je bila zgrajena leta 1905 na kraju prejšnje gotske cerkve iz 15. stoletja. Za gradnjo nove cerkve so bili sprejeti načrti prof. Friedricha von Schmidta, ki je tudi avtor mestne hiše na Dunaju, a jih je predvsem glede notranjega izgleda spremenil arhitekt Josip pl. Vancaš. K umetelni notranjosti je prispeval tudi konzervator Janez Vurnik iz Radovljice, ki je iz najboljšega kararskega marmorja oblikoval večji del plastik v cerkvi.

Umetniška in arhitekturna dela v cerkvi in njeni okolici prepletajo številne sloge in časovna obdobja. Notranjost cerkve je med letoma 1932 in 1937 s freskami poslikal akademski slikar Slavko Pengov. V letih pred 2. svetovno vojno je največji slovenski arhitekt, Jože Plečnik, projektiral vrtno znamenje, ki stoji pred cerkvijo. Ohranjeno obzidje cerkve pa sega do 15. stoletja in spominja na dobo turških vpadov v naše kraje.

© Jošt Gantar

Slavko Pengov in Jože Plečnik

Slavko Pengov je bil slovenski slikar iz Ljubljane, poznan predvsem kot slikar z najobsežnejšim opusom stenskega slikarstva 20. stoletja na Slovenskem. Študiral je v Zagrebu in na Dunaju, deloval pa je tudi kot profesor na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani. Ustvarjal je v različnih tehnikah, njegova dela pa so bila realistična. Poleg fresk v župnijski cerkvi na Bledu je med drugim ustvaril tudi 52-metrsko fresko v Vili Bled.
Jože Plečnik je bil največji slovenski arhitekt, ki se je rodil v Ljubljani. Ustvaril je mnoge znamenite stavbe v Ljubljani, kot so Narodna in univerzitetna knjižnica, Tromostovje, arkade z mestno tržnico in ribarnico ter Žale, ustvarjal pa je tudi na Dunaju in v Pragi. Poleg vrtnega znamenja pred cerkvijo je na Bledu zasnoval tudi Kavarno Belvedere.

Doživite

  • Občudujte čudovito gotsko arhitekturo cerkve in njene freske.
  • Oglejte si vrtno znamenje slavnega arhitekta, ki stoji pred cerkvijo.
  • Udeležite se ene izmed svetih maš in občasnih koncertov, ki se odvijajo v cerkvi.

Vredno ogleda

Znamenitosti