Kolesarjenje

Združite prijetno s koristnim in ogled okolice Bleda preživite (rekre)aktivno.

Kolesarske poti

Popotovanje s kolesom je pravzaprav najboljša oblika spoznavanja določene pokrajine. Blejski kot je zelo primeren za kolesarje, pa naj bodo to nezahtevni starejši gostje in mlade družine ali pa zagrizeni rekreativci. Posebnih prog samo za kolesarje na Bledu in okolici ni, ker pa ni veliko prometa, so za kolesarje primerne skoraj vse ceste.

Lokalne ceste in kolovozne poti med vasmi v okolici Bleda so primerne za krajše kolesarske izlete, gosta mreža gozdnih cest na Jelovici, Pokljuki in Mežakli lahko zadovolji še tako zahtevnega gorskega kolesarja.

Za tiste z nekaj manj kondicije predlagamo kolesarski izlet po dolini Radovne, lahko pa se tudi z avtomobilom peljete na Pokljuko in na sami planoti izvedete kolesarski izlet v prijetni senci smrekovih gozdov. Poudariti velja, da je povsod v Sloveniji vožnja s kolesi izven cest in kolovozov prepovedana. Na Bledu si lahko v več agencijah sposodite kolo in po želji tudi najamete vodnika.

Možni kolesarski izleti so v obliki simbola (silhueta kolesa) označeni na turistični karti Bleda.

Gorsko kolesarjenje

Bled je lahko izhodišče za številne ture s poudarkom na takšnih, na katerih boste nabirali kilometre, višinske metre, razglede in zgodbe. Tudi naravnih in zgodovinskih znamenitosti, ki vam popestrijo postanke, je na pretek, kot tudi lovskih in planinskih koč, ki nudijo okrepčilo.

Skozi gozdove in čez pašnike vodi toliko poti, da vam nikdar ne bo treba dvakrat po isti, tudi če se boste vračali leto za letom. Pa boste gotovo želeli kolesarjenje po kateri tudi ponoviti. Med njimi lahko izbirate tudi glede na svoje kolo – gorsko, treking, gravel ali katero od e-koles. Izbiro in načtovanje ture pa vam bodo olajšale digitalne platforme, kot je Outdooractive.

Lahko pa se odločite tudi za večdnevno krožno turo z izhodiščem in ciljem na Bledu, kot je 7-dnevni Julijana Bike Tour ali pa 5-dnevni vzdolžni Trans Karavanke MTB Trail. Ali pa se za dodatek kolesarjenju v bližnji okolici Bleda podate na enodnevne izlete do okoliških krajev, kot je alpski biser Bohinj z jezerom. Občine v regiji povezuje Skupnost Julijskih Alp in povezane kolesarske poti. Nedaleč sta tudi kolesarska parka v Kranjski Gori in na Krvavcu, oba člana združenja Gravity Card. Oba sta od Bleda oddaljena le dobre pol ure vožnje z avtom.

 

Kolesarite

Pripravite se na lagodno kolesarjenje skozi lepo pokrajino ali na zahtevnejše gorsko kolesarjenje. Vzdržite do cilja, ki ste si ga zadali, nato pa se podajte na adrenalinski spust v dolino.