Pohodništvo

Odpravite se v gore, kajti gora je v bližnji in daljni okolici Bleda na pretek.

Pohodne poti

Kuliso Bleda sestavljajo gozdovi Pokljuke, Mežakle in Jelovice, v ozadju pa na eni strani Julijske Alpe s Triglavom, Rjavino in Debelo pečjo, na drugi Karavanke s Stolom, Vrtačo in Begunjščico, na vzhodu pa se vidijo tudi Kamniško-Savinjske Alpe. Skratka, gora je v bližnji in daljni okolici Bleda na pretek.

Planinska, gorniška tradicija je tudi na Bledu bogata in stara čez 100 let. Razvoj turizma je bil v teh krajih močno povezan s planinstvom. Bled nudi veliko možnosti za planinske izlete.

Sredogorski izleti na Jelovico (Talež), Pokljuko (Galetovec, Lipanca), Mežaklo (Jerebikovec), v Karavanke (Ajdna, Roblekov dom pod Begunjščico) in v Kamniško-Savinjske Alpe (Dobrča) so vabilo ali pa preizkus za ture v visokogorje. 

 

 

Tako imenovani blejski hišni planinski izlet je planina Lipanca nad Pokljuko, kjer ima planinsko kočo planinsko društvo Bled. Koča je odprta praktično celo leto.

Privlačni in tehnično lahki planinski cilji so Begunjščica, Stol, Debela peč in Viševnik, medtem ko Vrtača, Draški vrhovi ali celo vzpon na Triglav zahtevajo večjo izurjenost. Za slednje izlete predlagamo spremstvo vodnika, ki ga lahko najamete v nekaterih agencijah.

Tudi zemljevidov in vodniške literature je dovolj in jih lahko kupite v knjigarnah, turističnih agencijah ter nekaterih trgovinah s športno opremo.

Juliana Trail

Novost iz leta 2019 je pohodniška pot Juliana Trail, 330 km dolga krožna daljinska pohodniška pot. Poteka po dolinah in prelazih po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Priporočeno je, da se jo po etapah prehodi v smeri urinega kazalca. 20 dnevnih etap meri od 18 do 25 km.

Juliana-Trail-logotip