Pokljuška soteska

Odkrijte naravne znamenitosti Pokljuške soteske v njihovi celotni kamniti veličini.

Nedaleč od Bleda v Triglavskem narodnem parku leži divja Pokljuška soteska. Navdušuje z bujnim gozdom, strmimi stenami, naravnimi mostovi, luknjami, jamami in tesnimi prehodi med 50 metrov dolgimi stenami. Sama soteska je dolga 2 kilometra in v najslikovitejšem delu globoka 40 metrov. V apnenčasto kamnino jo je pred približno 10.000 leti vrezala iz pokljuških ledenikov odtekajoča voda, pritok Radovne. Kasneje se je voda umaknila in nastala je največja fosilna soteska v Sloveniji.

Soteska je pripravljena za obiskovalce in do najlepšega osrednjega dela so speljane urejene poti. Skozi sotesko je speljana krožna pot, ki omogoča, da si naravno znamenitost ogledate v vsej veličini. Glavna pot teče po dnu, stranska pa se odcepi na robove soteske, ki jo povezujejo z Zatrnikom. Po celotni Pokljuški soteski so na gosto posejane naravne znamenitosti. Stranska soteska, ki le v dežju navdušuje z 22 metrov visokim slapom, Pokljuška luknja, veliki naravni most 24 metrov nad dnom ter tesne in zaokrožene ravnice, ki jim domačini pravijo »vrtci«. Pot skozi najožjo tesen je posebno doživetje, saj vas vodi do najlepšega vrtca in malega naravnega mosta po lesenih mostovih – galerijah. Nad galerijami vodi steza preko partizanskega prelaza, edinega prečnega prehoda čez globoko sotesko. Kljub temu, da je soteska pretežno kamena, pa po dnu in skalnih stenah raste raznoliko rastlinje, vse od praproti do gozdnih in gorskih cvetlic.

© Jošt Gantar

Pokljuška luknja

Najbolj znan prehodni jamski rov Pokljuške soteske je prostorna skalna votlina z udrtim stropom, po imenu Pokljuška luknja. Poleg dveh vhodov, ima luknja še tri naravna okna. Skoznjo vodi stara pot na Pokljuške rovte in dalje na Pokljuko.

Doživite

  • Sprehodite se skozi Pokljuško sotesko in se naužijte zvokov narave.
  • Bodite pozorni na okolico in si spočijte oči v čarobnem gozdu zelenja.
  • Oglejte si osupljive galerije, Pokljuško luknjo in naravni most.

Vredno ogleda

Znamenitosti