Top 10 znamenitosti, ki jih morate videti na Bledu

Bled je ena od destinacij, ki ima vedno veliko za ponuditi. Kadar koli si boste vzeli čas in ga obiskali, boste nagrajeni z dih jemajočimi razgledi, prijaznimi domačini in številnimi aktivnostmi, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.

Preberite, katerih 10 znamenitosti se je znašlo na našem seznamu. Nekatere od njih zagotovo poznate, vendar smo pri vsaki pripravili nekaj namigov in zanimivosti, ki vam bodo popestrile obisk in pomagale planirati naslednji izlet ali oddih.

 

1. Blejsko jezero

 

Bled Jost Gantar© Jošt Gantar

Blejsko jezero je eno najbolj slikovitih in obiskanih jezer v Sloveniji. Smaragdno zelena voda se nahaja pod vznožjem Julijskih Alp, ki nudijo osupljivo kuliso. Sredi jezera je otoček s cerkvijo, do katerega se lahko pripeljete s čolnom. Jezero je izklesal Bohinjski ledenik, ki je izdolbel globoko kotanjo. Na nekaterih delih je Blejsko jezero globoko tudi do 30 metrov, zaradi česar navdušuje potapljače. V toplejših mesecih je tudi priljubljena točka za kopanje in ribolov. Poleti jezero doseže temperaturo do 25 °C, pozimi pa se temperatura zniža na 4 °C, občasno pa jezero tudi zamrzne. V Blejskem jezeru se nahaja kar 19 različnih vrst rib, kot so krapi, somi in jezerske postrvi, na gladini pa vas navdušujejo čudoviti labodi in race mlakarice. Ne glede na to, ali želite preživeti sproščujoč dan ob vodi ali pa se napotiti na daljši slikovit pohod okoli jezera, lahko Blejsko jezero vsakomur ponudi nekaj. Odkrijte njegovo čarobnost!

 

2. Blejski otok

 

Blejski otok Foto Tomaz Sedej© Tomaž Sedej

Blejski otok je zaradi svoje edinstvenosti eden od priljubljenih simbolov na razglednicah in katalogih o zakladih Slovenije. Že pot do njega je edinstveno doživetje, saj se tja popeljete s posebnim čolnom, imenovanim pletna. Na otoku vas pričaka slikovita cerkev Matere Božje na jezeru, ki ima dolgo in pestro zgodovino. Do cerkve vodi znamenito stopnišče, ki ga sestavlja 99 kamnitih stopnic, še posebej priljubljenih med mladoporočenimi pari, saj naj bi ženin nevesto za srečen zakon odnesel do vznožja cerkve. Ob obisku nikar ne spreglejte zvona želja, ki zazvoni visoko nad cerkveno ladjo in pregovorno uresničuje želje. Tik ob južnem stopnišču stoji mežnarija, kjer je včasih bival mežnar. Ob severni obali otočka pa se nahaja še izvir studenca, ki se izteka v jezero, kjer je od leta 1888 v brežino vkopana kamnita kapelica Lurške Matere Božje.

 

3. Blejski grad

 

Blejski grad 3© Vizualist

Blejski grad je slikovit grad, ki leži na pečini s pogledom na Blejsko jezero. Gre za najstarejši grad na Slovenskem, ki vsakogar navdihne s svojo pestro preteklostjo. Raziščete lahko celotno grajsko posestvo, ki vključuje muzej, kapelo in stražni stolp. Z grajskega posestva se odpira dih jemajoč razgled na Blejsko jezero in Julijske Alpe. Ob zgornjem dvorišču se nahaja muzej, kjer je predstavljena zgodovina Bleda, odpravite pa se lahko tudi do grajske kapele, tiskarne, vinske kleti in trgovine s spominki. V gradu deluje restavracija, kjer lahko razvajate svoje brbončice ob uživanju jedi iz tradicionalne slovenske kuhinje. Na grajskem dvorišču se v toplih mesecih odvijajo številne kulturne prireditve, med katerimi so zelo znani srednjeveški dnevi.

 

4. Straža

 

Straža Bled© Jošt Gantar

Do vznožja Straže se lahko pripeljete z osebnim avtom ali se do tja preprosto sprehodite, saj je le nekaj minut oddaljena od centra Bleda. Nato se pričnete vzpenjati po urejeni sprehajalni poti, obdani z gozdom, da prispete na 646 metrov visoko razgledišče z enim najlepših razgledov. Do vrha se lahko peljete tudi s sedežnico. Obisk Straže je primeren za prijeten, lahkoten sprehod ter poletne in zimske aktivnosti. V poletnem času je najpopularnejša aktivnost adrenalinsko sankanje po 520 metrov dolgi progi vzdolž hriba. Na vrhu Straže pa športni navdušenci lahko uporabite Blejsko fitnes promenado.

 

5. Ojstrica

 

Bled Jost Gantar 2016© Jošt Gantar

Ojstrica je ime dobila po svoji ostri obliki, vzpon nanjo pa je sicer kratek, a strm in traja približno 20 minut. Vzpon lahko začnete levo od Kampa Zaka in sledite označeni stezi, ki vodi skozi gozd. Na koncu boste nagrajeni izjemnim razgledom, saj vas na vrhu pričaka tudi romantična klopca, obrnjena proti panorami Blejskega jezera s strmo grajsko pečino, pogled pa seže vse do dolgega grebena slikovitih zahodnih Karavank. Tisti, ki ste na Ojstrici že bili in pot dobro poznate, pa lahko svojemu doživetju dodate piko na i tako, da se na vrh povzpnite zgodaj zjutraj in opazujete sončni vzhod.

 

6. Mala Osojnica

 

Bled Mala Osojnica © Jošt Gantar

Mala Osojnica je primerna za srednje zahteven izlet, saj vas do vrha z višino 685 metrov čaka približno 45 minut hoje po strmi gozdni poti. Od tam vas le še nadaljnjih 20 minut loči tudi do 756 metrov visoke Velike Osojnice, kjer vas bodo pričakali najlepši razgledi na Blejsko jezero in njegovo okolico, kot jih boste prepoznali z najbolj znanih panoramskih posnetkov Bleda.

 

7. Soteska Vintgar

 

Soteska Vintgar© Jošt Gantar

Soteska Vintgar je ena tistih, ki ostane za vedno zapisana v spominu vseh, ki se po njej sprehodijo, saj gre za eno najbolj očarljivih in slikovitih sotesk. Sotesko je izdolbla reka Radovna, ki se na razdalji 1,6 kilometrov poigrava s čudovitimi slapovi, tolmuni in brzicami, ob katerih se lahko sprehodite. Čez sotesko je po lesenih mostovih speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum. Pot ni zahtevna in je primerna tudi za družine z otroki, speljana pa je krožno, zato se na izhodišče vrnete po eni od možnih poti.

 

8. Pokljuška soteska

 

Pokljuska soteska Jost Gantar© Jošt Gantar

Nedaleč od Bleda v Triglavskem narodnem parku se nahaja Pokljuška soteska, ki je znana kot največja fosilna soteska v Sloveniji. V apnenčasto kamnino jo je namreč pred približno 10.000 leti vrezala iz pokljuških ledenikov odtekajoča voda. Soteska vas bo navdušila z bujnim gozdom, naravnimi mostovi, jamami in tesnimi prehodi med 50-metrskimi stenami, do najlepšega osrednjega dela pa vas popeljejo urejene poti. Skozi sotesko je speljana krožna pot, zato si lahko to naravno znamenitost ogledate v vsej svoji veličini. Ob deževnem vremenu vas bo presenetil 22-metrski slap, po celotni soteski pa so na ogled številne naravne znamenitosti, kot na primer veliki naravni most 24 metrov nad dnom ter tesne in zaokrožene ravnice, ki jim domačini pravijo »vrtci«.

 

9. Cerkev sv. Martina

 

Sv Martin Bled© Jošt Gantar

Župnijska cerkev sv. Martina na Bledu vam odstre bogato zgodovino in predstavi dela največjih slovenskih imen s področja arhitekture in umetnosti. Sedanja neogotska cerkev je bila zgrajena leta 1905, današnja podoba cerkve pa prepleta številne sloge in časovna obdobja. V notranjosti cerkve vas pričakajo osupljive freske, ki jih je med letoma 1932 in 1937 poslikal akademski slikar Slavko Pengov, največji slovenski arhitekt Jože Plečnik pa je v letih pred 2. svetovno vojno projektiral vrtno znamenje, ki stoji pred cerkvijo. Ogledate si lahko tudi ohranjeno obzidje cerkve, ki sega v 15. stoletje in je obeležje dobi turških vpadov.

 

10. Razstava v Infocentru Triglavska roža Bled

 

Infocenter Triglavska roža Bled© Aleš Zdešar

Ne glede na vašo starost se vam nedvomno splača obiskati Infocenter Triglavska roža Bled, ki vam omogoči poznavanje narave, okusov, razgledov in dogodkov slovenske dežele. Svoje oči lahko sprostite ob gledanju čudovite narave na stalni fotografski razstavi Gorenjske, območij Natura 2000 in Triglavskega narodnega parka z bogato multimedijsko predstavitvijo. Ustavite se lahko tudi v trgovini z bogato ponudbo izdelkov lokalnega porekla, unikatnimi darili, naravoslovno literaturo in zemljevidi. Infocenter je odprt vsak dan in z veseljem vam bodo odgovorili na vprašanja ter podali dodatne napotke, kaj vse je še vredno obiskati.

 

Ne glede na to, katere aktivnosti boste izbrali, je Bled zagotovo eno od tistih mest, v katerega se v hipu zaljubite in se vanj z veseljem vračate.

Nina Krajnc

Nina Krajnc

Moja strast je ustvarjanje vsebin, ki pritegnejo bralce in jim nudijo dodano vrednost. Besede imajo moč, da gradijo nove svetove. Vsak dan znova sem hvaležna, da sem lahko del ustvarjanja zgodb in vsebin, ki odstirajo nove poti.