Triglavski narodni park

Doživite zaklade očarljive, nedotakljive narave v osrčju Julijskih Alp.

TNP se predstavi

Triglavski narodni park, edini narodni park v državi, leži v neposredni bližini Bleda in zajema enega najlepših predelov Slovenije, saj obsega skoraj vse Julijske Alpe pri nas. Ozemlje narodnega parka je zelo slikovito in raznoliko, obsega pa 4 % celotne površine Slovenije. V njegovem središču leži najvišja gora Slovenije, 2.846 metrov visok Triglav, po kateri nosi park svoje ime. Od Triglava se na vse strani pahljačasto odpirajo globoke in strmo zarezane doline, večinoma ledeniškega izvora. Doline in planote so prekrite s preprogo zelenih gozdov in pašnikov, nad njimi se dvigajo visoki vrhovi drznih in ošiljenih oblik. Po številnih grapah in čudovitih soteskah ter koritih Vintgar, Mlinarica in Mostnica, tečejo čisti gorski potoki in manjše reke, ki se združujejo v dve večji – Savo in Sočo. Med njima teče tudi razvodnica med Jadranskim in Črnim morjem. Visoko v gorah leže gorska Triglavska in Kriška jezera, v Bohinju pa Bohinjsko jezero – največje stalno naravno jezero v Sloveniji.

Ta mogočen, privlačen in neponovljiv narodni park skriva neskončne gozdove, globoke doline, visoke planine in bistro vodo, ki se pretaka z najvišjega vrha v reke, jezera in potočke. Podobo te čudovite in razgibane pokrajine zaokroža izjemno bogastvo flore in favne, s številnimi redkimi in posebej zavarovanimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Od večjih živali na ozemlju Triglavskega narodnega parka prebivajo divji volkovi, medvedi in kozorogi. Tu, na področju čudovite narave ter številnih mitov in legend, ljudje še vedno živijo kot nekoč, v popolnem sožitju z naravo in s posluhom za tradicijo. Na obrobju parka, kjer je človek gospodaril dolga stoletja, je pustila svoje sledove zgodovina in človekova kultura. V bolj odmaknjenih predelih najdemo stare, krajinsko značilne kmetije in domačije, v gorah pa zanimive planine. Na mnogih se še pase živina in so znane po tradicionalnem sirarstvu.

© Matevž Lenarčič, www.slovenia.info

Izvor imena

Park je ime dobil po najvišji slovenski gori, ki leži v njegovem središču. Triglav je nacionalni simbol in ponos Slovenije, prav tako pa vir neštetih zgodb in legend. Ime te zapeljive gore ni povsem pojasnjeno, obstaja pa več možnih razlag. Prva in bolj verjetna razlaga pravi, da je Triglav dobil ime zaradi značilne podobe gore z jugovzhodne strani, od koder se lahko vidijo trije vrhovi ali tri glave. Druga razlaga sega globoko v zgodovino in kot razlog za ime navaja spomin na troglavo božanstvo neba, zemlje in podzemlja iz časa poganstva z imenom Trimužijat, kar pomeni enako kot Triglav, ki je imelo sedež na njegovem vrhu.

Doživite

  • Raziščite sotesko Vintgar, Pokljuško sotesko, korita Mostnice, Martuljško sotesko, Velika korita Soče, korita Mlinarice in Tolminska korita.
  • Oglejte si slap Šum, Savica, Peričnik ter Spodnji in Zgornji Martuljški slap.
  • Sprehodite se okoli Bohinjskega jezera.
  • Odpravite se v hribe in planine, do visokogorskih jezer ali na številne vrhove.
  • Poglejte si cerkve sv. Katarine nad Zasipom, sv. Janeza Krstnika na Ribčevem Lazu in sv. Duha v Javorci.
  • Pojdite do Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni, ruske kapelice pod Vršičem, trdnjave Kluže in spomenika štirim srčnim možem na Ribčevem Lazu.
  • Odločite se za športen dan in si izberite aktivnost, ki vam je najljubša.
  • Poleti se odpravite na voden ogled Triglavskega narodnega parka z vodnikom.

Vredno ogleda

Znamenitosti