Nepozabne zimske počitnice na Bledu

Sankanje© Jošt Gantar

Pustolovščine za vso družino čakajo na vas na pravljičnem Bledu z okolico! Pustite domišljiji prosto pot in se podajte na doživetja v naravi, spoznajte Čudežne zverinice, občudujte lego skulpture, pobegnite iz sobe pobega in se podajte na zimske dogodivščine. Bled tudi v času zimskih počitnic nudi pestro paleto najrazličnejših aktivnosti za družine z otroki vseh starosti – tako kot vseh preostalih 366 dni v letu pa na pravo avtentično blejsko izkušnjo vabijo tudi tradicionalni fijakerji in pletne pa mogočni Blejski grad in čarobni Blejski otok. Za nepozabne zimske počitnice obiščite Bled!

ČUDEŽNE ZVERINICE

Čudežne zverinice – Magical Beasts Bled, je edinstvena kombinacija zavetišča, muzeja in mini živalskega vrta. Pri njih, v večini, prebivajo eksotične živali, kot so plazilci, želve, dvoživke in ptičji pajki, družbo pa jim delajo tudi puhaste živali, vključno s hišno muco Wilmo, činčilami, kunci, hrčki in drugimi ljubkimi sesalci, ko so del njihove živalske družine. Obiskovalci jih lahko opazujejo v njihovih bivališčih, občasno pa jih vključijo v vlogo oskrbovalcev ali hraniteljev in s tem poskrbijo, da je obisk Čudežnih zverinic prav posebno doživetje.

Kot dodatno ponudbo nudijo program oskrbnik za en dan, praznovanje rojstnega dne ali izobraževanje v obliki tečaja, kar priporočajo predvsem tistim, ki razmišljajo o nakupu eksotičnega hišnega ljubljenčka.

Med počitnicami, tudi zimskimi, med 19. 2. in 1. 3. 2024, se lahko otroci višjih razredov osnovne šole udeležijo posebnega počitniškega tabora ter tako pet ali manj dni preživijo z živalmi, pomagajo pri oskrbi, usmerjajo in vodijo obiskovalce v slovenskem ali angleškem jeziku.

Pri Čudežnih zverinicah so program v času zimskih počitnic še izdatno obogatili, in sicer z uro pravljic, ki bo na sporedu v četrtek, 22. 2. in 29. 2. od 16. do 17. ure v angleškem in slovenskem jeziku. Prav tako vabijo na nočni ogled zverinic, ki bo med 18. in 20. uro v soboto, 17. 2., 24. 2. in 2. 3.

NASLOV: Čudežne zverinice, Ljubljanska cesta 13a, Bled
VEČ INFORMACIJ: magicalbeasts.si
ODPIRALNI ČAS: vsak dan med 10. in 18. uro
VSTOPNICE: 6,50 EUR otroci, 8,50 EUR odrasli, 26,00 EUR družinska vstopnica, vnaprej najavljene skupine so deležne dodatnih ugodnosti

Čudežne zverinice© Andreja Završnik

MILIJON LEGO KOCK NA BLEDU IN EN ČISTO PRAVI DINOZAVER

Na Bledu so v petek, 16. februarja, 2024, otvorili čisto novo razstavo lego kock. V pisane barve večno priljubljenih kock so se prelevili velika diorama dinozavrov in okostje čisto pravega Mozazavra, podvodno kraljestvo Piratov s Karibov, Kavbojce in Indijance, Gusarje s Črnim biserom, videli boste tudi Angry Birds in Snoopyja s prijatelji … S pretekle lego razstave so ohranili nekaj najbolj občudovanih kreacij, kot so Star Wars in bitka na planetu Hoth, Grad črnih zmajev in Grad princese s čokoladnim gozdom, večne The Beatles z rumeno podmornico ter Plečnikovo cerkev in koliščarje.

Poleg milijon razstavljenih lego kock so za vse ljubitelje lego kock na voljo tudi tri igralnice, kjer se lahko prav vsi obiskovalci (ne glede na starost) igrajo z lego kockami.

NASLOV: Razstava iz LEGO kock, Cesta svobode 10 - stavba Casino Bled (vhod s strani jezera)
VEČ INFORMACIJ: FB profil Razstava iz LEGO kock
ODPIRALNI ČAS: vsak dan med 10. in 18. uro
VSTOPNICE: 7,00 EUR, 25,00 EUR družinska vstopnica

Milijon lego kock na Bledu © Milijon lego kock na Bledu

SOBA POBEGA

Ko so leta 2015 odprli vrata interaktivne sobe pobega na Bledu, je v hipu navdušila tako domače kot tuje obiskovalce, popotniški portal TripAdvisor pa jo je, po izboru obiskovalcev, označil za najzabavnejšo aktivnost na Bledu. Na nepozabno dogodivščino, ki zahteva medsebojno sodelovanje in komunikacijo, vabijo prav vse, ki si želijo okrepiti medsebojne vezi. Primerno tudi za družine z otroki. 

NASLOV: The Game Escape Room Bled, Grajska cesta 12, Bled, Slovenia
VEČ INFORMACIJ: www.thegame.si
ODPIRALNI ČAS: vsak dan od 10.30 do 20.30 po predhodni najavi
VSTOPNICE: 60,00 EUR za do 3 osebe, vsaka dodatna oseba 10,00 EUR
* Soba pobega Bled je primerna za samostojni obisk otrok, starejših od 11. let, v spremstvu odraslih pa od 6. leta dalje.

Escape Room Bled© Escape Room Bled

DRUŽINSKI TEMATSKI POTI

Ne razjezimo blejskega zlatoroga, je tematska pot, ki vodi okoli Blejskega jezera in vključuje šest postojank, na kateri bodo otroci na zabaven in izviren način spoznali lepote Bleda, kulturne in naravne znamenitosti in podoživeli eno najbolj znanih pravljic skozi otroško domišljijo.

Brošura z označenimi točkami in vrisano potjo je na voljo v Informacijskem centru Triglavska roža Bled, odprto vsak dan med 8. in 16. uro. Brošuro si lahko natisnete tudi sami, s klikom na »letak«.

* Pot se začne pri Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled, Seliška cesta 3, 4260 Bled
* Več informacij o tematski poti je na voljo tukaj.
* Obvestilo: V času gradbenih del, predvidoma do 1. 5. 2024, za pešce velja popolna zapora na delu krožne poti okoli Blejskega jezera, na odseku med pristaniščem Mlino in Vilo Beli dvor pri predoru.

Ne razjezimo Blejskega Zlatoroga

Na prijeten družinski sprehod vabi tudi Godrnjačeva pot v bližini Bohinjske Bele, ki je označena z medvedjimi šapami. Pot popelje po poti, ki jo je prehodil medved Godrnjač, sproti pa boste odkrivali, kaj vse se mu je pripetilo na poti skozi vas. Na koncu poti vse vztrajne čaka pravo presenečenje – pogled v pravi medvedji brlog.

Brošura z označenimi točkami in vrisano potjo je na voljo Galetovcu na Bohinjski Beli, nasproti trgovine. Brošuro si lahko natisnete tudi sami.

* Več informacij je na voljo tukaj.

DRSANJE

Na drsanje z razgledom na Blejsko jezero in grad se odpravite na spodnjo ploščad Trgovskega centra Bled, kjer bo do 3. marca 2024, postavljeno inovativno drsališče iz trajnostnega sintetičnega ledu. Drsališče je v času zimskih počitnic (19. 2. 2024 - 1. 3. 2024) odprto med 10. in 20. uro, na licu mesta je na voljo izposoja drsalk, po ceni 5,00 EUR, za najmlajše pa drsalni pripomoček v obliki tjulnja. Drsanje z lastnimi drsalkami je možno tudi izven teh terminov. Vstopnine ni.

Med zimskimi počitnicami se na drsanje lahko odpravite tudi v Športno dvorano Bled, kjer je rekreacijsko drsanje na voljo vsak dan med 17. in 25. februarjem 2024, med 9.30 in 11. uro, in od 16.30 do 18. ure. Vabljeni tudi na Disco na (B)ledu, ki poteka ob petkih med 21.30 in 23. uro.

*Več informacij: www.ledena-dvorana.si

Bled drsanje Jost Gantar 2© Jošt Gantar

BLED SKI BUS POPELJE DO BLIŽNJIH SMUČIŠČ

Do smučišč v Kranjski Gori, na Pokljuki in Voglu se vse do 3. marca 2024, lahko odpeljite z organiziranim prevozom Bled Ski Busom. Za zagotovitev svojega mesta je obvezna prijava prek spletnega obrazca do 20. ure na dan pred odhodom.

Vsa okoliška smučarska središča so primerna za družine tudi z majhnimi otroki, na Voglu so v letošnji sezoni pridobili tudi panoramsko krožno kabelsko žičnico Zadnji Vogel, ki je dostopna tudi za gibalno ovirane, družine z majhnimi otroki in otroškimi vozički. Manj kot uro vožnje z Bleda sta tudi smučišči v Kranjski Gori in na Pokljuki, izjemno priljubljeni družinski smučišči, kjer je poleg smučarskih prog na voljo tudi sankaška proga in izposoja opreme.

* Cena povratne vozovnice za Bled Ski Bus znaša 10,00 EUR, sezonska vozovnica po ceni 30,00 EUR, ki je neprenosljiva, pa je na voljo za nakup v Infocentru Triglavska roža Bled.
* Za otroke do 14. leta v spremstvu odrasle osebe, imetnike kartice Julijske Alpe: Bled in imetnike smučarske karte Julian Alps International Ski Pass je prevoz brezplačen.
* Pred obiskom smučišč preverite aktualne snežne razmere.

Bled Ski Bus© Boris Pretnar

AVTENTIČNI BLED: FIJAKERJI, OGLED OTOKA S PLETNO, OBISK BLEJSKEGA GRADU

Blejske fijakerje boste našli na postajališču pod Festivalno dvorano, prepoznali pa jih boste po jopici, hlačah in klobuku črne barve, beli srajci in brezrokavniku z vezenimi gorenjskimi nageljni. V hladnih mesecih se bodo oblekli v bordo rdeče jakne, vas pa pokrili z rdečo odejo. Vožnja s fijakerji je posebno doživetje tudi za otroke in družine, ki v mislih popelje v že pozabljene, stare čase.

VSTOPNA TOČKA: pod Festivalno dvorano Bled
VEČ INFORMACIJ: www.fijaker-bled.si
CENA: 60,00 EUR (do 4 odrasle osebe, oziroma za 2 odrasli osebi in 2 otroka)
VOZNI RED: med 10. in 16. uro

Fijakerji na Bledu© Boris Pretnar

Na čarobni Blejski otok se podajte s tradicionalno pletno in se po 99 kamnitih stopnicah povzpnite do cerkve Matere božje in pozvonite na zvon želja, ki odmeva prek jezera in nosi v nebo zahvale in priprošnje Materi božji. Na otoku v Potičnici lahko tudi okusite, kupite ali naročite tradicionalno slovensko potico.

VSTOPNA TOČKA PLETNE: Mlino
VEČ INFORMACIJ PLETNARJI BLED: www.pletna.si
CENA: 9,00 EUR otroci, 18,00 EUR odrasli
VOZNI RED: med 10. in 15. uro; odhod pletne z min. 4 potniki, postanek na otoku 45 min, nato povratek na izhodiščno točko

Obvestilo: V času gradbenih del, predvidoma do 1. 5. 2024, za pešce velja popolna zapora na delu krožne poti okoli Blejskega jezera, na odseku med pristaniščem Mlino in Vilo Beli dvor pri predoru.

VSTOPNA TOČKA ELEKTRIČNI ČOLN: pod Hotelom Park
CENA: 7,00 EUR otroci, 14,00 EUR odrsali
VOZNI RED: med 10. in 15. uro, odhod vsako polno, povratek na izhodišče 15 min čez polno uro

VEČ INFORMACIJ BLEJSKI OTOK: www.blejskiotok.si
ODPIRALNI ČAS: vsak dan med 8. do 16. ure (velja do začetka marca 2024)
VSTOPNICE: otroci do vključno 15. leta starosti 5,00 EUR, odrasli 12,00 EUR, družinska vstopnica (za 3, 4 in 5-članske družine) 24,00 EUR

Veduta Bled© Jošt Gantar

Rajska veduta smaragdnega jezera, romantični otoček in Blejski grad na strmi beli skali v ozadju. Prvi pogled na enega najstarejših gradov v Sloveniji navdušuje s svojo mogočnostjo in edinstvenimi razgledi. Grad danes gosti muzej s stalno razstavo Narodnega muzeja Slovenije, ki prikaže pestro zgodovino Bleda in njegovih prebivalcev, Riklijevo sobo, gotsko kapelo z baročnimi freskami iz 16. stoletja, grajsko tiskarno z repliko Gutenbergovega tiskarskega stroja, vinsko klet in čebelnjak, kavarno ter restavracijo Blejski grad, kjer vam bodo postregli z lokalnimi jedmi, pripravljenimi na sodoben način.

Otroci se bodo zagotovo najbolj navdušili nad ogledom grajske tiskarne, kjer domuje čisto pravi grajski tiskar. Tam si bodo lahko tudi s pomočjo grajskega tiskarja sami izdelali spominsko listino, natisnjeno na repliko Gutenbergovega tiskarskega stroja. Cena A5 spominske listine je 10,00 EUR, A4 pa 15,00 EUR.

VEČ INFORMACIJ: www.blejski-grad.si
ODPIRALNI ČAS: vsak dan med 8. in 18. uro (velja za januar, februar, marec, november in december)
VSTOPNICE: otroci 7,00 EUR, odrasli 17,00 EUR, ugodnost za družine: otrok med 4. in 14. letom v spremstvu dveh odraslih prejme vstopnico GRATIS

Blejski grad 6© Vizualist

DOGODKI IN DELAVNICE ZA OTROKE

1. teden, 19. – 25. februar, 2024
* 19. 2. 2024, 10.00, Infocenter Triglavska roža Bled: Zgodba iz življenja divjega petelina Gala
* 20. 2. 2024, 10.00, Infocenter Triglavska roža Bled: Delavnica ročnih del: Nakvačkaj si triglavsko rožo
* 23. 2. 2024, 17.00, Dvorana Medgeneracijskega centra Vezenine Bled: Angleške pravljice v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled

2. teden, 26. februar – 3. marec, 2024
* 01. 3. 2024, 17.00, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled: Ovčka, ki je prišla na večerjo
* 02. 3. 2024, 17.00, Festivalna dvorana Bled, Glasbena pravljica: Gal v galeriji

gal-v-galeriji© Darja Štravs Tisu

BLEJSKA KULINARIKA

Velika večina restavracij na Bledu je družinam prijaznih, saj so na menije umestili tudi manjše porcije za otroke, prilagojene njihovim okusom, v večini so na voljo tudi otroški stolčki. Med sladkimi postanki z majhnimi otroki priporočamo slaščičarno Zima in Kavarno Park, kjer bo otroke navdušil čisto pravi robotek.

Več informacij:
Infocenter Triglavska roža Bled
Ljubljanska cesta 27
4260 Bled
Odprto vsak dan, med 8. in 16. uro.

Nika Pirnar

Nika Pirnar

Sodelavka za odnose z javnostmi, Javni zavod Turizem Bled