Na Pokljuko, na sneg!

sankanje-pokljuka-jost-gantar© Jošt Gantar

Pokljuška planota, največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku, navdušuje vse dni v letu. Razteza se 20 kilometrov v dolžino in širino, in ker domuje na višini med 1.100 in 1.400 metrov, se bohoti s svežim zrakom, energetskimi točkami in prostranimi gozdovi. Spomladi in poleti veliko obiskovalcev zavije v hladno Pokljuško sotesko ali na Pokljuško barje, na Pokljuki se srečujejo kolesarji in pohodniki, hkrati pa predstavlja idealno izhodišče za vzpone na okoliške vršace. Jeseni planoto obiskujejo gobarji, zima pa je rezervirana za vse navdušene nad zimskimi radostmi. Pokljuška zimska pravljica nagovarja prav vse, saj nudi široko paleto športnih dejavnosti in zabave na snegu.

Prijetna družinska smučišča: Zatrnik, Goreljek, Viševnik

Družinsko smučišče Zatrnik, pri Gorjah, je primerno za smučarske zavoje naših najmlajših, saj jih tri otroške vlečnice Medo, Bambi in Zajček pripeljejo na vrh smučarskih prog, dolžine 170, 130 in 70 metrov. Na smučišču je na voljo tudi izposoja smuči, smučarskih palic, smučarskih čevljev in čelad za otroke.

Na Pokljuki so doma tri manjša smučišča, primerna za smučarje začetnike in družine z otroki. V zaselku Goreljek so pri Hotelu Pokljuka umeščena sidra za 300 metrov dolgo progo, pri Hotelu Jelka pa vlečnica s krožniki na 350 metrov dolgi progi in dva baby lifta. Vlečnici sta prav tako umeščeni pod Viševnikom na Rudnem polju, vrh Viševnika pa je priljubljen cilj turnih smučarjev.

smucisce-zatrnik-2018© Smučišče Zatrnik

Rudno polje je prva izbira smučarskih tekačev

Vsi ljubitelji teka na smučeh se bodo strinjali, da je Rudno polje pravi tekaški raj. V Hotelu Center je na voljo izposoja celotne tekaške opreme, proge pa so urejene na Rudnem polju, proti planini Konjščica, v primeru zadostnih snežnih padavin pa uredijo tudi proge proti Uskovnici in Javorniški planini.

Zemljevid Pokljuke

Zimski pohodi po izjemni pokrajini

Zime so na Pokljuki še posebej čarobne in same po sebi vabijo na krajše, a zato nič manj doživete, pohode. Priljubljen cilj med izletniki je planina Zajamniki, z izjemno slikovito pastirsko ulico. Lahka in kratka označena pot vodi tudi z Rudnega polja do Koče na Uskovnici, kjer je manjša kapelica, izjemni razgledi in koča, ki je stalno odprta. Planino Zajavornik boste na zemljevidih našli pod imenom planina Javornik, pot do pastirskih stanov, v samem osrčju Pokljuških gozdov, pa vodi po lahki označeni poti.
Lahek dvourni sprehod vodi tudi do Blejske koče, ob robu planine Lipanca. Koča je odprta vse dni v letu, od srede do nedelje, bohoti pa se s čudovitimi razgledi na Pokljuške gozdove in vrhove.

Planota Pokljuka z lego v Triglavskem narodnem parku nudi pristen stik z naravo v zelenem gorskem raju s številnimi umirjenimi kotički. Predstavlja edinstven pobeg v neokrnjeno naravo, ki te napolni z izjemno energijo, umiri dušo in telo, nudi izjemno naravno in kulturno dediščino pastirskih stanov, med največje bogastvo pa zagotovo lahko štejemo  izjemne razglede kamorkoli zaide pogled. 

Sankanje, krpljanje in drugi zimski užitki

Izjemni zimski užitki za otroke so doma na sankaških progah. Na Zatrniku je ločeno od smučarskih prog urejena 200 metrov dolga sankaška proga za otroke, na Pokljuki na sankanje vabi hrib, kjer stoji Hotel Jelka, sankališče je urejeno tudi na manjšem hribčku v Športnem centru Pokljuka. Za posebno doživetje po sveže zasneženi Pokljuki obujte krplje in zagrabite pohodne palice in se podajte na odkrivanje Pokljuške planote.

Naj bo sneg razlog za široke nasmehe, za občudovanje izjemne zasnežene pokrajine, kepanja, ustvarjanja snežnih angelčkov in vsega ostalega, kar prebudi otroško radost in igrivost. Četudi se odločite za obisk Pokljuke zgolj z namenom druženja na eni izmed sončnih teras hotelov ob dobri hrani in pijači, vas Pokljuka ne bo pustila ravnodušnih. Izjemne naravne danosti, pomirjujoči razgledi in čarobna zimska krajina se na Pokljuki zaradi višje obdrži dlje časa – in je vsekakor vredna obiska.

Bled zimske aktivnosti Jost Gantar© Jošt Gantar

Vse do 3. marca na Pokljuko trajnostno, z Bled Ski Busom

Do priljubljene zimske destinacije, Pokljuške planote, se vse do 3. marca odpeljite z Bled Ski Busom. Za zagotovitev svojega mesta je obvezna prijava prek spletnega obrazca do 20. ure na dan pred odhodom. Več informacij o trajnostni obliki organiziranega prevoza od Bleda do smučišč Kranjska Gora, Pokljuka in Vogel preverite na tej povezavi.

 

Nika Pirnar

Nika Pirnar

Sodelavka za odnose z javnostmi, Javni zavod Turizem Bled