Bled je biser trajnostnega turizma

linijski-prevoz-saso-valjavec© Sašo Valjavec

Na Blejskem jezeru je plovba dovoljena le vozilom brez motorja, s čimer se ohranja umirjeno vodno prometno stanje.

Pripravili ste si seznam dogodivščin, ki bi jih radi doživeli, preden greste, tako rekoč, rakom žvižgat. Načrtujete turo na Himalajo, golf na peščenih sipinah Sahare, borbo z aligatorjem v Louisiani in veslanje čolnička po Blejskem jezeru. Hkrati pa vas skrbi za ogljični odtis, ki ga ustvarite, ko letite od doma do Himalaje, Sahare, Louisiane in Slovenije. Ste pošten globalni državljan, ki reciklira in se vozi s hibridnim avtomobilom ter ugaša luči za seboj. Kako bi se torej lotili »ogljične diete« in se odpovedali stvarem, ki si jih želite, a niso preveč dobre za okolje? Storite lahko presenetljivo veliko, ne da bi zato trpel vaš življenjski slog in želje. Odločitev, da obiščete Bled (čeprav ste se odločali med golfskimi počitnicami in borbo z aligatorjem), je velik korak v pravo smer.

Verjetno že veste, da je Bled eden najlepših krajev na našem planetu, hkrati pa tudi kraj, ki ga lahko obiščete s čisto vestjo. Kajti Bled je ena najbolj zelenih turističnih destinacij v Evropi, vzor trajnostnega turizma. Da bi bilo vaše potovanje trajnostno, preverite dve stvari: ali se destinacija, kamor želite potovati, trudi po svojih najboljših močeh, da je zelena (in zato vredna, da jo kot skrben popotnik obiščete) in kaj lahko naredite vi med svojim potovanjem in obiskom kraja, da zmanjšate osebni ogljični odtis.

Bled odlično opravlja svoj del naloge. Kot mi navdušeno in upravičeno ponosno pove Romana Purkart, »zelena koordinatorka« Turizma Bled, je Bled leta 2019 osvojil drugo mesto med najbolj trajnostnimi turističnimi kraji v Evropi v okviru projekta Green Destinations (Zelene destinacije), ki ga vodi nizozemska nevladna organizacija. Mesto med najboljšimi 100 trajnostnimi kraji si je Bled že zagotovil, češnjica na torti pa je bilo drugo mesto za najboljši turistični kraj v kategoriji dolgoročnega, okolju prijaznega trajnostnega razvoja. Bled je član Alpine Pearls, skupine turističnih destinacij v Alpah, ki si prizadevajo zmanjšati ogljični odtis na najnižjo možno stopnjo. Danes je to zelo moderno, a Bled je kot član te skupine trajnostnemu razvoju zavezan že od leta 2011.

e charger Bled  Maja Pancur© Maja Pančur

Na Bledu je 38 polnilnih postaj za električna vozila, torej ena na 268 prebivalcev, kar sodi med največ na svetu.

Kaj to pomeni v praksi? Eden najčudovitejših krajev na svetu, ki si ga seveda želi ogledati na milijone ljudi, je ena stvar. Pri trajnostnem turizmu pa gre za razvoj in ohranjanje tako lokalnega gospodarstva kot tudi okolja na način, ki bo deloval dolgoročno, čisto in v veselje vseh. Vse se začne s spoznanjem, da je tak program potreben. Že samo dejstvo, da Turizem Bled zaposluje »zelenega koordinatorja«, je dovolj zgovorno. Zavedajo se, da morajo biti zadovoljni vsi, turisti in domačini, in Romana razlaga, da pri vsaki novi pobudi najprej preučijo, ali je ta dobra za domačine in šele potem, ali bo ta pobuda izboljšala izkušnje turistov. Zadovoljne turistične destinacije so tiste, kjer so domačini veseli, da lahko gostijo turiste. Če pa se počutijo preobremenjene, ali če zahteve obiskovalcev poteptajo njihove, uspeha ne bo. Bled skrbno rešuje ta problem. Ko organizacija Green Destinations obravnava kraje, so okoljska vprašanja le kocka v mozaiku. Prav tako gledajo na pravice lokalnega prebivalstva, podporo zaposlovanju domačinov (ki imajo prednost pred najemanjem zunanjih delavcev), pravično plačilo za izdelke in hrano, in še več.

Bled ima 38 polnilnih postaj za električna vozila, torej eno na vsakih 268 prebivalcev, kar je skoraj največ na prebivalca na svetu (za primerjavo, San Francisco, ki je eno najnaprednejših mest na področju električnih vozil, ima 605 polnilnih postaj za okoli 864.000 prebivalcev, ali približno eno postajo na vsakih 1.428 prebivalcev). Tudi »bike sharing« je odlična izbira, možnost, da lahko pešačite kamorkoli, pa ostaja najbolj zelen način mobilnosti. S kartico Julijske Alpe: Bled se spodbuja okolju prijazne načine prevoza. Vsi gostje, ki so med 15. junijem in 15. septembrom najmanj tri noči nastanjeni pri ponudnikih nastanitev na Bledu, ki so partnerji Turizma Bled, dobijo brezplačno vozovnico, ki jim omogoča neomejeno vožnjo z lokalnimi turističnimi avtobusi (vključno s tistimi, ki ponujajo vodene oglede), brezplačen najem koles in prosto uporabo objezerskih žičnic do razglednih točk. Bled nudi celo steklenice za vodo, ki jih lahko napolnite pri številnih vodnjakih s pitno vodo po vsej občini, pri tem pa ne uporabite niti koščka plastike.

Bled_kolesa_Jost_Gantar (15)© Jošt Gantar

Občina Bled je za spodbujanje trajnostne mobilnosti leta 2017 vzpostavila sistem za avtomatizirano izposojo koles.

Kot da to še ni dovolj, je občina namenila četrt milijona evrov za nadaljnje izboljšanje ocen Bleda kot zelene destinacije, kar kaže, da so se v bližnji prihodnosti odločeni povzpeti še više na seznamu.

Vse to kaže, da je Bled idealna turistična destinacija za skrbne popotnike, za ljudi, ki želijo videti najlepše kraje sveta, vendar hočejo to doživeti na trajnosten način.

Bled drinking fountain Maja Pancur© Maja Pančur

Na Bledu je voda povsod pitna. Pitniki so postavljeni na praktično vsakem koraku.

Ko obiščete Bled, lahko v veliki meri podprete prizadevanja mesta in pomagate še bolj zmanjšati ogljični odtis. Predvsem uporabljajte razpoložljiva prevozna sredstva, ki ne potrebujejo goriva: kolesa, e-kolesa, kočije, pletne in čolne na vesla za vožnjo po jezeru. Pešačite, kadar le morete (ali trimčkajte, da »pokurite« blejske kremne rezine, ki jih boste zagotovo poskusili). Nastanite se v hotelih ali letoviščih, ki si prizadevajo za obratovanje brez odpadkov (zero waste), kot so Garden Village Glamping Resort, Camping Bled ter hoteli Savica Garni, Astoria in Vila Mila, ki nosijo EU okoljski znak (Ecolabel). Morda se boste odločili za Hotel Ribno, ki je prvi in edini hotel brez odpadkov v Sloveniji.

In ko pridete na Bled, ostanite čim dlje. Z omejevanjem dolgih potovanj, še posebno tistih z letalom, na najboljši način pripomoremo k zmanjševanju ogljičnega odtisa, hkrati pa si še vedno lahko ogledamo svet – in na Bledu je res veliko stvari, ki jih vredno raziskati.


O avtorju

Znamka_Bled_Noah_Charney103© Boris Pretnar

Dr. Noah Charney je ameriški avtor številnih knjižnih uspešnic in profesor umetnostne zgodovine, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Odrasel je v ameriškem mestu New Haven, podiplomski študij pa je opravljal na inštitutu The Courtauld Institute ter na univerzah v Cambridgeu in v Ljubljani. Napisal je 13 knjig, med katere spadajo tudi številne mednarodne knjižne uspešnice, kot denimo »Slovenologija: življenje v najboljši državi na svetu in popotovanje po njej«, ki vsebuje eseje o njegovih dogodivščinah, ki jih je doživel med življenjem v Sloveniji, ki ji pravi »najboljša država na svetu«. V prvih šestih mesecih je bilo prodanih več kot 3.000 izvodov knjige. Njegovo delo »Večni arhitekt: življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika« je osvojilo drugo mesto na razpisu za slovensko književno nagrado, na arhitekturnem bienalu v Novem Sadu pa je prejelo nagrado za najboljšo knjigo. Charney je sicer specializirani strokovnjak na področju umetnostne zgodovine in umetnostnega kriminala, postal pa je tudi specialist za Slovenijo, saj o njej redno piše za večje časopise, kot sta denimo The Guardian in Washington Post. Če želite o njegovem delu izvedeti več, si oglejte spletno stran noahcharney.com, lahko pa se mu pridružite tudi na družabnih omrežjih, kjer poroča o svojih dogodivščinah v »najboljši državi na svetu«.