Blejski razgledi

05.05.2021

Letošnja pomlad se res nekje obira, kljub temu pa je pred vrati čas, ko nas bo pot zanesla v naravo, med drevesa, na travnike, ob reke, po pohodnih poteh. Bolj ali manj vsi dobro poznamo blejsko »božjo pot«, pot okoli Blejskega jezera, pa osupljive razglede z Ojstrice in Osojnice. Če ne iz osebnih izkušenj, pa vsaj s fotografij. Kaj pa ostali pogledi? Do prav vseh naštetih se lahko odpravite bodisi peš bodisi s kolesom, do nekaterih bi vas zapeljali tudi fijakerji

 

Sveta Katarina nad Zasipom

Razgledna tocka pri Sv Katarini zasip© Miro Zalokar

Zasip je vasica, ki leži približno dva kilometra severno od Bleda, hiše so razpotegnjene ob vznožju Homa, hriba, ki ga reka Radovna s Sotesko Vintgar loči od pobočij na drugi strani reke. Domačini Zasipu pravijo »oltar Gorenjske«, ta naziv pa ni kar tako – dobil ga je prav zaradi svoje osupljive in lahko dostopne razgleden točke, ki jo najdemo pri cerkvici Sv. Katarine na Homu. Gotska cerkvica je bila zgrajena okoli leta 1400, med turškimi vpadi so v njeni bližini kurili kresove. Razgledi, ki jih ponuja ta točka, so osupljivi – kot na dlani se nam odpre celoten Blejski kot, na Begunjščico in Karavanke, na Ljubljansko kotlino, na Jelovico in Pokljuko. Na Hom se lahko pripeljete skozi vas Zasip z avtomobilom, seveda pa priporočamo sprehod. Do sv. Katarine vodi tudi krožna pot skozi Vintgar.

 

Galetovec nad Bohinjsko Belo

Galetovec Bohinjska Bela Bled © Anja Šmit

Galetovec je več kot 1200 metrov visok vrh nad Bohinjsko Belo in je del planote Pokljuka. Kljub temu, da je njegova prepadna stena visoka kar 500 m, do vrha vodijo nenevarne poti, za katere pa si je treba vzeti čas. Z Galetovca pohodniku oko nese do Bleda in Bohinjske Bele, Dežele, Babjega zoba in Karavank. Z Bohinjske Bele do Galetovca lahko pridete bodisi preko Slamnikov bodisi preko Zajame. Poti zahtevata dve oziroma dve uri in pol hoje.

Bohinjska Bela je vasica, ki je nastala ob Savi Bohinjki. Najstarejši del vasi je Spodnja vas, kjer se dogaja tudi vaško družabno življenje, saj je tam šola, kulturni dom in cerkev sv. Marjete. Kot pravi zgodovina, je skozi vas v času Rimljanov skozi Bohinjsko Belo tekla pot do Bohinja.

 

Talež

Talez Ribno Bled Anja Smit© Anja Šmit

Izhodišče za Talež je vas Ribno, ki zaradi kolesarskega hotela Ribno postaja najbolj kolesarska vasica v Sloveniji. Pot na Talež ni zahtevna, do Lovske koče na Taležu pa potrebujete dobro uro. Kaj pa razgledi? S Taleža se odpre lep razgled na Karavanke ter na vasice okoli Bleda.

 

Ribenska Gora

 

Ribenska gora sodi med blejske osamelce, od letos ima pohodna pot nova varovala. Z Ribenske gore se odpirajo razgledi v vseh smereh neba – na Karavanke in Julijske Alpe, na Blejsko jezero, grad in Savo Bohinjko.

 

Vas Selo in Dobra Gora

Dobra gora Bled© Anja Šmit

Iz vasi Selo se lahko povzpnete na Dobro Goro, hrib, ki se pne nad vasico. Z Dobre Gore se vidijo blejske vasice, Jelovica in Triglavsko pogorje. Kot poroča zgodovina, se vas Selo omenja že v 11. stoletju. Danes je vas znana po dobrih in gostoljubnih turističnih kmetijah.

 

Straža

Straža Bled© Jošt Gantar

Straža je osamelec, ki leži skorajda sredi Bleda, zato je dostop nanjo seveda najlažji. Pohodniki se na Stražo lahko povzpnejo peš, lahko pa tudi s sedežnico, nazaj dol pa z letnimi sanmi. Kaj pa razgledi? S Straže se odpre eden najlepših pogledov na Blejsko jezero, Blejski otok, Blejski grad, okoliške vasi in hribe v ozadju.

Na Straži stoji tudi Riklijev spomenik. Švicarski zdravilec Arnold Rikli je bil namreč začetnik zdraviliškega turizma na Bledu. Znano je, da je zdravil s pomočjo sonca, vode in gibanja na svežem zraku. Vsako prvo nedeljo v juliju zato Turizem Bled organizira Riklijev pohod na Stražo. Riklijev spomenik je bil obnovljen leta 2012, obnovil pa ga je restavratorski mojster Leopold Šajn. Turizem Bled v letošnjem letu pripravlja digitalizacijo Riklijevih poti in njegove dediščine na Bledu.

 

Zip Line Dolinka

zipline dolinka bled© Zipline Dolinka

Če smo v naših razgledih do sedaj občudovali predvsem Savo Bohinjko, je Sava Dolinka prava paša za oči, če se nad reko spustite po jeklenici. S pomočjo sedmih jeklenic se obiskovalci spustijo preko zavarovanega območja Brje, vmes se odpirajo razgledi na dolino, Karavanke, Jelovico in Pokljuko ter Julijske Alpe s Triglavom. Sava Dolinka je v tem delu zavarovana kot naravni spomenik, sodi v del evropskega programa Natura 2000. Do jeklenic vas pripeljejo z organiziranim prevozom.

Romana Purkart

Romana Purkart

Zelena koordinatorica destinacije Bled.