Vabimo vas na pot po Bledu in okolici!

24.03.2021

Blejsko jezero pomladi© Jošt Gantar

Pomlad prinaša višje temperature, sneg po nižinah je skopnel, smuči bodo zamenjali pohodni čevlji. Ste vedeli, da Bled z okolico nudi številne možnosti za sprehode v naravi, tako za družine kot tudi za zahtevnejše pohodnike? V času, ko smo prisiljeni več sedeti za računalnikom in pred ekrani, nas lepe in varne ter dobro označene poti vabijo na sveži zrak. Izjemni pogledi, ki se odpirajo iz najrazličnejših blejskih razglednih točk, bodo napolnili duha, da bomo lažje preživeli epidemijo in vse njene omejitve.

 

Zelena kulisa Bleda

Pogled na Blejsko Jezero© Jošt Gantar

Kuliso Bleda sestavljajo gozdovi Pokljuke, Mežakle in Jelovice, v ozadju na eni strani Julijske Alpe s Triglavom, Rjavino in Debelo pečjo, na drugi Karavanke s Stolom, Vrtačo in Begunjščico, na vzhodu pa se vidijo tudi Kamniško-Savinjske Alpe. Skratka, gora je v bližnji in daljni okolici Bleda na pretek. Planinska, gorniška tradicija je tudi na Bledu bogata in stara čez 100 let. Razvoj turizma je bil v teh krajih močno povezan s planinstvom. Bled nudi veliko možnosti za planinske izlete.



Iz sredogorja v visokogorje

 

Sredogorski izleti na Jelovico (Talež), Pokljuko (Galetovec, Lipanca), Mežaklo (Jerebikovec), v Karavanke (Ajdna, Roblekov dom pod Begunjščico) in v Kamniško-Savinjske Alpe (Dobrča) so vabilo ali pa preizkus za ture v visokogorje. Tako imenovani blejski hišni planinski izlet je planina Lipanca nad Pokljuko, kjer ima planinsko kočo planinsko društvo Bled. Koča je odprta praktično celo leto.

Privlačni in tehnično lahki planinski cilji so Begunjščica, Stol, Debela peč in Viševnik, medtem ko Vrtača, Draški vrhovi ali celo vzpon na Triglav zahtevajo večjo izurjenost. Za slednje izlete predlagamo spremstvo vodnika, ki ga lahko najamete v nekaterih agencijah.

 

Juliana Trail

Juliana Trail Etapa 4 Begunje© Mitja Sodja, Julijske Alpe

Novost iz leta 2019 je pohodniška pot Juliana Trail, 330 km dolga krožna daljinska pohodniška pot. Poteka po dolinah in prelazih po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Priporočeno je, da se jo po etapah prehodi v smeri urinega kazalca. 20 dnevnih etap meri od 18 do 25 km.

 

Zdaj pa na pot po Bledu …

 

Martin Šolar, ki s Turizmom Bled kot strokovni sodelavec skrbi za pohodne poti, je zapisal: "Ribenska gora je najjužnejši osamelec med griči, ki obdajajo kotlino Blejskega jezera. S strmim pobočjem, ki se dviga z naplavne terase Save Bohinjka vse do vršnega grebena zamejuje ravnico jugovzhodno od Bleda, ki jo sestavljajo Dindolska Jarška, Selska in Ribenska polja. Ribenska gora kot ozko strmo sleme poteka vzporedno s Savo Bohinjko, vzhodno pod goro je naselje, nekoč vas Ribno, ki gori daje ime.

Ribenska gora daje zavetje priljubljenemu športno- rekreacijskemu območju Pod goro. Z Oddiha pri Hotelu Ribno vodi okoli Ribenske gore krožna pot, na sam vršni greben in na vrh pa se lahko povzpnemo po stezi čez južna pobočja ali po strmem z gozdom poraslim vzhodnem slemenu. Ribenska gora je visoka 587 m in nudi izjemne razglede na vse strani. Julijske Alpe s Triglavom, Blejski grad, Karavanke in Jelovica nad Savo Bohinjko so kot na dlani."

 

Mreža blejskih pohodniških poti

Jesenski pogled na Blejsko Jezero z Ribenske Gore© Jošt Gantar

Poti na Ribensko goro so v mreži blejskih pohodniških poti. Na Turizmu Bled smo se v letošnjem letu odločili, da se po lanskoletni izvedbi varoval na Straži, Osojnici in Ojstrici pristopi k varnejši ureditvi poti tudi na Ribenski gori. Pristop na vršni greben in zaključni grebenski vzpon sta namreč zahtevna, steza je ozka, mestoma prepadna. Tudi na razglednem vrhu ni prav veliko prostora. K sodelovanju smo ponovno povabili izkušene in vešče markaciste s Planinskega društva Jesenice, ki so v lepih marčevskih dneh izjemno kvalitetno in lepo zavarovali pot na vrh Ribenske gore. Tako ima Bled že pred začetkom sezone na pohodniških poteh novo, potrebno in tudi atraktivno ureditev varoval, ki nudijo obiskovalcem Ribenske gore varno doživetje prelepe krajine Blejskega kota.

 

Nadaljevanje del na poti na Malo Osojnico

 

Kljub lanskoletnemu popravilu poti na Malo Osojnico se je izkazalo, da so zaradi velikega števila obiskovalcev  in erozije ter varnostnih razlogov potrebna dodatna dela. Na pobudo Turističnega društva Bled, ki je dela tudi financiralo, so tudi na Mali Osojnici jeseniški markacisti namestili dodatne jeklenice in na strmem skalnatem odseku uredili širšo pohodno površino ter namestili bočne opore.

 

Najlepši razgledi – Ojstrica in Osojnica

Pogled na Blejski otok © Jošt Gantar

Ojstrica, ki je ime dobila po svoji ostri obliki, se dviga visoko nad Blejskim jezerom. Vzpon, ki traja približno 20 minut, je kratek, a strm in nedvomno vreden izjemnega razgleda z vrha. Na vrhu se nahaja klopca, obrnjena proti romantični panorami Blejskega jezera. Z vrha se razločno vidi tudi Straža nad Bledom in strma grajska pečina, Stol, Savska raven in dolg greben zahodnih Karavank. Ozreti pa je mogoče tudi vrhove Vrtače, Begunjščice, Dobrče in drugih gora.

Za malo daljši vzpon je pot čez Malo Osojnico do Velike Osojnice odlična izbira. Do Male Osojnice z višino 685 metrov je približno 45 minut hoje po strmi gozdni poti, nato pa še nadaljnjih 20 minut do 756 metrov visoke Velike Osojnice. Pričakali vas bodo najlepši razgledi na Blejsko jezero in njegovo okolico, na Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe in Ljubljansko kotlino. Morda boste razgled prepoznali z najbolj znanih panoramskih posnetkov Bleda.

 

Turizem Bled

Turizem Bled