Kaj početi pozimi na Bledu?

 

Blejska zimska pravljica

Podoba alpskega jezera z otokom in gradom, obdanega z mogočnimi zasneženimi vršaci, obiskovalca navdaja z mirom in spokojnostjo. To je čas, ki ga lahko namenite samemu sebi in preživljanju dragocenih trenutkov v dvoje in s svojimi najdražjimi. Neokrnjena narava in svež gorski zrak kličeta k sprehodom z roko v roki, romantičnim vožnjam s kočijo in aktivnemu oddihu na prostem, popolno doživetje zimskega Bleda pa zaokrožujeta razvajanje v centrih dobrega počutja in odlična kulinarika.

Zimski vecer Bled Ales Krivec© Aleš Krivec

V središču najboljših smučišč

Bled je obkrožen z nekaterimi od najboljših slovenskih smučišč: smučiščem Vogel, Kranjska Gora, Krvavec, Soriška planina. Centralna lega Bleda smučarjem in deskarjem na snegu omogoča, da izberejo smučišče z najboljšimi snežnimi in vremenskimi pogoji ter vsak dan uživajo na drugih belih strminah.

Bled zimske aktivnosti Jost Gantar Smučanje na Voglu© Jošt Gantar

S smučarskim avtobusom na Pokljuko

Zasnežena Pokljuka, ki je med ljubitelji biatlona poznana kot prizorišče vsakoletnega svetovnega pokala, je pravi raj za smučarje tekače, katere razveseljuje s kar petdesetimi kilometri urejenih tekaških prog. Obenem športnikom ponuja vso potrebno infrastrukturo, urejeno v sozvočju z naravnim okoljem. Oddaljena od vrveža privlači zimske rekreativce, ki želijo biti pri športnem udejstvovanju kar najbolj povezani z naravo, in postaja vedno bolj priljubljeno izhodišče za turno smuko, zimske pohode, nordijsko hojo in krpljanje. Naj vas tja popelje smučarski avtobus.

Bled tek na smučeh Jost Gantar © Jošt Gantar

Romantično okoli jezera

Pot okoli Blejskega jezera vedno znova jemlje dih. Dobro uro trajajoč zimski sprehod z roko v roki, ali vožnja s tradicionalno kočijo sta lahko prav romantična. Pravljična zimska kulisa je za mnoge razlog, da si prav tu izmenjajo zaobljube o večni ljubezni.

 

Blejski otok

Blejski otok je tudi pozimi priljubljena izletniška točka, do katere vas z brega jezera popeljejo vešči pletnarji. Na vrhu stopnišča z devetindevetdesetimi stopnicami obiskovalce že stoletja prijazno pričakuje otoška cerkev, iz katere venomer odmeva zvonjenje zvona želja. Nanj v upanju na uresničitev svojih skritih sanj pozvoni skoraj vsakdo, ki prispe na otok. Obisk cerkve lahko združite z vzponom na prenovljeni zvonik, nato pa se pogrejete v Potičnici, kjer vam postrežejo s sveže spečeno potico.

Blejski otok pozimi Bled Ales Krivec© Aleš Krivec

Čas zase

Morda ste preživeli aktivno dopoldne na prostem in si želite sprostitve ali pa bi cel dan namenili sladkemu brezdelju. Centri dobrega počutja na Bledu so kot nalašč za razvajanje v hladnih zimskih dneh. Zaplavajte v bazenu, oddahnite se v savnah in si privoščite sprostilno masažo in blagodejno nego telesa. Na Bledu boste sprostili dušo, ogreli srce in napolnili baterije.

Bled Velnes© Jošt Gantar

Športne prireditve

V zimskem času pa je pester tudi koledar športnih dogodkov na Bledu in v okoliških krajih, s katerimi je Bled tesno povezan. Zimsko plavanje, pohod na Galetovec, smučarskotekaški maraton ter svetovni pokali v biatlonu, alpskem smučanju in smučarskih skokih so razlog za obisk Bleda za aktivne udeležence in navijače.

 

Blejski grad

Več kot 1000 let star Blejski grad z dih jemajočimi razgledi po blejski kotlini, obdani z vencem vršacev Julijskih Alp in Karavank, v zimskih prazničnih dneh s svojo okrasitvijo in vzdušjem prispeva kamenček v mozaiku zimske ponudbe Bleda. Jaslice v grajski kapeli ob spremljavi adventnih melodij vabijo na ogled, srednjeveške viteške predstave pa oživijo Blejski grad. Na gradu je vsak dan na ogled na voljo običajna ponudba: muzejske razstave, manjša galerija, grajska tiskarna, vinska klet in privlačen grajski čebelnjak z medenimi izdelki. Grajski kuharji v restavraciji poskrbijo za odlična kulinarična doživetja.

Prižig Lučk na gradu Bled © Miro Zalokar

Kulinarični užitki

Po doživetij polnem dnevu na belih poljanah in svežem zraku se nič ne prileže bolj kot odlična večerja v prijetnem ambientu. Na Bledu vas pričakujemo z izredno raznoliko kulinarično ponudbo, ki sega od pristne, tradicionalne domače kuhinje, do sodobnih kulinaričnih presežkov. Blejski kuharski mojstri imajo veliko skupnega – posluh za lokalno okolje, ljubezen do svežih sestavin in radovednost jih venomer ženejo k ustvarjanju novih mojstrovin. Ne spreglejte nabora kulinaričnih izdelkov, zbranih pod znamko "Bled Local Selection".

kranjska klobasa Taste Bled Photo Dean Dubokovic© Dean Dubokovič

Infocenter Triglavska roža Bled

Triglavska roža Bled je regijsko turistično in naravovarstveno informacijsko središče Bleda, Gorenjske in Triglavskega narodnega parka, ki domuje v prostorih na Bledu. Tu lahko obiskovalci pridobijo sleherno informacijo o regiji in si ogledajo stalno razstavo, na voljo pa sta jim tudi trgovina z bogato ponudbo lokalnih izdelkov in kavarna. Triglavska roža Bled prireja različne prireditve in  delavnice.