Za lepši Bled: vse, kar iščete, poiščite v Škartu

Center ponovne uporabe Škart

Ekstremni vremenski pojavi in hitro segrevanje ozračja nas vse glasneje opozarjajo, da je trajnostni življenjski slog in zmanjševanje potrošnje pot, ki stremi k cilju ohranitve planeta za prihodnje generacije. Na Bledu, blejskem alpskem biseru, ki je v celoti del biosfernega območja Julijskih Alp, del Občine Bled pa sega v območje Triglavskega narodnega parka se zavedajo, da je skrb in ohranitev naravnih danosti ključnega pomena. Vabimo vas, da se nam v pisanju zelene zgodbe pridružite tudi vi – tokrat bomo obiskali Škart – center ponovne uporabe, kjer »iz škarta ustvarjajo art«.

Kar iščete to najdete v Škartu

Pod vznožjem Blejskega gradu, poleg stavbe Infrastrukture Bled, se za veliki garažnimi vrati, v centru ponovne uporabe Škart, skriva pravo bogastvo. V prostoru, kjer so police, omare in vsak najmanjši kotiček zapolnili s kar najbolj zanimivimi predmeti, so za nakup po simbolični ceni na voljo najrazličnejši predmeti – od knjig, umetnin, športne opreme, igrač, kuhinjske opreme, elektronskih naprav, okrasnih in tekstilnih izdelkov, našli boste tudi svetila, nakit – pa celo nove in nikoli uporabljene izdelke in spominke z blejskimi motivi.

Nekateri izdelki, kot so Iskrini telefoni, pa starinski likalniki in vinilne plošče, bi lahko bili del muzejskih zbirk, drugi pa del aktualne ponudbe sodobnih trgovin. Za nakup je na voljo nešteto uporabnih izdelkov, obiskovalci Škarta pravijo, da so med drugim našli tudi izdelke in ideje za darila.

Center ponovne uporabe Škart Center ponovne uporabe Škart

Predmeti občanov Bleda

Izdelki v Škartu so v celoti donirani ali zavrženi s strani občanov Bleda – nekatere so posamezniki prinesli v center, druge pa pripeljali v zbirni center, kjer so jih zaposleni pregledali in uporabne predali naprej v uporabo in prodajo. Čeprav Slovar slovenskega knjižnega jezika kot 'škart' opredeli slabe, nekvalitetne izdelke in izmečke, pa izdelki blejskega škarta v resnici niso nič od naštetega – dejstvo je, da lastnikom niso več služili, zato se v Škartu trudijo, da jim poiščejo nov dom.

Z nakupovanjem v Škartu do zmanjševanja količine odpadkov

K zmanjševanju na novo ustvarjenih odpadkov lahko veliko prispevamo prav sami s spremenjenimi nakupovalnimi navadami. Ko nekaj potrebujemo, si to lahko izposodimo ali poiščemo ustrezen izdelek iz druge roke – mogoče ga najdete prav v Škartu. Vodja centra Roman Resman nam ob obisku pokaže kupček listkov, kamor vestno zapisuje predmete, ki jih iščejo posamezniki – ko ga prejme v center, o tem tudi obvesti uporabnika. Takšen način nakupovanja od posameznika terja določeno mero organizacije in potrpežljivosti, a ima izjemen učinek pri preprečevanju nastajanju novih odpadkov, uporabi virov, ki so že na voljo, hkrati pa nakupovanje iz druge roke prinaša finančne prihranke in je dostopno tudi za socialno šibkejše.

Center ponovne uporabe Škart Center ponovne uporabe Škart

Nekomu smet drugemu zlato

Imate tudi vi doma izdelke, ki jih ne potrebujete? Podarite jim drugo življenje na način, da jih poskušate prodati, jih predelati ali pa podariti v center ponovne uporabe, kot je blejski Škart. Kot pravi Roman Resman, v Škartu prodajo izjemno veliko število izdelkov, ki bi sicer končali na prepolnih odlagališčih smeti.

V letu 2023 so prodali 2.083 izdelkov, ki so skupno tehtali 6.727 kilogramov, v letu 2022 pa je nov dom našlo 2.262 izdelkov, ki so tehtali 6.379 kilogramov. Največ zanimanja so beležili za knjige, posodo, sledijo okrasni predmeti, tekstil ter elektronska in električna oprema.


Odpiralni čas Škart
PON, TOR, ČET, PET: 8.00 – 12.00
SRE: 13.00 – 17.00

Naslov
Rečiška cesta 2, 4260 Bled

Nika Pirnar

Nika Pirnar

Sodelavka za odnose z javnostmi, Javni zavod Turizem Bled