Zdrava in brezplačna – voda iz pipe in pitnikov

Bled drinking fountain Maja Pancur© Maja Pančur

Voda je od nekdaj izjemno privlačna za človeka, saj brez nje ni življenja. Skoraj ¾ telesne teže predstavlja voda, ta prekriva tudi 70 % površja Zemlje, brez nje ne morejo preživeti živali in rastline. Kakšno neustavljivo privlačno moč imajo vodni viri priča tudi dejstvo visokega števila obiskovalcev Blejskega jezera s površino 147 hektarjev, ki s svojimi lepotami privablja popotnike od blizu in daleč. Varna pitna voda predstavlja enega izmed osnovnih pogojev zdravja, zato vas vabimo, da pijete vodo iz pipe ali pitnikov, ki je vedno sveža, brezplačna in dostopna.

Voda iz pipe na Bledu je voda alpske reke Radovne

Dostop do zdrave in kakovostne pitne vode je na voljo po vsej Sloveniji, občina Bled pa več kot 24.000 občanov in občank ter obiskovalcev Bleda oskrbuje z vodo alpske reke Radovne, ki teče skozi istoimensko dolino – njena največja zanimivost pa je soteska Vintgar.

Soteska Vintgar© Jošt Gantar

Zemljevid pitnikov in urejenih javnih vodnih virov  

V obdobju od aprila do oktobra, ko ni nevarnosti zmrzali, si na Bledu in v okoliških vaseh natočite vodo iz pitnikov ali javnih vodnih virov, ki vsakomur omogočajo dostop do pitne vode. Pitniki hkrati predstavljajo tudi simbolično sporočilo, ki nas opominja, da v Sloveniji pijemo eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi.

Pitnik na Bledu© Maja Pančur

Na Bledu in v okolici je razporejenih 19 pitnikov in javnih vodnih virov. V središču Bleda jih boste našli razporejene okoli jezera – na jezerski promenadi, v Zdraviliškem parku, Mali in Veliki Zaki, na Veslaški promenadi, v Mlinem – pa tudi na blejski tržnici, železniški postaji, športnem parku Bledec, otroškem parku Zazer, na Seliški cesti in pri Alpskih blokih. Dostop do sveže pitne vode je na voljo tudi v javnih vodnih virih v okoliških vaseh – na igrišču v Spodnjih Gorjah, Podhomu, Bodeščah, Koritnem, Rečici in v zgornji vasi Bohinjske Bele.

Natančnejše lokacije pitnikov si lahko ogledate na zemljevidu spodaj.

 

Pitna voda iz pipe je v Sloveniji 225-krat cenejša od ustekleničene

Voda iz plastenke je primerna za uporabo zgolj v izrednih razmerah in tam, kjer pitna voda ni na voljo. Biološka razgradnja plastenk namreč traja tudi do tisoč let, te pa po celem svetu ustvarjajo približno 1,5 milijona ton plastičnih odpadkov. Voda v plastenki pogosto vsebuje tudi več bakterij in nečistoč kot voda iz pipe, hkrati pa prepotuje dolgo pot, preden plastenka doseže potrošnika.

V Sloveniji pijemo vodo iz pipe, ki je zdrava, dostopna, ugodna in na voljo v neomejenih količinah. Voda tudi najbolj odžeja, blagodejno vpliva na počutje, blaži glavobole, pomaga pri uravnavanju telesne teže in spodbuja pozitivno razmišljanje. Dejstvo je, da je pitje vode iz pipe tudi najbolj ekološko, saj na ta način ne ustvarjamo nepotrebnih odpadkov, kakovost vode iz pipe se neprestano spremlja in nadzoruje, voda iz pipe pa je ves čas sveža.

Kozarec vode© Pixabay

S spoštovanjem do okolja se osvežite z vodo iz pipe  

Spoštujmo in varujmo naravo in vodne vire, ki so nam na voljo in se namesto nakupa vode v plastenki odločimo za zdravo, ekološko in brezplačno možnost – pitje vode iz pipe.

Pitniki, nameščeni okoli jezera, domačine, sprehajalce in obiskovalce spodbujajo k pitju brezplačne vode iz pipe, ki si jo lahko natočimo tudi v lastno embalažo. Na nekaj mestih po Bledu (tudi v Infocentru Triglavska roža Bled in v TD Bled) so na voljo za nakup stekleničke za vodo, alternativni predlog pa, da si vodo natočite v stekleno stekleničko in jo po uporabi ustrezno reciklirate.

Steklenici

Spoštujmo naravo in vodne vire, ki nam zagotavljajo kakovostno in zdravo življenje. Ob tem pa se spomnimo, da je najboljši odpadek tisti, ki ne nastane in tako ne obremenjuje našega okolja in življenjskega prostora.

Nika Pirnar

Nika Pirnar

Sodelavka za odnose z javnostmi, Javni zavod Turizem Bled