Voda

07.04.2021

Blejci in Slovenci večinoma vemo, da je voda, ki priteče iz naših pip, neoporečna in jo lahko pijemo. Tega pa žel ne vedo vsi naši gostje, posebej ne tisti, ki prihajajo iz velikih metropol ali krajev, kjer imajo težave s pitno vodo.

Čista pitna voda je bogastvo, za marsikaterega prebivalca našega planeta morda celo razkošje, ki si ga ne more privoščiti. To, da nam pitna voda priteče iz vsake pipe, pač ni tako zelo samoumevno kot se morda komu zdi.

Nacrt vodovoda leto 1912 Infrastruktura Bled

Načrt vodovoda iz leta 1912 (vir: Infrastruktura Bled)

 

Najprej nekaj osnovnih informacij – z vodovodnim sistemom v občini Bled upravlja javno podjetje Infrastruktura Bled, sam sistem pa je v lasti Občine Bled. Prav pred nekaj dnevi je Infrastruktura Bled na svoji spletni strani objavila tudi poročilo o oskrbi s pitno vodo za lansko leto.

Parametre, po katerih se zagotavlja pitna voda in po katerih se meri njeno kakovost, določajo evropske uredbe in slovenski zakonski in podzakonski akti ter občinski odloki. Osnovni namen vseh teh stotin strani predpisov je, da v Sloveniji zagotavljamo zadostno količino vode ob vsakem trenutku in v izrednih razmerah, primerno kakovost vode in njeno dostopnost.

 

Radovna – morali bi jo imenovati Kraljica rek

Bled vintgar© Jošt Gantar

Občani in občanke Bleda, Gorij in Radovljice bi reko Radovno morali imenovati za Kraljico rek, saj njeno vodo pije več kot 24.000 občank in občanov teh treh občin in vsi njihovi gostje! Kot pravi wikipedia, je reka nekoč imela zanimiva imena: Radolna, Radovina, Rothwein, Radovna-Sava in med domačini Rdečevinska reka. Radovna je alpska reka, ki teče skozi istoimensko dolino, ki jo je najbolje obiskati s kolesom ali peš, njena največja zanimivost pa je seveda soteska Vintgar. In če so Radovno nekoč imenovali Rothwein, je bil Vintgar njen Weingarten.

Pitno vodo, ki jo dobimo iz Radovne, v največji meri zagotavlja zajetje Ovčje jame, podzemno zavarovano zajetje vode, mimo katerega vodi pot po dolini reke Radovne.

 

Poraba pitne vode

 

V letu 2020 smo v občini Bled porabili več kot 500.000 kubičnih metrov pitne vode, kar je za okoli 200.000 kubičnih metrov manj kot v letu 2019. To je razumljivo, saj sta epidemija in zaprtje turistične dejavnosti močno zmanjšali porabo v gospodarstvu, medtem ko je poraba po gospodinjstvih ostala približno enaka.

 

Voda iz pipe ali iz plastenke, stekleničke?

Bled drinking fountain Maja Pancur© Maja Pančur

Pa smo pri temi, ki je zelo pereča – ne samo v Sloveniji, pač pa v celem svetu. Popolnoma razumemo, da v deželah, kjer kakovost vode iz pipe ni primerna za pitje, ljudje pijejo vodo iz plastenk. To pa nikakor ni ne razumljivo in ne sprejemljivo v krajih in deželah, kjer pijejo dobro ali celo zelo dobro vodo, kot je to na primer na Bledu. Po podatkih Zbornice komunalnega gospodarstva se »Slovenija lahko pohvali z eno izmed najbolj kakovostnih pitnih vod v Evropi.« To pomeni, da je povsem nerazumljivo, da kupujemo vodo v plastenkah ali stekleničkah. S tem okolje prav gotovo preveč obremenjujemo, saj za ustekleničenje vode porabljamo vire in proizvajamo odpadke, ki so povsem nepotrebni.

 

Voda iz pipe je boljša od ustekleničene

Hotel Park Bled Dvorana Photo Bor Dobrin© Bor Dobrin, Sava hoteli Bled

Po podatkih zbornice je Slovenija zelo bogata s pitno vodo, tako po njeni kakovosti kot tudi po količini se uvršča v sam evropski vrh. Zanimiv je podatek, da je pitna voda z pipe v Sloveniji 225-krat cenejša od ustekleničene, ponekod po svetu pa celo do tisočkrat! Prav tako naj bi ustekleničena voda kar stokrat bolj obremenjevala okolje kot pa voda iz pipe. Ste vedeli, da Zbornica komunalnega gospodarstva podjetjem podeljuje celo poseben certifikat za uporabo vode iz pipe? S tem želi namreč podjetja spodbuditi, da bi s svojih hodnikov in sestankov umaknila predpakirano vodo ter zaposlenim in svojim gostom ponudila vodo iz pipe. Točno temu cilju, namreč da bi tako domačini kot naši gostje pili vodo iz pipe, pa sledimo tudi na Bledu. 

 

Pitniki na Bledu

 

Na Bledu smo namreč ugotovili, da predvsem naši gostje iz tujine ne vedo, da je voda, ki priteče iz blejskih pip, pitna in kakovostna. Odločili smo se, da stopimo skupaj in zaženemo komunikacijsko kampanjo, s katero želimo goste opozoriti, da je nesprejemljivo, da vodo kupujejo po trgovinah, namesto da bi si v svojo stekleničko zastonj natočili vodo iz pipe. V ta namen smo izdelali poseben videospot.

 

Ampak to seveda ni bilo dovolj. Kako obiskovalcem zagotoviti, da bo pitna voda iz pipe sredi vročega poletja na voljo na primer tudi na poti ob Blejskem jezeru? V ta namen smo postavili pitnike, ki jih lahko najdete na kar nekaj lokacijah na Bledu. Da bi se obiskovalci lažje znašli, smo naredili njihov zemljevid.

Naj poudarimo, da je točenje vode iz pitnikov popolnoma varno, saj je voda v njih iz javnega vodovodnega omrežja. Za vse, ki si z njo postrežejo, je brezplačna. Nekatere hotelske hiše so se odločile, da svojim gostom ponudijo stekleničko, s katero se potem lahko sprehajajo po Bledu in točijo vodo. Na zdravje!

Romana Purkart

Romana Purkart

Zelena koordinatorica destinacije Bled.