Soteska Vintgar

11.05.2021

Soteska Vintgar je ena izmed najlepših naravnih znamenitosti v okolici Bleda. O njeni stvariteljici, reki Radovni, smo v enem izmed preteklih blogov že pisali. Pomlad je prišla, narava nas s svojo lepoto vabi na plano, sprehod ob vodi skozi naravno sotesko je v vročih dneh osvežitev za telo in pozitivna izkušnja za duha.

 

Zgodovina soteske

Soteska Vintgar© Jošt Gantar

V sotesko sta leta 1891, ob izjemno nizkem vodostaju Radovne, vstopila fotograf in kartograf Benedikt Lergetporer z Bleda in takratni gorjanski župan Jakob Žumer. Najlepše in najbolj izrazite galerije v soteski nosijo ime po Jakobu Žumru, saj so po odkritju soteske leta 1893 dokončali gradnjo okoli 500 metrov galerij in mostov in sotesko odprli za turiste. Danes je soteska dolga 1600 m in globoka do 250 m. Več o soteski >

 

Obisk soteske

 

Soteska Vintgar je ena najbolj obiskanih točk v zaledju Bleda. Obisk je izjemen, kot se za izjemno naravno vrednoto tudi spodobi. Zato sta Turistično društvo Gorje in Turizem Bled pred koronsko krizo do soteske organizirali javni prevoz, poseben avtobus z Bleda, prav tako pa so za obiskovalce soteske organizirali posebno parkirišče, od koder je do vhoda v sotesko vozil avtobus.

Sotesko so vsako leto tradicionalno odpirali ob velikonočnih praznikih, letos zaradi epidemije temu ni bilo tako, vendar je zdaj, ko se stanje glede koronavirusa v Sloveniji izboljšuje, soteska že odprta.

 

Enosmerna pot

Vintgar krožna pot© Jošt Gantar

Star slovenski pregovor pravi, da je vsaka stvar za nekaj dobra. Tako so v letu 2020 zaradi preprečevanja srečevanj na ozkih mostovih in poteh po Vintgarju našli način, ki je za obiskovalce bolj varen in prijeten, prav tako pa je v prid sami naravni vrednoti. Ogled soteske je tako možen v eni smeri, kar pomeni, da obiskovalci vstopijo v Podhomu, izstopijo pa ob slapu Šum. Obiskovalec si potem izbere eno od povratnih poti bodisi preko Homa do sv. Katarine nazaj na izhodiščno točko ali v smeri proti Bledu, lahko pa uberejo tudi pot preko Blejske Dobrave skozi Strmo stran nazaj v smeri Podhoma. Kot pravijo v Turističnem društvu Gorje, so našli rešitev, ki so jo obiskovalci dobro sprejeli.

 

Varnost in vzdrževanje soteske

Vintgar Bled© Jošt Gantar

Ozko sotesko obdaja gozd, ki ponekod raste na strmih pobočjih. Žal je v zadnjih letih v slovenskih gozdovih velik problem napad podlubnika, zato so morali v letošnji pomladi posekati precej smrek, ki so se že sušile. Kot pravijo v Turističnem društvu Gorje, je bil posek zelo zahtevno in nevarno opravilo, vendar so ga morali opraviti, tako da je soteska zdaj varna.

 

Del poti je urejen na novo

Obnovljena pot v vintgar© Marko Mencinger

Za del poti v soteski skrbi Občina Bled. V pretekli zimi je občina tako uredila poti na relaciji Slap Šum – sv. Katarina. Povezava cerkvice sv. Katarine na Homu in slapa Šum je stara več kot sto let. Je praktično enaka od odprtja soteske in bolj ali manj poteka po gozdnih cestah oziroma vlakah, domačini jo uporabljajo že stoletja, priljubljena pa ja tako med pohodniki kot tudi med turisti. Občina Bled je pot uredila, izvedla vzdrževalna dela pa tudi nekaj sanacijskih. Pot je na petih lokacijah dobila nove ograje, ki zagotavljajo varnost pohodnikov in hkrati preprečujejo ubiranje bližnjic, erozijo ter usmerjanje pohodnikov po pravi poti.

Ker pot večinoma poteka po gozdnih cestah, se je občasno pojavil problem odvodnjavanja, zato je občina rešila ta problem, na novo nasula poti, izdelali so nove lesene stopnice in pragove.

 

Nove oznake

 

Domačini že poznajo pot od cerkvice Sv. Katarine do slapa Šum, obiskovalci, pohodniki in turisti pa se s to potjo srečujejo prvič. Pot je bila v preteklosti označena z različnimi oznakami, vendar je Bled na vseh pohodniških poteh vzpostavil nov in enotni sistem označevanja, tudi na poti od slapa do cerkvice.

 

Železniški most in proga

Vintgar Vlak čez sotesko© Miro Zalokar

Ena izmed zanimivosti v soteski je tudi železniški most, ki se pne nad reko Radovno. Podhom, vasica ob vstopu v sotesko, je prišla do železniške postaje šele leta 1912. Interes je bil gospodarske narave, saj je bilo veliko število delavcev z območja Gorij, Podhoma, Zasipa in dela Bleda zaposlenih v železarskih obratih na Jesenicah. Bohinjska proga že 115 let služi svojemu namenu, saj je bila zgrajena leta 1906, most pa se dviga več kot 30 m nad Radovno, dolg je nekaj več kot 50 m.

 

Nasvet

 

Ko boste letos obiskali sotesko, vas svetujemo, da se prej prepričate o tem, kako je odprta in kdaj jo lahko obiščete. Po vsem svetu je situacija zaradi epidemije negotova, kljub temu pa verjamemo, da bo letošnje poletje vsaj približno tako, kot smo bi jih bili vajeni.

Prav tako svetujemo, da sta za obisk soteske primerno oblečeni in obuti – pohodniški čevlji in tudi poleti kakšna jopica ali anorak ne bodo odveč! Več informacij >

Romana Purkart

Romana Purkart

Zelena koordinatorica destinacije Bled.