Varnost in zdravje na Bledu

11.01.2021

Bled zimske aktivnosti Jost Gantar© Jošt Gantar

V prejšnjem blogu smo govorili o trajnosti na splošno. Pomemben vidik trajnosti pa je tudi varnost – in to varnost v vseh pomenih besede in na vseh področjih.

V preteklih letih je bila svetovna varnost ogrožena zaradi vojn, naravnih nesreč, nemirov, kriminala, terorističnih napadov, ekoloških nesreč. V zadnjih letih varnost ogrožajo podnebne spremembe, v letu 2020 se jim je pridružila še epidemija koronavirusa. In prav z epidemijo je varnost dobila povsem drug pomen.

Varnost in zdravje sta vsekakor dve med seboj trdno povezani komponenti, ki sta vse bolj in bolj pomembni ne le v vsakdanjem življenju vsakega posameznika, pač pa tudi v turizmu. Kam bomo potovali letos, sploh bomo potovali? Kako varna je naša počitniška destinacija, kako tam skrbijo za svoje zdravje, kako skrbijo za svoje goste?

Vse to so vprašanja, ki vedno bolj vstopajo v ospredje. Kljub temu to v slovenskem turizmu ni nekaj čisto novega, tudi v blejskem ne. Okoljska, prehranska in zdravstvena varnost, osebna varnost ljudi so bili namreč vedno zelo izpostavljeni in vedno zelo visoko na prioritetni ravni destinacij in posameznih ponudnikov (Več informacij)

Tudi slovenska turistična organizacija je varnost in zdravje postavila na prvo mesto, prav tako se varnosti zelo posveča tudi Zelena shema slovenskega turizma (Več informacij).

SLO green destination gold

Pandemija koronavirusa zahteva krepitev področja zdravja in varnosti in to na način, ki bo omogočal dolgoročno zagotavljanje obeh vrednot. Shema v letošnjem letu tako od destinacij zahteva, da pripravijo dolgoročni krizni načrt, ki ne bo predvideval le naravnih nesreč pač pa tudi zdravstvene in ostale krize. S tem bi destinacije opolnomočili za lažje, učinkovitejše in predvsem načrtovano delovanje v primeru krize – pa naj bo ta zdravstvena ali teroristični napad.

Epidemija koronavirusa je še enkrat več pokazala, kako pomembni so trajnostni vidiki razvoja in kako bo sčasoma razvoj, ki ne bo temeljil na trajnosti, postal povsem nemogoč. Zato zelena shema predvideva tako izobraževanje turističnih ponudnikov kot tudi zaposlenih v DMO – torej krovnih destinacijskih organizacijah. Aktualane informacije o koronakrizi in stanju v Sloveniji si tako lahko preberete na povezavi.

Bled sodi med tiste destinacije sveta, ki so po trajnostnih presojah v samem vrhu (Vir). Kljub temu je trajnostni razvoj nikoli dokončana zgodba, v kateri morajo sodelovati vsi – od lokalnega prebivalstva in države do naših gostov in obiskovalcev (Več informacij).

 

Najpomembneje je – vedeti!

Zgodovina Bled grad jesenske Jost Gantar© Jošt Gantar

Če kdaj se je prav v času epidemije pokazalo, kako pomembno je biti dobro obveščen, še pomembneje pa je, da smo potrošniki informacij dovolj izobraženi in razgledani, da znamo ločiti informacijski "junk" od informacij, ki jim je moč zaupati in so verodostojne. Na destinaciji Bled si zato zelo prizadevamo, da lokalno prebivalstvo in naše goste sproti in točno, z navajanjem virov, obveščamo o stanju glede epidemije v Sloveniji in po svetu. Enako počne tudi Slovenska turistična organizacija.

Turizem je za krize izjemno dovzeten, zdi se, da si zadnja leta krize, ki prizadenejo to gospodarsko panogo, podajajo roko. Finančna kriza, epidemija, podnebna kriza. Imamo odgovor nanje?

Poleg krovne destinacijske organizacije morajo biti na krize pripravljeni civilna zaščita, zdravstveni sistem, lokalna skupnost (občina), država in seveda ponudniki storitev, torej hoteli in ostali deležniki v turizmu. S ponosom lahko povemo, da so blejski hoteli ob epidemiji veliko pozornosti namenili prav zdravju.

 

Varno in zdravo na dogodke

Bled rose hotel dvorana© Bled Rose hotel

Bled Rose hotel se ponaša s certifikatom Varno in zdravo na dogodke (Več informacij). Bled Rose hotel je sprejel vse standarde za zagotvaljanje varnega in zdravega bivanja. Vsled tega je  v postopku za pridobitev Certifikata »Varno in zdravo na dogodke«, dokazal, da izpolnjuje kriterije Kongresnega urada Slovenije in tako prejel Certifikata »Varno in zdravo na dogodke«, v dveh kategorijah:  “Varno prizorišče in Varen organizator dogodkov.

Industrija srečanj se zaveda, da je skrb za zdravje in varnost udeležencev postala ena izmed najbolj pomembnih prioritet naročnika.

Kongresni urad Slovenije je v sodelovanju z NIJZ RS pripravil seznam dodatnih ukrepov “Varno in zdravo na dogodke” in tako omogočil prizoriščem in organizatorjem dogodkov, da pridobijo certifikat in posledično tudi zaupanje naročnika, da bo za varnost in zdravje udeležencev poskrbljeno na najvišjem nivoju, upoštevajoč vse standarde in protokole.

Slovenija je ena izmed prvih evropskih držav, ki je na pobudo Kongresnega urada Slovenije izvedla certificiranje članov za to tako pomembno področje.

 

Zeleni za jutri in higienski standard plus

Sava hoteli Bled notranjost Photo MBozic© M. Božič

Eden največjih ponudnikov hotelskih nastanitev na Bledu, Sava hoteli Bled, se poleg tega, da se ponaša s certifikatom Okoljska marjetica, lahko pohvali tudi z internim trajnostnim programom Zeleni za jutri (Več informacij).

Ob izbruhu epidemije so v Sava hotelih Bled vpeljali nov higienski standard plus. Kot so zapisali: »Plus pomeni, da smo še dodatno nadgradili higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg tega, da imamo na recepciji nameščene termo-kamere za preverjanje telesne temperature gostov, ki ob prihodu na destinacijo prejmejo komplet za osebno zaščito, ki vsebuje zaščitno masko in sredstvo za razkuževanje, dodatno pozornost namenjamo razkuževanju površin v sobah, tehnologija, ki jo uporabljamo, pa je 100 % učinkovita tudi proti koronavirusu. Tako se na  počitnikovanju res lahko sprostite in svoj čas in energijo posvetite le oddihu« (Vir).

Ostanimo zdravi in se vidimo na Bledu, ko bo to spet možno!

 

Spremljajte nas na:

Facebook

Instagram

Twitter

Youtube

LinkedIn

Romana Purkart

Romana Purkart

Zelena koordinatorica destinacije Bled.