Obišči & razišči: Zgodbe dveh gradov - Grad Kamen in Altgutenberg

grad kamen© Miran Kambič, www.slovenia.info

Bled - Grad Altgutenberg - Grad Kamen - Bled 

Vsako soboto v juliju in avgustu.

Raziskovanje skrivnostnih razvalin srednjeveških gradov pričnemo na gradu Altgutenberg nad Tržičem. Po panoramski cesti nadaljujemo vožnjo do Begunj na Gorenjskem, kjer si na vhodu v dolino Drage ogledamo veličastne ostanke gradu Kamen, enega največjih gradov na Slovenskem.

Obiščite slikovita gradova Kamen in Altgutenberg. Zgodovino gradov vam bodo predstavili lokalni vodniki, med sprehajanjem po grajskih razvalinah pa se se boste naužili čudovitih razgledov na okoliške gore.

grad kamen begunje© Aleš Krivec, arhiv JZTK Radovljica, www.slovenia.info

Sobotni izlet pričenjate nad Bistrico pri Tržiču, kjer se na vrhu konglomeratnega pomola skrivajo ostanki nekdaj mogočnega gradu Altgutenberg. Do grajske razvaline, ki ji domačini pravijo tudi Hudi grad, se je najprej potrebno vzpeti po kratki, a strmi gozdni poti. V družbi grajskega vodnika boste najprej spoznali bogato preteklost srednjeveškega gradu, nato pa se boste lahko okrepčali z malico iz nahrbtnika in se razgledali po gorah nad Tržičem. Med obiskom gradu si boste lahko ogledali tudi razstavo lesenih skulptur z naslovom "Gozdna bitja" in poiskali zakleto grajsko gospodično.

Po ogledu gradu Altgutenberg nadaljujete vožnjo z avtobusom po znameniti panoramski cesti "Pod gorami" do Begunj na Gorenjskem, kjer vas ob vhodu v dolino Draga pozdravijo mogočne razvaline gradu Kamen. Znameniti grad, ki je nekoč varoval staro tovorniško pot prek Karavank, vas bo gotovo navdušil s svojo razsežnostjo in slikovito lego. V družbi lokalnega vodnika boste spoznali bogato zgodovino gradu, na katerem je v dolgih stoletjih prebivalo več plemiških družin. Med njimi najbolj poznana je rodbina Lambergov, saj je bil tukajšnji vitez Gašper II. Lamberg eden najbolj znanih turnirskih bojevnikov svojega časa. Sprehodili se boste po razvalinah gradu vse od grajskih teras do vrha razglednega stolpa iz 12. stoletja, od koder se ponujajo čudoviti razgledi na grad, dolino Drago in goro Begunjščico. 

Opozorilo: Na trasi izleta Zgodbe dveh gradov ni predvidenih postankov v gostinskih lokalih, zato predlagamo, da pijačo in prigrizek prinesete s seboj. Ob poti sta dva pitnika, kjer se je mogoče oskrbeti s čisto pitno vodo. 

Z lokalnim vodnikom si boste ogledali:

Grad Altgutenberg© Arhiv KUD Ampus

Cena dnevne vozovnice: 25 €, otroci do 10. leta brezplačno. Brezplačno s kartico ugodnosti Julijske Alpe: Bled in Julijske Alpe: Radovljica.

Odhod z Bleda ob 9.00, povratek na Bled ob 13.30.

Izlet vključuje hojo po naravnih poteh in je zato priporočena športna obutev. 

Več informacij >