Obišči & razišči: Podljubeljska dolina z rudnikom in taboriščem

Ljubelj Mauthausen© Jošt Gantar, TPIC Tržič

Bled - Šentanski rudnik - Ljubelj - Bled

Vsak petek v juliju in avgustu.

Obiščite nekdanji rudnik živega srebra v bližini Tržiča in spominski park nekdanjega koncentracijskega taborišča na Ljubelju. 

V spremstvu lokalnega vodnika raziščite Šentanski rudnik, z obiskom spominskega parka pa počastite spomin na jetnike nacističnega SS taborišča Ljubelj, podružnice taborišča Mauthausen.

Šentanski rudnik© Jošt Gantar, TPIC Tržič

Z avtobusom se boste odpeljali do zaselka Lajb, kjer je pod površjem jugovzhodnega pobočja Begunjščice skrit 5 kilometrski, v celoti ohranjen jamski sistem nekdanjega rudnika živega srebra. Z lokalnim vodnikom, ki vam bo prestavil zgodovino rudarjenja, današnje življenje v rudniku ter
nastanek kraških pojavov, se boste sprehodili po delu Antonovega rova na petem obzorju.

Sledi kratka vožnja z avtobusom do prostora, kjer je med letoma 1943 in 1945 stalo koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen za jetnike 15 evropskih narodov, ki so gradili predor Ljubelj za nemški rajh. Z vodnikom se sprehodite po spominskem parku z ostalinami taboriščnih barak, drugih poslopij in krematorija mimo spomenika »Obtožujem/J'accuse«. Po vodenju si lahko ogledate še v letu 2020 postavljeno razstavo »KT Ljubelj/Mauthausen 1943-1945«, kjer so predstavljeni pretekli dogodki in okoliščine, ljudje na tej in oni strani bodeče žice in nesebična pomoč domačinov. Razstava spodbuja premislek o preteklosti z željo po boljši prihodnosti. 

Z lokalnim vodnikom si boste ogledali:

Ob poti lahko obiščete še:

Spominska soba KTL© Suzana Kokalj, TPIC Tržič

Cena dnevne vozovnice: 25 €, otroci do 10. leta brezplačno. Brezplačno s kartico ugodnosti Julijske Alpe: Bled in Julijske Alpe: Radovljica.

Odhod z Bleda ob 9.00, povratek na Bled ob 14.30.

Izlet vključuje hojo po naravnih poteh in je zato priporočena športna obutev. 

Več informacij >