Trajnostni razvoj turizma na Bledu

24.05.2021 | Novice

Anketa za lokalne prebivalce o zadovoljstvu s turizmom

15.3.2024

Turizem ima velik vpliv na lokalno prebivalstvo, saj posega v okolje in vpliva na kakovost življenja prebivalcev. V Javnem zavodu Turizem Bled se zavedamo, da poleg pozitivnih prinaša tudi negativne učinke. Več informacij >

 

Anketa o kakovosti destinacije Bled za turistično gospodarstvo

14.3.2024

Javni zavod Turizem Bled vabi vse deležnike v turističnem gospodarstvu k izpolnitvi ankete Slovenia Green, katere namen je izboljšanje kakovosti destinacije Bled. Več informacij >

 

Gostje opazijo prizadevanja za trajnostni razvoj destinacije!

21.8.2023

Turizem Bled tudi letos izvaja ankete med gosti Bleda, v katerih jih sprašuje po zadovoljstvu z obiskom celotne destinacije, osrednja vprašanja pa so namenjena trajnostnemu razvoju turizma in trajnostnim praksam na destinaciji. Več informacij >

 

Iz Blejskega jezera potegnili za pol tone odpadkov

24.5.2021

Društvo za podvodne dejavnosti Bled je v soboto, 22. maja, izvedlo 28. čistilno akcijo Blejskega jezera in njegove okolice. Več informacij >

 

Pokljuka brez plastike

11.02.2021

Letošnje svetovno biatlonsko prvenstvo na Pokljuki poteka brez plastike. Več infomacij >

 

Zerowaste prazniki ali prazniki brez odpadkov

23.11.2020

Članek o tem, kako preživeti praznike brez odpadkov, si preberite tu.

 

Konec tedna po Bledu z električnim mini busom

24.9.2020

lohr1

Na Bledu se je danes začel zadnji dogodek letošnjega tedna mobilnosti. S poskusno vožnjo električnega mini busa francoske družbe Lohr Industrie so namreč napovedali tri-dnevno vožnjo tega električnega vozila po blejskih cestah. Vozilo, ki je stoodstotno električno, bo brezplačno vozilo po javnih cestah ob jezeru od petka, 25. septembra, do vključno nedelje, 27. septembra. Poskusne vožnje se je udeležil tudi minister za notranje zadeve, gospod Aleš Hojs.

Kot je povedal minister Hojs, ki je med drugim dejal, da je trajnostna mobilnost pomembna z več vidikov, tudi z vidika prometne varnosti. Prav to izkušnjo imajo na Bledu, saj so lani, ko so od junija do septembra po Bledu in okoliških vaseh vozili posebni turistični avtobusi, s cest na ta račun umaknili okoli 15.000 vozil.

»V mestnih središčih in v okoljih kot je Bled, s trajnostno mobilnostjo lahko cela področja zapiramo za motorni promet. Na ministrstvu želimo v naslednjih letih z zelenimi javnimi naročili uvesti del flote policijskih vozil na električni pogon, zato si bom z zanimanjem ogledal, kakšne rešitve ponuja to vozilo«, je še dodal minister.

Obisk vozila na Bledu je s pomočjo družbe D2s energetske in poslovne rešitve organiziral Turizem Bled. Župan Janez Fajfar in direktor Turizma Bled, Tomaž Rogelj, sta predstavila večletna prizadevanja celotne lokalne skupnosti za celovit trajnostni razvoj destinacije. Ob tem, da je Bled nosilec zlatega znaka Zelene sheme slovenskega turizma na Bledu poudarjajo, kako zelo pomembno je, da se okoljskih vprašanj v najširšem pomenu besede zavedajo tudi ponudniki nastanitev in storitev. Hotela Astoria in Savica in zasebna namestitev Vila Mila so tako že nosilci zelenih znakov za nastanitve, Hotel Ribno je prvi zero waste hotel v Sloveniji, zelo pa je razveseljivo, da sta obnovljena Hotel Park in Kavarna Hotela Park v postopku pridobivanja certifikata zeleni ključ. V Sava Hotelih pričakujejo, da bosta tako hotel kot kavarna znak pridobila še pred koncem leta.

Trajnostna mobilnost v občini Bled ni od včeraj

Občina Bled si že vrsto let prizadeva za razvoj trajnostne mobilnosti. V ta namen že več kot leto dni deluje posebna spletna stran map.e-bled.si. Na spletni strani tako obiskovalci kot domačini lahko najdejo vse informacije, ki so povezane z mobilnostjo, interaktivni zemljevid pa je integriran tudi v spletno stran Turizma Bled www.bled.si.    

Občina Bled je opremila parkirišča s posebnim sistemom, ki uporabnikom že ob glavni cesti sporoča, koliko parkirnih mest je na voljo, hkrati pa s temi informacijami promet usmerja na parkirišča izven središča Bleda. Sistem deluje preko talnih zank, ki so vgrajene v tla parkirišča ter zaznavajo vozila na vhodu in izhodu. Sistem se je izkazal kot zelo uspešen, saj sta parkirišči pri vrtcu in šoli kar na enkrat polni, v preteklih letih pa sta bili precej neizkoriščeni.   

Takoj po preusmeritvi prometa na severno razbremenilno cesto so se razmere v delu središča Bleda, konkretno na Prešernovi, neprimerno izboljšale. Povečala se je pretočnost prometa, kar je zaznati že ob prihodu na Bledu, investicija se torej obrestuje.

Občina Bled aktivno spodbuja tudi svoje občane in občanke k uporabi trajnostne mobilnosti, kolesarske in pešpoti po občini se urejajo, največji projekt, ki je še pred nami, pa je prav gotovo izgradnja kolesarske povezave med Bledom in Bohinjem, kar pa je projekt, ki ni pomemben samo za občini Bled in Bohinj, pač pa brez nepotrebnega pretiravanja lahko rečemo, da bo s tem projektom pridobila tudi cela Gorenjska, s čimer se strinjajo tudi gorenjski župani.

Ravno tako izjemnega pomena je južna razbremenilna cesta, ki naj bi se začela graditi prihodnje leto. Ko bo cesta zgrajena, bo Občina Bled jezersko skledo dejansko lahko zaprla za promet, s tem pa se bodo uresničile dolgoletne sanje Blejcev.

Polnilnice za električna vozila so na Bledu takorekoč na vsakem koraku.

Trajnostna mobilnost in Turizem Bled

V sklopu prenovljene podobe pohodniške infrastrukture smo zamenjali in dopolnili skoraj 30 let star sistem smerokazov na poteh. Nove oznake sledijo celostni podobi Bleda – Imago Paradisi ali Podoba Raja. Postavljenih je skoraj 200 novih smerokazov na območju občine Bled. Turizem Bled je izdal tudi nov zemljevid Pohodniške poti na Bledu. Prikazuje mrežo urejenih in s sodobnimi smerokazi opremljenih poti v kraju in okoliških vaseh, s poudarkom na pohodnih poteh na griče osamelce okoli Blejskega jezera. Dodana vrednost zemljevida so tudi vrisane kolesarske poti. Prav kolesarska infrastruktura bo v prihodnjih letih eden izmed osrednjih izzivov na Bledu, pri katerem bo tvorno sodeloval tudi Turizem Bled.  V prejšnjih letih smo od junija do septembra organizirali prevoz treh avtobusov, ki so Bled povezovali z okoliškimi destinacijami, sam center Bleda pa z vasmi v občini. Hop on je vozil tudi letos, oba avtobusa pa zaradi specifičnosti leta nista vozila.

Številni projekti Bleda tako domačine kot tudi obiskovalce spodbujajo, da vozilo pustijo doma ali na parkirišču ter se po Bledu in okolici odpravijo peš ali s kolesom. Tematske poti, ki so zrasle po vaseh okoli Bled, nova »soba pobega« na odprtem, kjer obiskovalci z električnimi kolesi in skozi igro spoznavajo Bled, doživetja, ki jih ponujata Straža in zipline Dolinka je le nekaj primerov dobre prakse, ki vračajo človeka nazaj k naravi. Daljinska pohodna pot Julijana, ki vodi okoli Julijskih Alp, pa je kraljica vseh prizadevanj vseh občin v skupnosti Julijske Alpe.

 

Tržnica Bled

4.9.2020

trznica2

Bled bo na prostoru bivšega Petrolovega servisa nasproti policijske postaje dobil novo tržnico.

Območje bo razdeljeno na tri bistvene dele. Zunanji del pod nadstreškom starega bencinskega objekta bo namenjen lokalni tržnici s ponudbo ob koncih tedna, v notranjem delu pa bo stalna trgovina brez embalaže, ki bo ponujala sveže sadje, zelenjavo in pa celo paleto vsakdanjih produktov, ki so v klasičnih trgovinah zapakirani v več ovojev le iz trženjskih in ne iz praktičnih razlogov. »Zavestno ločevanje odpadkov smo presegli, naša naloga je postala njihovo zmanjševanje. Žal se na policah trgovin to ne odraža, zato smo se pri podjetju Infrastruktura Bled kot najemniku objekta odločili, da občankam in občanom damo možnost, da lahko kupujejo tudi drugače«, pravi Jaka Bassanese iz javnega podjetja Infrastruktura Bled.

Investicija presega 90.000 evrov, tržnico pa naj bi odprli v začetku oktobra. 

Unlock Bled – prva “outdoor escape” pustolovska igra z e-kolesi na svetu!

21.8.2020

Za vse, ki se te počitnice potepate po domačih krajih, je ekipa Enigmariuma združila moči z ekipo Polka Dot Cycling in zasnovala nekaj povsem no(r)vega – UNLOCK® BLED – prvo “outdoor escape” pustolovsko igro na svetu, ki poteka z e-kolesi!

Na krožni kolesarski turi po Bledu vas čaka sedem vznemirljivih preizkušenj, na katerih boste odklepali skrivnosti, spoznavali blejske bisere in legende, naravne lepote, »selfie spote« ter resnično zgodovino Bleda, reševali nerodno čarovnico ter se med prijetnim kolesarjenjem super zabavali!

Igra je primerna za 2 do 5 udeležencev, traja 2 uri in lahko poteka v slovenski ali angleški različici.
 
Povezava do spletne strani

Zeleni ukrepi Bleda

29.8.2018

V letošnjem poletju je zaokrožena turistična destinacija Bled sprejela vrsto ukrepov, ki so pomagali zagotoviti zeleno usmerjenost destinacije in njeno upravljanje. Med ukrepi je na prvem mestu izgradnja državne severne razbremenilne ceste, cesta je že prevozna, izvajalec del pa v tem trenutku dograjuje kolesarske steze in tudi na zahtevo Občine Bled odpravlja nekatere pomanjkljivosti.

V letošnjem poletju so na Bledu gostje poleg rednih avtobusnih linij lahko koristili prevoze z avtobusom hop on hop off, ki je Bled povezoval s sosednjimi destinacijami, na avtobusu je bil prisoten tudi turistični vodnik, novost pa je javni prevoz za en evro, ki je povezal Ribno – Bled-sotesko Vintgar in Zatrnik.

Javno podjetje Infrastruktura skrbi za dosledno ločevanje odpadkov in za nenehno ozaveščanje domačinov in obiskovalcev Bleda. V ta namen so med drugim svoja tovorna vozila opremili z letaki, ki ljudi spodbujajo k zelenemu ravnanju -  od tega, naj zavrnejo plastično vrečko, do tega, naj za piknik kupijo posodo iz biorazgradljivih materialov.

Okoli jezera so nameščeni pitniki, kjer je pitna voda zastonj in jo je mogoče natočiti v lastno embalažo.

Turistično društvo Bled in Turizem Bled sta poskusno uvedla projekt Vprašaj me, sem domačin. Informatorji ob jezerski obali opozarjajo na primerno vedenje, varovanje narave ter dajejo osnovne informacije o Bledu in okolici. Akcija traja od 1. junija do 15. septembra in je med obiskovalci izvrstno sprejeta.

Turizem Bled je izdal zgibanko, ki obiskovalce opozarja o zeleni naravnanosti Bleda, Infrastruktura Bled pa je izdelala kratek promocijski film, ki opozarja na varovanje okolja.

Še pred poletjem so bile dokončane nove oznake pohodniških poti po Bledu in okolici ter narejen zemljevid.

Parkirišča so na voljo tudi izven centra Bleda, ob Seliški cesti, kjer so urejena tudi parkirišča za avtobuse in avtodome.

Projekt "Vprašaj me, tu sem doma"

27.6.2018

projekt Vprašaj me tu sem doma Bled

Domačini imajo svoj kraj praviloma radi, o njem največ vedo in zato obiskovalce in turiste najlažje usmerjajo.

Turizem Bled je skupaj s Turističnim društvom Bled zato pripravil projekt Ask me I'm local ali Vprašaj me, tu sem doma.

Domačini se bodo za osem ur na dan prelevili v informatorje, ki bodo na terenu, letos v juliju in avgustu na območju med Grand Hotelom Toplice, Grajskim kopališčem ter avtobusno postajo Bled, obiskovalcem Bleda in gostom nudili osnovne informacije o destinaciji – od tega, kje so največje blejske znamenitosti, do tega, kje je javno kopališče, kje so restavracije, zdravstveni dom….do tega, kako se na Bledu primerno vesti.

Destinacija Bled je namreč ena najbolj zelenih destinacij na svetu in njen obisk zato s seboj prinaša določeno odgovornost. Turizem Bled je v ta namen izdal posebno zgibanko, ki je v infocentrih na voljo natisnjena na brezlesni papir in ki gosta informira o tem, da prebivalci Bleda želijo, da gostje tako kot domačini spoštujejo izjemno naravno in kulturno dediščino ter da je edini odtis, ki ga pustijo na destinaciji, tisti na potki pri jezeru.

Javno podjetje Infrastruktura Bled je botrica filmčku, ki govori o isti temi in je trenutno še v montaži.

Zgibanka je že na voljo tudi na spletni strani prav tako bo tam na voljo tudi film. Na tej spletni strani so zbrana tudi vsa zelena dejstva in zelena navodila, ki so v skladu z Zeleno shemo slovenskega turizma.

Dodatni javni prevoz na Bledu

27.6.2018

Destinacija Bled se ponaša s certifikatom Slovenia Green Gold, torej zlatim znakom Zelene sheme slovenskega turizma, kar seveda prinaša predvsem odgovornost.

V letošnjem poletju bo na celotni destinaciji Bled poleg rednih avtobusnih linij na voljo še dodatni javni prevoz. V soboto, 30. junija, svojo pot začenja tako imenovani shuttle bus, ki bo uporabnike - ne glede ali so to domačini ali blejski gostje, za en evrov peljal na relaciji Ribno-Blejski grad-soteska Vintgar –Zatrnik in nazaj. Avtobus bo vozil do 16. septembra, začne zjutraj ob 8h in 5 minut pred Infocentrom Triglavska roža, zadnji odhod z Zatrnika pa bo ob 22. uri.

Druga možnost je avtobus Hop on hop off, ki povezuje Zgornjo Gorenjsko med seboj.  Avtobus bo vozil od 1. julija do 31. avgusta, enodnevna vozovnica pa stane 8 evrov, na vožnji pa bo prisoten tudi lokalni turistični vodnik.

Ob torkih bo vozil na krožni poti Bled – Radovljica – Kropa. Prvi odhod z Bleda bo ob 9h30, zadnji iz Krope pa ob 17.25.

Ob sredah bo avtobus vozil na krožni poti Bled-Zabreznica-Begunje-Radovljica-Kamp Šobec – Bled. Prvi odhod z Bleda je ob 9h30, zadnji odhod iz Radovljice ob 18h30.

Četrtki so namenjeni vasem pod Stolom. Avtobus bo vozil na relaciji Bled –Vrba-Žirovnica-Begunje-Brezje-Radovljica-camp Šobec - Bled. Prvi odhod avtobusa z Bleda je ob 9h30, zadnji z Brezij ob 19h45.

Petki so namenjeni obisku Tržiča. Avtobus bo vozil na relaciji Bled-Radovljica-Begunje-Tržič-Radovljica-camp Špbec-Bled. Prvi avtobus z Bleda odpelje ob 9h30, zadnji iz Tržiča ob 19h.

Zeleni napotki za obisk Slovenije

14.6.2018

Zeleni napotki_za KSG

 

Novosti na področju trajnostne mobilnosti na Bledu

26.4.2018

Wc-ji:

Parkirišča

Več podatkov o avtodomih: Parkirišče za avtodome z oskrbo je v izgradnji in bo predvidoma urejeno do 15. junija 2018.

PARKIRIŠČE ZA AVTODOME BLED

Električne polnilnice:
Obstoječe:

Bike sharing – Green ways:

Pitniki ob Blejskem jezeru

Bled, 3.4.2018

Bled drinking fountain Maja Pancur© Maja Pančur

V skladu s politiko trajnostnega razvoja občine Bled je javno podjetje Infrastruktura že postavilo prvi pitnik ob Blejskem jezeru, ki stoji na Jezerski promenadi. Pridružila se mu bosta še dva, in sicer v Zdraviliškem parku in na Mlinem. Bled si želi postati mesto brez plastenk in brez plastičnih vrečk, skupaj z akcijo za spodbujanje uporabe pitne vode pa teče tudi akcija Zavrni plastično vrečko. K slednji so pristopili tudi učenci in učenke blejske osnovne šole, ki so v okviru šolskega parlamenta izdelali nakupovalne vrečke ter vrečke za sadje in zelenjavo, za material pa uporabili odslužene dežnike in zavese.

Destinacija (občina) Bled prejemnica zlatega znaka Slovenia green

Bled, 21.3.2018

SLO green destination gold

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

Slovenska turistična organizacija  je zeleno t.j. trajnostno usmeritev  opredelila kot edino pravo  razvojno priložnost naše dežele in njene turistične ponudbe, integralno uvajanje trajnostne usmeritve pa postavila v jedro samega delovanja, to je razvoja in promocije slovenskega turizma. Privlačna konkurenčna turistična ponudba, zasnovana na trajnostnem konceptu ter razvoju kakovostnih in inovativnih turističnih produktov visoke dodane vrednosti je tisti ključni element konkurenčnosti, ki našo deželo in njeno turistično ponudbo razlikuje od ostalih destinacij.
Trajnostni razvoj je osrednji fokus tako Občine Bled in njenih zavodov kot tudi Turizma Bled, ki je na destinaciji nosilec omenjenega certifikata in vseh nalog, ki nas na tem področju še čakajo.
Zahtevna cerifikacijska platforma, ki smo jo izpolnili, vključuje šest poglavij:

O blejski naravi in pokrajini ni potrebno izgubljati besed, ravno tako ne o kulturi in tradiciji - prav ti dve poglavji sta naši najmočnejši.
Pri tem na Bledu kujemo in živimo številne trajnostne in zelene zgodbe, začenši z izgradnjo severne obvoznice, ki bo središče Bleda razbremenila prometa proti Pokljuki in bo prevozna še pred poletno sezono. Lani jeseni je zaživel projekt avtomatske izposoje koles, Bled je del projekta zero waste, torej družbe brez odpadkov (Hotel Ribno je prvi hotel v Sloveniji, vključen v zero waste), vse velike prireditve na Bledu so ravno tako »zero waste«, z velikimi plakati na vstopu v Bled javno podjetje Infrastruktura promovira vodo iz pipe in poziva, naj v trgovini zavrnemo plastično vrečko…
Bled ima urejeno kanalizacijo in plinifikacijo, ki je pomembno zmanjšala število individualnih kurišč, Občina Bled ima projekt energetske sanacije javnih stavb in še bi lahko naštevali.
Tudi Triglavski narodni park je junija 2017 prejel priznanje Slovenia Green in se tako pridružil zeleni shemi slovenskega turizma.     
V letošnji sezoni bomo okoli jezera postavili pitnike, poteka projekt Pohodniške poti na Bledu, ki bo gostom in obiskovalcem ponudil urejene in dobro označene poti po Bledu in njegovi slikoviti okolici. Že nekaj let poleti vozi avtobus hop on hop of, nenazadnje se končno pripravlja izgradnja kolesarske steze med Bledom in Bohinjem, s kolesarsko stezo pa bo opremljena tudi severna obvoznica.
To so le nekateri izmed zelenih projektov, ki so že v teku, prav zelena shema slovenskega turizma pa nas zavezuje k novim in novim načrtom in projektom. Naj ob tem omenimo, da destinacija znaka ne bi dobila, če ne bi okoljskega znaka EU Marjetica imela tudi hotela Savica (Sava Hoteli Bled) in Astoria.
Destinacijski zlati znak je tudi spodbuda turističnemu gospodarstvu, naj pristopi k zeleni shemi in izpolni pogoje za pridobitev enega izmed certifikacijskih znakov.

Projekt Mala barja – Marja za ohranjanja mokrišč

Bled, 14.2.2018 

Zavod RS za varstvo narave kot vodilni partner in prijavitelj projekta ter projektni partnerji: Občina Bled, Občina Trzin, Občina Logatec in Zavod Parnas smo z začetkom leta 2018 pričeli izvajati projekt z naslovom Mala barja – Marja. S pomočjo projekta bomo ohranjali in varovali nekatere ključne barjanske površine v okolici Ljubljane in na Gorenjskem. Projekt sledi izhodiščem Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020 in je eden od prednostnih projektov za izvedbo v okviru Programa upravljanja območij Natura 2000 (2015–2020).Projekt bo prejel finančno podporo Evropske unije. Vrednost celotnega projekta je 1.96 milijona evrov. Projektne aktivnosti bomo izvajali od 1. 1. 2018 do 30. 10. 2021 na območjih, ki so v celoti ali pa manjši del nekaterih Natura 2000 območij: Krimsko-Menišijska barja, Stržene luže, Črna dolina, Mišja dolina, Mlake pri Trzinu, Češeniške gmajne, Podhom, Bodešče, Brje-Zasip in Jezerc pri Logatcu. Vsa projektna območja, kjer se bodo izvajale aktivnosti, sodijo med mokrišča. Gre za majhne in ranljive površine na katerih so prisotne nekatere redke živali in rastline, ki jih imenujemo specialisti, saj je njihova navzočnost pogojena s točno določenimi okoljskimi dejavniki. Mokrišča namreč ponujajo prostor, ki je praviloma reven s hranili in nekatere rastlinske vrste lahko uspevajo samo na takšnih tleh (npr. Loeselova grezovka). Da je vse skupaj še bolj zapleteno, so prav na te redke rastline vezane tudi nekatere živalske vrste (npr. gosenica metulja barjanski okarček se prehranjuje le z določenimi šaši in travami). Zaradi vsega tega veljajo mokrišča za ključne površine za ohranjanje biotske pestrosti. Mokrišča in z njimi povezane rastlinske in živalske vrste v javnosti morda ne vzbujajo naklonjenosti, saj je take površine težko obdelovati in izkoriščati. So pa toliko bolj pomembne za ohranjanje ravnovesja v naravi, saj so npr. pomembni zadrževalniki talne vode, vzpostavljajo primerno vlažnost območja itd. Številne skupine organizmov, ki se pojavljajo na mokriščih, imenujemo bio - indikatorji. Strokovnjaki namreč lahko po prisotnosti le teh sklepajo na stanje in kvaliteto določenega dela narave.Glavni namen projekta je izboljšanje slabega stanja treh življenjskih okolij - habitatnih tipov na projektnih območjih: travnikov z modro stožko, bazičnih nizkih in prehodnih barij ter ohranjanje in izboljšanje razmer za kukavičevko (divjo orhidejo) Loeselovo grezovko in barjanskega okarčka, eno najbolj ogroženih vrst metuljev v Evropi in Sloveniji. Tako Loeselova grezovka kot barjanski okarček sta vrsti, ki sta tesno povezani in odvisni od dobrega stanja omenjenih habitatnih tipov. Slabo stanje barjanskih površin in vrst, ki so na njih prisotne, je predvsem posledica odsotnosti rabe in zaraščanja z lesnimi ter invazivnimi tujerodnimi vrstami rastlin. Z izboljšanjem stanja habitatnih tipov in vrst v projektu Mala barja - Marja bomo ugodno vplivali tudi na ostalo biotsko pestrost, prisotno v teh območjih.Tekom projekta bomo pridobili podatke tudi o ostalih ogroženih rastlinskih in živalskih vrstah in spremljali učinke aktivnosti projekta na izboljšanje njihovega stanja.Preko projektnih aktivnosti bomo vzpostavili dolgoročno primerno upravljanje barjanskih površin. To bomo zagotovili med drugim tudi z odkupom in pogodbenim varstvom ključnih površin projektnih območij. Ko se bo stanje na teh površinah s primerno rabo izboljšalo, bo to pomenilo tudi izboljšanje življenjskih površin za druge organizme, tipične za barjanske površine, s tem pa se bo izboljšala tudi biotska raznovrstnost.
Zavod RS za varstvo naraveNaložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Koliko vode in energije porabite?

Bled, 11.7.2017  

Turistična sezona je na vrhuncu, namestitveni objekti in turistični ponudniki se lahko letos pohvalijo z izjemno zasedenostjo in dobrim turističnim prometom.Ob množici ljudi je verjetno težko misliti še na varčevanje z vodo in energijo, vendar je to na poti k trajnostnemu razvoju turizma nujno potrebno.Turizem Bled zato poziva vse turistične subjekte, naj javno objavijo porabo vode in energije, lahko pa se pohvalijo tudi z morebitnimi različnimi trajnostnimi rešitvami na področju rabe energije in vode.  

Podnebne spremembe so tu!

Bled, 5.6.2017  

Podnebne spremembe so postale del sveta, v katerem živimo, žal tudi del našega lokalnega okolja. Občina Bled je sprejela vrsto trajnostnih ukrepov za zmanjševanje porabe energije, predvsem fosilnih goriv, za zmanjševanje onesnaževanja in zmanjševanje škode ob različnih naravnih ujmah, ki jih lahko pripišemo podnebnim spremembam, vendar so ljub temu vidne in jasno občutene tudi v našem okolju. Poleti se tudi na Bledu soočano z vedno več vročinskimi valovi, zime postajajo vse toplejše in z vse manj snega, kar se vidi tudi pri obratovanju našega smučišča Straža.Vse občane, obiskovalce in ponudnike turističnih storitev pozivamo, da se zavedate sprememb in ustrezno ukrepate. Podatki o podnebnih spremembah so na voljo na spletni strani Agencije za okolje. Na Bledu pa smo lani organizirali tudi poseben dogodek za osveščanje o podnebnih spremembah.  

Preidimo na obnovljive vire!

Bled, 8.12.2016  

Turistična destinacija Bled si prizadeva, da bi zmanjšali količino energije, ki jo pridobivamo iz neobnovljivih virov. Občina Bled se je lotila energetske sanacije javnih objektov, del turističnega gospodarstva (Sava Hoteli Bled), se je prav tako pridružila prizadevanjem za zmanjševanje odvisnosti od fosilnih goriv. Na Bledu nastajajo nove polnilnice za električne avtomobile, Turizem Bled pa poziva tako gospodarstvo kot tudi občane in obiskovalce, naj po svojih močeh sledijo usmeritvam, varčujejo z energijo in jo čim več pridobijo iz obnovljivih virov. Več informacij in nasvetov najdete na spletni strani Umanotere.  

Trajnostni razvoj turizma

Bled, 16. 11.2016  

Turizem Bled pristopa k Zeleni shemi slovenskega turizma. Zelena shema slovenskega turizma je projekt Slovenske turistične organizacije. Slovenija se je v zadnjih petih letih jasno zavezala k trajnostnemu razvoju turizma kot temeljni razvojni paradigmi. Kljub temu je analiza stanja leta 2014, ki je bila opravljena v okviru projekta oblikovanja zelene sheme, pokazala, da ni kritične mase certificiranih ponudnikov, ki bi omogočala aktivnejše trženje zelene ponudbe, in da manjka sistem, ki bi na nacionalni ravni povezal zeleno. Ključni strateški cilji so:- hitrejše uvajanje trajnostnih modelov v turizem- uvajanje celostnih poslovnih modelov- presoja trajnosti- redna implementacija ukrepov- trženje zelene ponudbe- 100 % zelena Slovenija