Prvi majski vikend na Bledu v znamenju harmonik

25.04.2024 | Novice

Harmonike ob jezeru© Miro Zalokar

Zvok harmonik se bo po Bledu razlegal na prvi majski vikend. V soboto, 4. maja, bo potekalo tradicionalno tekmovanje harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko Zlata harmonika Bled 2024, v nedeljo, 5. maja, se bo na Bledu zbralo več kot 350 harmonikarjev na dogodku Harmonike ob Blejskem jezeru.

Zlata harmonika Bled 2024

6. maja praznujemo svetovni dan harmonike, ko je Cyrill Demian na Dunaju leta 1829 patentiral prvo harmoniko. V sklopu obeležitve praznovanja bo v Festivalni dvorani, z začetkom ob 10. uri, potekalo tradicionalno tekmovanje Zlata harmonika Bled 2024, ogled pa bo na voljo tudi prek spleta. Za svoje Tekmovanje hkrati predstavlja predizbor za 10. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko, ki bo potekalo novembra 2024 v organizaciji Zveze Diatonične harmonike Slovenije (ZDHS). Pokrovitelji in partnerji tekmovanja so Harmonika Rutar, Harmonika Munda, Harmonika Butolen, Harmonika Rojc, Radio Gorenc. 

Sponzorji Zlate harmonike

Harmonike ob Blejskem jezeru

Zbralo se bo več kot 350 harmonikarjev iz Slovenije in zamejskih skupnosti

Več kot 350 harmonikarjev, od tega 11 harmonikarskih skupin in številni posamezniki, se bo na Bledu zbralo v nedeljo, 5. maja, ko bo med 10. in 20. uro potekala tradicionalna prireditev Harmonike ob Blejskem jezeru. Prisluhnili bomo harmonikarskim skupinam Harmonikarskega orkestra Klavdije Ceglar, Kulturnega društva harmonikarjev Izola, Harmonikarji z Dobja pri Planini, Klub harmonikarjev Kumše, Harmonike Zorana Lupinca, Glasbene šole Damjan Pasarič, Orkestra Primoža Zvira, Orkestra Nika Polesa, KD Mihaelov sejem Mengeš, Poučevanje diatonične harmonike Cerar in Skupine Podn.

Harmonike ob Blejskem jezeru

Skupinski nastop in koncerta Primorskih fantov in Okroglih muzikantov

Ob 12. uri bo ob kulisi Blejskega jezera skupinski nastop harmonikaric in harmonikarjev, ko bosta zazveneli skladbi Otoček sredi jezera Ansambla bratov Avsenik in Čebelar Lojzeta Slaka. Ob 14. uri bo sledila povorka harmonik na Jezerski promenadi, od 15. ure dalje pa koncerta Primorskih fantov ter Okroglih muzikantov.

Harmonike ob jezeru© Miro Zalokar

Nastopajoči se bodo potegovali za glavno nagrado žreba harmoniko Poličar iz javorja in kroma

Zvesti glavni pokrovitelj dogodka, že 8. zapored, je BP harmonika Poličar. Slednji so za glavno nagrado v žrebu namenili harmoniko modela BP338, izdelano iz javorja in kroma. V žrebu za bogate in praktične nagrade sodelujejo predhodno prijavljeni nastopajoči.

Harmonike ob jezeru© Miro Zalokar

Ponudba na stojnicah namenjena ljubiteljem narodno zabavne glasbe in blejski kulinariki

Ponudba na stojnicah bo razveselila harmonikarje in harmonikarice, kjer bodo lahko spoznali ponudbo BP harmonik Poličar, glasbenega butika NOVAlastra, čevljarstva in usnjene galanterije Štajnar, specialistov za elektroniko za akustične harmonike TOTTER MIDI, Mirele Kleč z izdelki domače umetnostne obrti ter Svetovnega združenja ljubiteljev harmonik.

Kulinarična stojnična ponudba bo obarvana z izdelki Blejskega lokalnega izbora. Člani Turističnega društva Bled bodo pripravljali staro slovensko jed posmodulo, podbreške potice bodo na voljo na stojnici Kulturnega društva Tabor Podbrezje, okusno pecivo z dodatkom hrušk tepk pri Kulturno umetniškem društvu Zasip, kmetija Pr' Obvak bo predstavila izdelke iz aronije, Tilen Soklič izdelke iz ribeza, izdelke iz industrijske konoplje izpod Jelovice boste našli na stojnici kmetije Pr Knapč.

Izdelava posmodulje© Miro Zalokar

 

Koristne informacije za obiskovalce

Trajnostno na Bled(u)

Obiskovalce spodbujamo, da se dogodka udeležijo na način trajnostne mobilnosti. Glavna avtobusna postaja je od prizorišča oddaljena 200 metrov, železniška postaja 3 kilometre, v primeru lepega vremena po Bledu kroži tudi turistični vlakec, ki ima postajališče tudi na železniški postaji Bled Jezero in na prizorišču dogajanja. Več informacij o turističnem vlakcu je na voljo tukaj.

V času prireditve Harmonike ob Blejskem jezeru bodo parkirišča za obiskovalce na voljo na vseh plačljivih občinskih parkiriščih. Priporočamo parkiranje na tistih, kjer je na voljo časovno neomejeno parkiranje (P12 – Seliše, P14 – Vrtec, P15 – Osnovna šola, P16 – Osnovna šola 2, Zdravstveni dom, parkirnina hiša TC Bled, železniška postaja, Lake Bled Parking in parkirišče Betin). Več informacij o parkirnih mestih na Bledu je na voljo tukaj

Obiskovalce vabimo, da se v času obiska pridružijo pisanju blejske zelene zgodbe, ki stremi k družbi brez odpadkov in ustreznemu ločevanju, pitju vode iz pipe in pitnikov in k ohranjanju naravnih danosti. Brezplačne javne sanitarije za obiskovalce bodo v času prireditve na voljo v objektu, ki se nahaja med Festivalno dvorano in postajališčem za fijakerje.

Cestne zapore v času prireditve

V času prireditve Harmonike ob Blejskem jezeru bo stalna zapora od parkirišča pod Festivalno dvorano do postajališča za fijakerje med 8. in 20. uro. Obvoz bo urejen. Kratkotrajna zapora pa bo med 13. in 15. uro med hotelom Bled Rose in križiščem pri Festivalni dvorani.

Več informacij o dogodku je na voljo tukaj.