Podbreško-blejska potica
Lokalna posebnost z nadevom iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev.
Le nekaj kilometrov od Bleda je vas Podbrezje, ki ima bogato sadjarsko tradicijo. O njej je pisal celo znani polihistor Janez Vajkard Valvasor. Suho sadje so uporabljali za pripravo različnih jedi. »Krhljeva potica« je prvič zapisana leta 1915 v receptu podbreške kuharice, Faletove Rezke. Potica z nadevom iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev je na Bled prišla z Nežo Primik, v Bajdišah rojeno Podbrežanko, ki je slovela po svojih kuharskih dobrotah v blejski Gostilni Lovec. Danes to jed pripravljajo mojstrice peke Podbreške potice, ki so si ta naziv morale prislužiti s posebnim izpitom. Pridih Bleda Podbreški potici dajejo tudi tepke, ki jih dodatno preskrbi Janez Šoklič iz Zgornjih Laz. Podbreška potica je prepričala mnoge, med drugim papeža Frančiška, pot jo je zanesla tudi v evropski parlament.
Prodajna mesta
Veronika Aljančič (Podbrezje 224, 4202 Naklo, aljancicveronika@gmail.com, +386 (0)40 25 48 89)
Marija Štaut (Podbrezje 259, 4202 Naklo, marijasm1@gmail.com, +386 (0)31 77 11 96)
Bernarda Mihelič (Podbrezje 168, 4202 Naklo, mihelic.bernarda@gmail.com, +386 (0)41 35 03 32
Ivanka Kne (Podbrezje 137, 4202 Naklo, ivankakne9@gmail.com, +386 (0)41 39 87 56)
Erna Mokorel (Zvirče 86, 4290 Tržič, erna.mokorel@siol.net, +386 (0)41 69 49 69)
Jana Aljančič (Podbrezje 176, 4202 Naklo, aljancic.jana@gmail.com, +386 (0)40 56 07 65)
Blejska tržnica v času božiča in velike noči (KGZ Gozd Bled, Za Žago 1a, Bled)
Tržnica Bled v času božiča in velike noči (Ljubljanska cesta 15a, Bled)