Čas je za Blejsko poletje 2024

21.06.2024 | Novice

Blejsko poletje 2024

Na prvi poletni dan napovedujemo pestro dogajanje na Bledu: 70 dni, 90 dogodkov, nešteto nastopajočih in 10.000 lučk, ki bodo poskrbeli za nepozabne poletne večere.

Tudi letos bo med 24. junijem in 1. septembrom na Bledu še posebej živahno. Na različnih lokacijah v bližini Blejskega jezera in širše smo za domačine in obiskovalce pripravili številne prireditve, namenjene vsem generacijam in glasbenim okusom. Vabljeni k ogledu celotnega programa: 

Blejsko poletje 2024

Blejsko poletje 2024 - program.pdf

 

Glasbene poslastice

.abeceda. s sodobno klasično glasbo

Program Blejskega poletja se začenja s Festivalom sodobne glasbe .abeceda., ki vabi na poslušanje najnovejše glasbene produkcije s področja sodobne klasične glasbe in širše. Na festivalu se bodo predstavili izvajalci iz štirih celin, ki bodo med 24. in 28. junijem pripravili petnajst koncertov. Več informacij o festivalu je na voljo na njihovi uradni spletni strani.

Festival sodobne glasbe .abeceda III.© Inštitut .abeceda

Tradicionalni 29. Festival Bled

Zavod za kulturo Bled v juliju organizira mednarodni glasbeni Festival Bled, ki privabi ljubitelje klasične glasbe, jazza in etna.  Devetindvajseti festival po vrsti bo otvoril Iztok Mlakar v stilu komedije del'l arte, zaključil pa s tradicionalno Violinomanio. Vrhunski glasbeni užitki so zagotovljeni med 1. in 14. julijem, celoten program je na voljo tukaj.

Festival Bled Bled prizorišče velikih kulturnih dogodkov

Sproščeni petki ob lenobnih ritmih v barvi sončnih zahodov

Jezerska promenada bo ob petkih obarvana v sproščene in ležerne glasbene ritme, ki bodo obiskovalce zazibali v zaključek dneva ob sončnem zahodu z najlepšim razgledom na Blejsko jezero. Različni DJ izvajalci bodo poskrbeli za jazzy, etno, disko in funky ritme, ki vas bodo mojstrsko zapeljali poletnim vikendom naproti.

Sobotna romantična akustika

Prijetni sobotni večeri bodo oviti v romantiko akustičnih slovenskih in tujih glasbenih priredb ter avtorskih skladb različnih izvajalcev. Na Jezerski promenadi bo v sproščenem ambientu in ob kulinaričnem razvajanju poskrbljeno za pravo poletno romantiko.

Blejsko poletje na Jezerski promenadi© Miro Zalokar

Nedelje bodo zvenele tradicionalno slovensko

Za zibelko narodnozabavne glasbe veljajo Begunje na Gorenjskem, a ljubezen do harmonike je doma tudi na Bledu. Slovenski večeri v melodijah polke in valčka s primesmi različnih žanrov bodo v veselje mnogih na Jezersko promenado vabili ob nedeljskih večerih. 

Vrhunec poletja na tridnevnem dogajanju Blejskih dni

Tradicionalni Blejski dnevi bodo potekali na predzadnji julijski vikend, med 19. in 21. julijem. Dneve bo popestrilo pestro glasbeno dogajanje s presenečenjem in sobotnim spektaklom, ko bo jezero zažarelo v soju 10.000 lučk v jajčnih lupinah, ki jih izdeluje domačin Andrej Vidic. Jezero bo letos zasijalo že dvainpetdesetič.

Lučke na jezeru© Miro Zalokar

Koncerti na jezeru z edinstvenim razgledom

Na edinstveno lokacijo, na Veslaških tribunah v Veliki Zaki, z razgledom na Blejski otok in jezero, vabi serija plačljivih koncertov. Ob sobotah bodo na glasbeno razvajanje s pridihom romantike povabili Flirrt, Tabu v akustični izvedbi in Vlado Kreslin z Malimi bogovi z etno melosi.

Koncerti z razgledom© Boris Pretnar

 

Piknik kino z izbranimi filmskimi projekcijami

Veslaške tribune v Mali Zaki bodo prizorišče kina na prostem, Piknik Kina, ki bo tudi letos postregel z izbranimi filmskimi projekcijami. Spored napoveduje predvajanja akcijskih komedij in romantičnih dram – od dobro poznanih filmskih klasik do letošnjih novosti.

Piknik kino© Turizem Bled

 

Otroci vabljeni v Grajski park na lutkovne predstave

Zavod za kulturo Bled v sodelovanju z različnimi lutkovnimi gledališči vabi na lutkovne predstave za otroke v grajskem parku. Na dogodivščine z znanimi junaki vabijo julija in avgusta. 

Lutkovne predstave v grajskem parku© Boris Pretnar / Zavod za kulturo Bled

 

Pristno in avtentično na Bledu

Vse do 6. oktobra bo v Zdraviliškem parku potekal Sejem domače in umetnostne obrti, Marjetin sejem v organizaciji Turističnega društva Bohinjska Bela pa vabi na pester kulturni in zabavni program v pristnem lokalnem okolju.

 

Ne spreglejte: po poti Arnolda Riklija

Tradicionalni 26. Riklijev pohod na prvo julijsko nedeljo vabi na prijetno druženje v naravi, gozdne in sončne kopeli ob telovadbi in kulinariki, ki jo je priporočal Arnold Rikli. Po Riklijevih sledeh se bomo odpravili v nedeljo, 7. julija 2024, program v slogu 'blejskega sončnega doktorja' pa bo potekal med 7. in 12. uro z zborom pred Hotelom Rikli Balance.

Riklijev pohod© Boris Pretnar

 

Več informacij

Več informacij o Blejskem poletju 2024 je na voljo na spletni strani www.bled.si

Vabljeni na nepozabne poletne dni, obarvane s sončnimi zahodi in razgledi na najlepše vedute s počasnimi glasbenimi ritmi. Bled je kraj, kjer vedno znova zastane dih. Naj ga vzame tudi vam na Blejskem poletju 2024.