26. Riklijev pohod: po sledeh slavnega zdravilca

18.06.2024 | Novice

Riklijev pohod© Turizem Bled

Tradicionalni 26. Riklijev pohod na prvo julijsko nedeljo vabi na prijetno druženje v naravi, gozdne in sončne kopeli ob telovadbi in kulinariki, ki jo je priporočal Arnold Rikli. Po Riklijevih sledeh se bomo odpravili v nedeljo, 7. julija 2024, program v slogu 'blejskega sončnega doktorja' pa bo potekal med 7. in 12. uro z zborom pred Hotelom Rikli Balance. 

Pohod po sledeh Arnolda Riklija

Arnold Rikli je živel po sedmih glavnih pravilih življenjskega sloga z motom »voda seveda koristi, še več zrak in največ svetloba«. Gibanje, ki so ga na Bledu poimenovali Riklijanstvo, se opira na redno športno dejavnost, zmerno in zdravo prehranjevanje ter zadosten počitek. V tem duhu bo potekal tudi 26. Riklijev pohod, ki pripoveduje zgodbo Arnolda Riklija.

Riklijev pohod© Miro Zalokar

V družbi Riklija na gozdne in sončne kopeli z dih jemajočimi razgledi na Blejsko jezero

Na zbirnem mestu 26. Riklijevega pohoda pred Hotelom Rikli Balance, bo za udeležence na voljo merjenje krvnega tlaka in sladkorja ter prevzem zajtrka s certificiranimi izdelki Blejskega lokalnega izbora. V družbi zdravilca Riklija se bodo pohodniki podali na pot proti Straži, na več mestih, tudi ob njegovem spomeniku, pa spoznali njegovo zgodbo, koristne nasvete in načela zdravega življenja.

Na poti se bodo večkrat odpirali izjemni razgledi v dolino in na Blejsko jezero, na zeleni jasni bo organizirana vodena vadba in čas namenjen sončnim kopelim. Zdrava malica bo udeležence pričakala na zgornji postaji sedežnice, nato sledi povratek v dolino, ogled Riklijeve razstave in sprehod v smeri Mlina, kjer bo v Hotelu Starkl uradni zaključek druženja z osvežilnim napitkom. Udeležence z več kondicije bo Rikli povabil še na Malo Osojnico, vsi udeleženci pa so vabljeni na kosilo v Veliko Zako.

Riklijev pohod© Boris Pretnar

Podporniki življenjskega sloga Arnolda Riklija

26. Riklijev pohod vsako leto omogočajo zvesti podporniki, partnerji in promotorji Riklijanstva – dr. Leopold Zonik in osebje Zdravstvenega doma Bled, Vojko Zavodnik, Sava hoteli Bled, Infrastruktura Bled, Hotel Starkl, podjetje IGB, restavracija Camping Bled ter zvesti pohodniki, Riklijanci.

Več o Arnoldu Rikliju: nesporni začetnik zdraviliškega turizma na Bledu

Arnold Rikli je med prvimi prepoznal vrednost in prednosti podnebnih danosti ter ugodnega položaja Bleda za dolgo kopalno sezono. Leta 1855 se preseli ob Blejsko jezero in ustanovi Naravni zdravilni zavod, ki je deloval po principu zdravljenja z naravnimi metodami, pozitivnem učinkovanju vode, zraka in svetlobe. Letnica 1855 zaznamuje začetek intenzivnega razvoja turizma, saj Rikli v naslednjih letih postopoma uredi kopališči v švicarskem slogu, Zdravstveni zavod s svojo ordinacijo, sprehajalne in izletniške poti ter namestitvene zmogljivosti za svoje, v večini, premožne bolnike.

Načela Arnolda Riklija so še danes izjemno aktualna, ugodna klima Bleda pa še vedno nudi idealne razmere za prakticiranje njegovih priporočenih zračnih, vodnih in svetlobnih kopeli.

Riklijev pohod© Boris Pretnar

Prijave

Brezplačne prijave na 26. Riklijev pohod so na voljo prek spletnega obrazca vse do petka, 5. julija 2024, do 15. ure.

Program

Vabljeni na Riklijansko doživetje!