Blejski lokalni izbor z novimi certifikati, prva borza ponudnikov

14.09.2022 | Novice

Borza-lokalnih-ponudnikov-2022© Miro Zalokar

Blejski lokalni izbor je iz projekta prerasel v proces, je povedala predsednica strokovne komisije in avtorica modela Izvorno slovensko, dr. Tanja Lešnik Štuhec.

In res je javnemu zavodu Turizem Bled uspelo, da je iz enega samega izdelka, s katerim se je leta 2018 projekt začel, Blejskega sira, s pomočjo ponudnikov na destinaciji, projekt zrasel v proces, v katerem je danes 43 ponudnikov in 190 izdelkov v različnih kategorijah.

Projekt, v katerem poteka ocenjevanje prijavljenih prehranskih izdelkov, jedi, postreženih na gostinski način, rokodelskih izdelkov, stopa na pot ocenjevanja doživetij in nastanitev. Čakamo na prvo delavnico odprtih vrat.

Blejski lokalni izbor je zasnovan kot ena izmed petnajstih kolektivnih blagovnih znamk, ki živijo po Sloveniji. Cilj projekta je predvsem ta, da kmetom in obrtnikom ponudi predvsem dodatno možnost zaslužka in s tem pomaga, da so polja obdelana, da imajo obrtniki delo, prebivalci pa ostanejo doma. Znanja se prenašajo iz roda v rod, poklici izumirajo bolj počasi, uporabniki, tako domačini kot turisti pa so lahko prepričani, da kupijo kakovosten izdelek, ki je plod dela in znanja, ki sta doma na Bledu.

Ob podelitvi smo pripravili tudi prvo borzo ponudnikov, saj želimo, da se ponudniki med seboj povežejo in se stkejo dobaviteljske verige, ki so predvsem kratke in izrazito lokalne.

Ponosni smo, da smo tokrat lahko podelili certifikate doživetjem, in sicer Potičnici na Blejskem otoku za delavnico samostojne priprave in peke potice, združene z vodenim ogledom otoka, Čebelarstvu Ambrožič za doživetje s čebelarjem, kmetiji Tr'glav za doživetje Od najlepše tepke do Tr'glavovega žganja, Niku in Petri Rakovec za Blejski kuharski tečaj ter medi Vodnjov za vodeno pustolovščino Začaran gozd.

Certifikate pa so prejele tudi nastanitve, in sicer Vila Mila ter hoteli Triglav, Park in Rikli Balance.