Bled pristopil k projektu za omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

02.09.2022 | Novice

Blejski župan Janez Fajfar je podpisal dogovor o sodelovanju občine Bled v vseslovenskem projektu »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki je namenjen vsem, predvsem pa ljudem z okvarami vida, sluha, gibalno oviranim in starejšim.

Vseslovenskemu projektu, ki ga s podporo Ministrstva za infrastrukturo (MZI) izvaja Geodetski inštitut Slovenije (GI) že od leta 2016, se je doslej pridružilo že več kot 45 občin iz vse Slovenije, cilj pa je priključitev vseh 212 slovenskih občin.

Projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« je namenjen izboljšanju dostopnosti in mobilnosti v občinskem urbanem prostoru za prebivalce z različnimi invalidnostmi in oviranostmi, predvsem za starejše, za ljudi z okvarami vida in sluha ter za gibalno ovirane.

Podpisu dogovora sledi zajem podatkov o fizični dostopnosti blejske infrastrukture na samem terenu občine, ki ga bodo izvedli strokovnjaki Geodetskega inštituta Slovenije v sodelovanju s predstavniki invalidskih društev z Bleda in okolice, ki lahko najbolje povedo, kaj je zanje ustrezno dostopno, in kaj ne.

Zbrani podatki s terena bodo obdelani in prikazani v pregledovalniku podatkov Dostopnost prostora, kjer so na enem mestu enotno prikazani podatki o fizični dostopnosti urbanih prostorov v vseh sodelujočih občinah. Vsaka v projektu sodelujoča občina lahko te podatke uporabi za izboljšanje dostopnosti obstoječe infrastrikture in tako povečajo kakovost bivanja svojih prebivalcev. Na Bledu se bodo med drugim posvetili omogočanju dostopnega turizma, saj imajo na tem področju izjemen potencial. 

Občina Bled