Bled pred poletjem 2022

22.06.2022 | Sporočila za javnost

Bled Mala Osojnica © Jošt Gantar

V letošnjem poletju pričakujemo ponovno vsaj tako dober obisk in dobro sezono kot leta 2019, torej pred epidemijo. Po podatkih Občine Bled smo leta 2019 beležili 1,1 milijona nočitev, leta 2020 433.000, leta 2021 nekaj čez pol milijona. Letos smo do konca aprila že realizirali 121.000 nočitev, podatke za maj še čakamo.

Občina Bled, Turizem Bled, Zavod za kulturo Bled, javno podjetje Infrastruktura Bled in medobčinsko redarstvo in inšpektorat smo se pripravili na letošnje poletje, in sicer:

 

UPRAVLJANJE Z DESTINACIJO, USMERJANJE PROMETA

Bled Local selection zajtrk© Boris Pretnar

Primer dobre prakse je sodelovanje med javnim zavodom Turizem Bled in Hotelom Triglav. Na pobudo Hotela Triglav ter v sodelovanju s Turizmom Bled bo v prostorih hotela vsako tretjo nedeljo v mesecu med 11. in 15. uro potekala t. i. Kolodvorska tržnica, na kateri se bodo predstavili ponudniki in ponudnice izdelkov, certificiranih pod znamko Bled Local Selection, kuharski mojstri restavracije 1906  pa bodo pripravili jedilnik z vključenimi 3-hodi, ki bo sestavljen iz sestavin lokalnih ponudnikov, udeleženih na nedeljski tržnici. Cena jedilnika je 25 €, zaradi omejenega prostora v restavraciji so zaželene predhodne rezervacije na ali 04 575 26 10. Več informacij bo dostopnih na spletni strani https://www.bled.si/sl/prireditve/. Vabljeni, da si tretjo nedeljo v juniju, to je 19.6., rezervirate za obisk tržnice, nakup lokalnih izdelkov in kulinarične užitke v idiličnem hotelu nad jezerom, ki prepriča s svojim razgledom, gostoljubjem in vrhunsko kulinariko.

 

PRIREDITVE IN DOGODKI

Letošnje poletje se glede prireditev in dogodkov vrača v polnem zamahu. Srednjeveški dnevi, letna izvedba Legende o potopljenem zvonu, nastopi mednarodnih folklornih skupin so za nami, ravno tako tudi že nekaj veslaških prvenstev, pred nami je evropski veslaški masters, pa osrednji del poletja s Festivalom Bled, ki se začenja 1.7., Blejskimi dnevi, ki so uvod v tritedensko dogajanje na Jezerski promenadi, ki bo letos v znamenju obeležitve 60- letnice slovenske popevke. V Zaki bodo filmski večeri, pred nami je Blejski vodni festival, 20.6. se začne Festival sodobne glasbe Abeceda, pred nami je Festival joge, 3. julija 24. Riklijev pohod…

Vsi dogodki so objavljeni na: https://www.bled.si/sl/prireditve/

Na Bledu bo v treh mesecih, juniju, juliju in avgustu preko 100 dogodkov.

Osrednji dogodki ob 60-letnici slovenske popevke:

Petek, 22.7.: 

od 12:00 - kulinarična ponudba in sejem domače in umetnostne obrti
18:00 - koncert Godbe Gorje na gladini Blejskega jezera
20:00 - koncert: Policijski orkester z Aniko Horvat

Sobota, 23.7.: 

od 10:00 - kulinarična ponudba in sejem domače in umetnostne obrti
20:00 - koncert: Big Band Bled z Alenko Godec in Otom Pestnerjem

Nedelja, 24.7.:

od 10:00 - kulinarična ponudba in sejem domače in umetnostne obrti
20:00 - koncert: Primož Grašič kvartet  

V soboto bo tradicionalno zažarelo Blejsko jezero. Prostovoljci v čolnih namreč na jezersko gladino položijo 15.000 lučk v jajčnih lupinah, ki jih že 50 let pripravlja domačin Andrej Vidic. Le-te izdela v nekaj mesecih, jajčne lupine pa skrbno ločujejo slaščičarji podjetja Conditus, ob pripravi slastnih kremnih rezin.

Blejski dnevi 2018 (50)_Miro Zalokar© Miro Zalokar

Ostala vikenda:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29.07. petek BLED JAZZ SELECTION + Kristina Oberžan

30.07. sobota SAMUEL LUCAS s 6 člansko skupino glasbenikov

31.07. nedelja JAZZ PUNT BIG BAND Tolmin + Tanja Srednik + Tjaša Fajdiga

+ godalni orkester GŠ Idrija - poklon Mojmirju Sepetu 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

05.08. petek DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV

06.08. sobota – CARMEN (opera)

07.08. nedelja ROK 'N' BAND

 

ZERO WASTE

Občina Bled je zero waste občina, kar pomeni, da so vsi dogodki in vse prireditve v organizaciji Občine Bled in njenih javnih zavodov zero waste. Grajsko kopališče je prvo kopališče v Sloveniji z okoljskim znakom Slovenia Green beach.