Pomladna dekoracija, lov na pirhe in velikonočna tradicija na Blejskem gradu

23.03.2022 | Novice

lov-na-pirhe-Blejski-grad

V Biotehničnem centru Naklo so se odzvali povabilu za spomladansko okrasitev gradu, hkrati pa se po treh letih vrača izjemno priljubljena igrica Lov na pirhe.

S cvetno dekoracijo na Blejskem gradu bomo priklicali svežino skupaj z bližnjim Biotehniškim centrom Naklo, ki kot izobraževalna, raziskovalna in razvojna ustanova v ospredje postavlja občutek za naravo, skrb za pridelavo in predelavo zdrave hrane ter skrb za trajnost in urejeno okolje. Dijakom in študentom želijo posredovati čim več strokovnega znanja in praktičnih veščin, zato se povezujejo z lokalnim okoljem. Tako je center letos sprejel pobudo Zavoda in izziv, da bodo z aranžmaji dijakov pripeljali pomlad na Blejski grad. Zagotovo dijaki nimajo vsak dan priložnosti krasiti kulturnega in arhitekturnega spomenika državnega pomena in so postavljeni pred poseben projekt.

Po dveh letih premora se na grad zopet vrača ena najbolj zabavnih iger za otroke, Lov na pirhe. Na velikonočno nedeljo bomo po gradu skrili preko 100 lesenih velikonočnih jajc, otroci pa se bodo lahko preizkusili tudi v valicanju in sekanju pirhov. Letos k sodelovanju vabimo tudi starše, za vas bomo pripravili kar dve tekmovanji, v ribanju hrena in luščenju pirhov. Otroci, s seboj ne pozabite prinesti pirha za izmenjavo, na gradu se bo namreč nahajala košara, v katero boste lahko oddali svoj pirh in si zase izbrali novega. Lahko ga prav posebno okrasite, morda dodate celo kratko sporočilo, ki bo skupaj s pirhom potovalo na drugi konec Slovenije ali celo sveta!

Pomladna cvetlična dekoracija bo na ogled od 8. aprila do 15. maja, v odpiralnem času gradu. Vabljeni tudi na prireditev Lov na pirhe, ki bo v nedeljo, 17. aprila, ob 11. uri, zberemo se pri vodnjaku, na spodnji terasi gradu.

Zavod za kulturo Bled