Kakšni so potovalni načrti Evropejcev v naslednjega pol leta?

03.03.2021 | Novice

Bled-pomladne-Jost-Gantar-VELIKA-10© Jošt Gantar

Evropejci bi radi potovali

V času epidemije je ETC – European travel comission, ki je bila ustanovljena leta 1948 za promocijo turizma v Evropi, opravila raziskavo o turističnih potovanjih Evropejcev in Evropejk. Z raziskavo, ki poteka v petih valovih, so začeli septembra lani, najnovejši izsledki pa pravijo, da 54 % vprašanih načrtuje potovanje v naslednjega pol leta, 34 % Evropejcev želi potovati že med majem in julijem letos. Zanimivi so tudi podatki o tem, kam bi radi potovali – 41 % jih želi potovati v druge evropske države, 35 % pa bi raje potovalo po svoji lastni državi.

Kaj zanima Evropejce?

18 % Evropejcev se bo odločilo za potovanja na sončne in morske destinacije, 16 % jih zanimajo mestna središča, 14 % jih bo potovalo zaradi kulturnih znamenitosti.

Kako bodo potovali?

54 % bi jih potovalo z letalom, če bi to bilo mogoče, 16 % jih potovanje z letalom dojema kot tveganje za zdravje. 36 % Evropejcev bo potovalo z avtomobilom.

Kam bodo potovali Evropejci?

Pet najbolj zaželenih destinacij za potovanje so Italija, Grčija, Francija, Španija in Nemčija. Sledijo Portugalska, Združeno kraljestvo, Turčija, Hrvaška in Nizozemska. Tisti, ki bodo potovali, imajo najraje, da destinacijo izberejo in namestitev rezervirajo preko spleta. Poleg spletnih strani konkretnih ponudnikov so za odločitev o potovanju zelo pomembne tudi destinacijske spletne strani.

Kaj Evropejce vodi pri odločanju za obisk destinacije?

24 % Evropejcev na prvo mesto postavlja zdravje in varnost. Trajnostni razvoj se je tokrat prvič znašel med prioritetami za obisk destinacije.

Odnos do epidemije

11 % Evropejcev kot pogoj pri odločanju za pot postavlja cepljenje proti koronavirusu. Enak odstotek jih destinacije presoja po tem, kako uspešne so v boju z epidemijo. Možnost karantene je še vedno glavna ovira za potovanja. Za kar 69 % ljudi, ki načrtujejo potovanje v letošnjem poletju in jih hkrati skrbita zdravje in varnost, so striktni protokoli za varnost in zdravje na destinaciji velikega pomena. Nasprotno, 21 % jih meni, da bodo ti protokoli negativno vplivali na njihovo počitniško izkušnjo.

Destinacije naj promocijske aktivnosti usmerijo v ljudi, ki so že cepljeni

ETC svetuje, naj destinacije letos posebne promocijske aktivnosti namenijo ljudem, ki so že cepljeni, torej starejši populaciji. Glede na to, da se zanimanje za letalska potovanja ponovno povečuje, naj destinacije svoje promocijske aktivnosti izvajajo tudi v srednje oddaljenih državah, od koder bi gostje lahko potovali z letalom. Prav tako naj destinacije poudarjajo ponudbo, ki je namenjena družinam in je hkrati varna pred covid-19 – se pravi dejavnosti na prostem.

Cepljeni starejši od 55 let

Glede na raziskavo se za potovanja zelo zanima tudi generacija, ki je starejša od 55 let in je že bila cepljena. Te ljudi zanima predvsem varen obisk kulturnih znamenitosti in pravilna predstavitev dediščine.

Kdo v Evropi bo potoval v naslednjega pol leta?

Raziskava pravi, da bodo to Poljaki, Italijani, Avstrijci, Španci in Belgijci.

Kam in koliko bodo potovali Nemci?

V naslednje pol leta potovanje načrtuje več kot polovica Nemcev, najraje bi potovali od maja do julija. Velika večina jih bo potovala po Nemčiji ali po Evropi, le 15 % jih načrtuje potovanje izven Evrope. Zelo podobno je pri Britancih in Francozih. Četrtina Nizozemcev bo počitnice preživela doma, 42 % jih bo obiskalo evropske države.

Skoraj polovica Italijanov bo počitnice preživela doma

Drugače od Nemcev, Britancev in Francozov se bodo v naslednje pol leta odločali Italijani. Kot pravi raziskava, jih bo skoraj polovica počitnice preživela doma, le 33 % jih bo potovalo po Evropi, medtem ko bo polovica Belgijcev odšla na dopust v kakšno izmed evropskih držav, prav tako pa bo po Evropi potovala slaba polovica Švicarjev. Kot kaže, bo po Evropi potovalo največ Poljakov – 52 %.