Alpine Pearls: 15 let mreženja za trajnostna počitniška doživetja

04.02.2021 | Novice

Od eksotičnega začetnika do močne partnerske mreže

Združenje Alpine Pearls je bilo s podporo EU ustanovljeno pred točno 15 leti. 17 počitniških krajev vzdolž alpskega loka je imelo en skupen cilj, in sicer ustvariti trajnostna počitniška doživetja, ki bi vključevala okolju prijazno mobilnost. Združenje Alpine Pearls naj bi pri tem služilo kot platforma za povezovanje. Takrat pilotski projekt povezovanja pobud s področja trajnosti, danes pa dobro etablirano čezmejno sodelovanje za mobilnost prihodnosti. Od leta 2006 do danes je bilo storjenega marsikaj  …

alpine-pearls-logo-slo_rz-mali

 

Poslanstvo je jasno: počitnice v Alpah brez avtomobila

Predsednik Alpine Pearls dr. Peter Brandauer poudarja: „Alpine Pearls jasno dokazuje, da so počitnice v gorah brez avtomobila čisti užitek! Biseri Alp so dobro povezani z mednarodno železniško in avtobusno mrežo. Potovanje z avtobusom ali vlakom je blagodejno za dušo in tudi za podnebno bilanco počitniških krajev.“ Za zadnji del poti od železniške oz. avtobusne postaje do nastanitve je na voljo organiziran prevoz. Samoumevno je, da je okolju prijazna mobilnost tudi v samem počitniškem kraju zagotovljena: linijski avtobusni prevozi, taksiji na klic, smučarski in pohodniški avtobusi itd. V izbranih turističnih regijah gostje poleg tega lahko preizkusijo električna vozila. Ob vsem tem ne gre pozabiti, da je potovanje z vlakom v povprečju kar 15-krat prijaznejše do podnebja kot potovanje z avtom!  

 

Izbor najboljšega iz 15-letnega mreženja  

Vedno znova nagrajeni

Alpine Pearls je ponosen na mednarodna priznanja in nagrade, na primer:

Profesionalni partner pri podpornih projektih

Alpine Pearls je sodeloval že pri 7 velikih evropskih projektih (INTERREG, Erasmus+, Europe for Citizens), ki tematsko segajo od spodbujanja infrastrukture e-napajalnikov v alpskem prostoru preko izobraževanja za načrtovalca mobilnosti, sodelovanja prebivalstva pri trajnostnem razvoju pa vse do pohodov za zdravje, ki so presegali starostne in geografske meje. Mednarodne projekte uspešno uresničujemo skupaj z uglednimi projektnimi partnerji, kot je Tehniška univerza iz Münchna.

Več informacij

Gostitelji alpskih biserov se predstavijo

Ponudniki nastanitev, ki so se prav posebej specializirali za mehko mobilnost, so se povezali pod nazivom „Alpine Pearls gostitelji“. Le-ti posebej zgledno informirajo o možnostih okolju prijaznega in udobnega potovanja  ter goste spodbujajo, da avto pustijo doma. Poleg tega s številnimi nasveti pomagajo pri izbiri aktivnosti, ki vključujejo mehko mobilnost destinacije. Od leta 2015 to odlikovanje  podeljujemo ponudnikom nastanitev (stanje 2021: 95 ponudnikov).

Več informacij

Biseri Alp kot „laboratoriji mobilnosti“

Destinacije Alpine Pearls so začetniki trajnostne mobilnosti na področju turizma. Uresničili smo na primer ukrepe za umiritev prometa, brezplačne avtobusne storitve in prevoze z/do železniške postaje, izposojo e-koles, e-avtomobilov, kartice za goste, ki vključujejo storitve mehke mobilsnoti, številne aktivnosti na prostem brez emisij in še mnogo več. Tudi v prihodnjih letih bomo postavljali mejnike za nove rešitve na področju mobilnosti.

Novinci prisrčno dobrodošli

Alpine Pearls trenutno sprejema prijave novih, inovativnih destinacij. NOVO: Uredili smo obliko članstva „biserni kandidat“, ki destinacijam, ki (še) ne izpolnjujejo vseh kriterijev iz kataloga, omogoča, da se včlanijo. Naš cilj je, da bi tudi novincem ponudili možnost razvoja v smeri trajnostnega turizma ob podpori partnerjev Alpine Pearls.

 

2021: Evropsko leto železnice

Potovanje z vlakom ima v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi majhen izpust CO2, poleg tega pa je tudi med najbolj sproščenimi načini potovanja. Leto 2021 je evropsko leto železnice (Več informacij). Takoj, ko bo pandemija za nami in bojo meje za turiste ponovno odprte, bojo destinacije Alpine Pearls ponovno okrepile osredotočenost na mednarodna potovanja z vlakom. Zastavljene cilje s področja varstva podnebja Green Deals lahko dosežemo le, če bomo spremenili našo izbiro prevoznih sredstev.

vlak Daniel Gollner Alpine Pearls© Daniel Gollner, Alpine Pearls

 

Člani pravijo …. – izbrane izjave

 

Tema trajnosti aktualna kot še nikoli

Karmen Mentil, vodja pisarne Alpine-Pearls, poudarja: „Nesporno je dejstvo, da ima trajnost vedno večji pomen. Naši gostje so okoljsko vedno bolj osveščeni. Alpine Pearls domačim in tujim gostom in tudi partnerjem iz naše mreže služi kot idealna platforma za razvoj in trženje trajnostnih potovanj v alpskem prostoru. Prihodnost našega dela je v razvoju in krepitvi kakovostnega turizma namesto masovnega. S tem se izboljša tudi kakovost življenja domačinov teh turističnih krajev.“

Trajnostni turistični razvoj/video naših partnerskih krajev v Sloveniji - Bled in Bohinj: 

 

 

 

Več informacij o Alpine Pearls in vse povezave do turističnih destinacij z mehko mobilnostjo:

Spletna stran

Facebook

Instagram

 

januar 2021

 

Kontakt:

Management Alpine Pearls | Karmen Mentil

Weng 42 | A-5453 Werfenweng | Tel: +43 664 5235450 |

 

Zemljevid včlanjenih krajev

map-alpine-pearls-DE