Bled ob koncu poletja

03.09.2020 | Novice

grad delavnice© Zavod za kulturo Bled

Poletje se na Gorenjskem bliža h koncu, letošnjega si bomo vsi, od turističnih delavcev do domačinov zapomnili po tem, da je blejski turizem izgledal drugače kot nekaj zaporednih preteklih let. Barvita jesen, ki že trka na naša vrata, prinaša tople barve in nova doživetja.

Na podrobne podatke o obisku in nočitvah za letošnje poletje še čakamo, vsekakor pa je bilo doživetje Bleda letos poleti drugačno od preteklih let.

»Bled je letos zaživel v vsej svoji lepoti, vabili so parki in jezero, dejavnosti v naravi in čudovita kulturna dediščina, ki jo Bled hrani in vzdržuje za vse«, pravi župan Janez Fajfar.

Kljub temu, da velikih prireditev ni bilo, so na Turizmu Bled in na Zavodu za kulturo poskrbeli, da so manjši, butični dogodki dosegli svoje občinstvo. Spontani nastopi kulturno-umetniških skupin z vse Slovenije na Jezerski promenadi v organizaciji Turizma Bled so vsak poletni konec tedna privabili mimoidoče, da so se ustavili in prisluhnili. Promenada se je spremenila v elitni blejski razstavni prostor, kjer so bile čez poletje na ogled štiri razstave: junija razstava likovnih del društva Atelje Bled, sledile so razstave Oblačilna podoba v Prešernovih časih, Podobe raja na slikah Narodne galerije in na koncu Bled nekoč, razstava, ki predstavlja blejsko zgodovino in razvoj turizma od 19. stoletja naprej.

Blejski grad je že tradicionalno mesto razstav, tudi letos se kljub zdravstvenim razmeram niso dali, med najodmevnejšimi je bila razstava arhitekturnih modelov kozolcev.

Turistični delavci so s poletjem glede na to, kako je kazalo maja in junija, pravzaprav zadovoljni. Hotelske hiše, ki so jih po epidemiji odprli, so bile julija in avgusta v večini dobro zasedene, prav tako kapacitete pri zasebnikih. Kartica gostja Julijske Alpe: Bled, ki je bila v preteklih letih kartica mobilnosti, letos pa kartica dodatnih ugodnosti za goste, ki so na Bledu nočili vsaj dve noči, se je izkazala za zelo uspelo.

Pred vrati je jesen

Jesen na Bledu ponuja marsikaj. Ko se bo narava odela v svoje tople barve, bomo ponovno priča enim najlepših blejskih razgledov, ki bodo odsevali na jezerski gladini. Blejski grad bo septembra odprt od 9. do 19. ure, blejski fikajerji bodo vozili vsak dan med 10. in 16. uro oziroma po naročilu, Grajsko kopališče zaradi temperatur zapira svoja vrata, blejska Straža pa bo v septembru obratovala ob petkih, sobotah in nedeljah. Blejski otok je v septembru odprt med 10. in 19. uro, še vedno pa za najavljene skupine pripravijo tudi prikaz peke slovenske potice.

Turistični delavci so v preteklih letih rezervacije sprejemali za leto ali dve v naprej, danes je veliko rezervacij v zadnjem hipu. Napovedi za jesen so zato nehvaležne, kljub vsemu pa po izkušnjah, ki jih imajo blejski turistični delavci, tudi v jesen na Bledu zremo z optimizmom.

Triglav triatlon Bled 2020 bo!

Kljub izrednim razmeram, ki letos vladajo po svetu, je organizatorjem tradicionalnega blejskega triatlona uspelo pridobiti dovoljenja NIJZ za izvedbo. Seveda bo potrebnih kar nekaj prilagoditev, ampak upajmo, da bo tekmovanje potekalo brez večjih zapletov.

Datum je letos zaradi vseh mogočih prestavitev prireditev prestavljen iz prvega vikenda v septembru na tretjega, konkretno na soboto, 19.9.2020. 

Možnost za nastop bodo dobili vsi, tako cici triatlonci na najkrajših razdaljah kot odrasli na najdaljših.