Blejski lokalni izbor se nadaljuje

11.12.2019 | Sporočila za javnost

Komisija PŽI BLS 9.12.2019© Tomo Jeseničnik

Potem ko je prvo ocenjevanje rokodelskih izdelkov in izdelkov industrijskega oblikovanja za podelitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Bled Local selection oziroma Blejski lokalni izbor potekalo 15. novembra, je 9. decembra strokovna komisija v ocenjevanje prejela 34 pridelkov in živilskih izdelkov enajstih ponudnikov. 26 izdelkov je bilo pozitivno ocenjenih, dva izdelka sta bila pogojno pozitivno ocenjena, en izdelek je bil izločen, pet pa jih ni doseglo kriterijev ocenjevalne komisije. Strokovno komisijo, v kateri so bili dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in mag. Marlena Skvarča, je še posebej navdušila kakovost izdelkov, ki je razen v nekaj primerih na zavidljivi kakovostni ravni, tako s senzoričnega kot tudi z vidika celostne grafične podobe. Izstopali so izredno skrbno pripravljeni izdelki, ki so tudi vrhunske senzorične kakovosti. Posebej so navdušili zeliščni čaj, sol s sušenimi zelišči, zeliščni ledeni čaj, prav tako zanimiv pa je bil bogat izbor žganih pijač.

Takoj po novem letu, 9. januarja 2020, pridejo na vrsto gostinski ponudniki, ki bodo v ocenjevanje prjavili jedi in pijače postrežene na gostinski način. Med pogoji, ki jih morajo izpolnjevati jedi in pijače, posebej izstopa lokalno dodana vrednost le-teh. Jedi in pijače morajo vsebovati določen odstotek lokalno pridelanih sestavin (živil, receptur, postopkov obdelave, drobnega inventarja na katerem so postrežene ipd.) ter blejsko zgodbo; izhajajo lahko iz blejske kulinarične piramide, ki jo je pripravil prof. dr. Janez Bogataj ali pa predstavljajo sodoben pogled na kulinariko - hišne jedi in pijače postrežene na gostinski način.