Ljubljana in Osrednja Slovenija

Škofja Loka

Bled – Škofja Loka = 37 km

F008643-skofja_loka_jost_gantar_7_orig_jpg-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Škofja Loka je mesto znamenitega Škofjeloškega pasijona, ki sodi med nesnovno dediščino UNESCO. Iz zgodovinskega središča poti vodijo na podeželje, ujeto med tri pogorja in dve dolini, ki navdihuje ustvarjalnost vseh vrst – od rokodelske in likovne do gastronomske. V Železnikih sta doma čipkarstvo in kovaštvo, Žiri slovijo po čevljarski dejavnosti, v Gorenji vasi – Poljane, krajih pod Blegošem, pa živi ena najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb.

 

Cerklje na Gorenjskem

Bled – Cerklje na Gorenjskem = 41 km

F014688-07_ljubljana_in_osrednja_slovenija_grad_strmol_1-photo-m© Luka Kotnik, Mediaspeed, www.slovenia.info

Cerklje na Gorenjskem so prvi stik s Slovenijo za vse, ki v zeleno deželo pridejo z letalom. Le nekaj kilometrov od mednarodnega letališča se nahaja Krvavec, eden največjih smučarskih centrov v Sloveniji. Cerklje so izhodišče za številne vzpone v Kamniško-Savinjske Alpe in kolesarska doživetja zelenega podeželja. Med kulturno dediščino poleg številnih cerkva spada Grad Strmol, ki velja za enega najstarejših in najbolj ohranjenih gradov na Slovenskem.

 

Kamnik

Bled – Kamnik = 50 km

F009910-velika_planina_ana_pogacar-photo-m© Ana Pogačar, www.slovenia.info

Zgodovinsko mesto Kamnik je poznano po svoji obrtniški tradiciji, ki jo zaznate na slikoviti ulici Šutni. Nad mestom ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp bdijo trije gradovi, vsak s svojo zgodbo. Iz mesta vam pogled uide na bližnje vrhove in na Veliko planino z enim izmed največjih pastirskih naselij v Evropi. Romantične duše bo vleklo med cvetoče gredice bližnjega arboretuma. Iskalci miru in aktivnih doživetij pa na svoj račun pridejo v slikoviti dolini Kamniške Bistrice.

 

Ljubljana

Bled – Ljubljana = 54 km

F009862-edit_jacob_stb_ljubljana_8-photo-m© Jacob Riglin, Beautiful Destinations, www.slovenia.info

Živahna slovenska prestolnica slovi kot eno najbolj zelenih evropskih mest. Iz samega središča mesta, zaznamovanega z bogato arhitekturno zapuščino Jožeta Plečnika, vas do zelene narave loči le korak. Na griču nad mestnim središčem se dviguje Ljubljanski grad, ki ga lahko obiščete peš ali z vzpenjačo. Utrip mestnega življenja Ljubljančanov najbolje začutite na glavni tržnici. Čar mestu dajejo raznovrstni dogodki in festivali ter izbrana gastronomska doživetja.

 

Idrija

Bled – Idrija = 78 km

F009303-idrija_mercury_mine_shaft_by_marko_sinkovec-photo-m© Marko Šinkovec, www.slovenia.info

Unescova Idrija je mesto živega srebra in čipk. Nekdanji drugi največji rudnik živega srebra na svetu je danes svet raznovrstnih doživetij, rudarska dediščina, razpršena po mestu in okolici, pa razkriva duh nekdanjega rudarskega življenja. Zaljubili se boste v nežno prepletene niti idrijskih čipk, ki so prave umetnine. Ko ste v Idriji, morate poskusiti značilne idrijske žlikrofe. Aktivnosti in raziskovanja željni popotniki se bodo podali na potep po UNESCO Geoparku.

 

Kočevsko

Bled – Kočevje = 121 km

F014695-03_ljubljana_in_osrednja_slovenija_krempa_sedlo_krempe_1-photo-m© Jaka Arbutina, Mediaspeed, www.slovenia.info

Prostrani gozdovi Kočevskega so kraljestvo rjavega medveda, ki ga v družbi izkušenih lovcev in naravoslovcev lahko tudi »osebno« spoznate. Narava tu še vedno kaže svoj prvinski obraz, ki ga je moč zaznati tudi v pragozdu Krokar, uvrščenem med Unescovo dediščino. Skozi gozdove vodijo številne pohodniške in kolesarske poti, ki vas vodijo med čudeži narave in kulturno zapuščino. K vodnim doživetjem kličeta Kočevsko jezero in zgornji tok reke Kolpe.

 

Novo mesto

Bled – Novo mesto = 124 km

F008175-novo_mesto_jost_gantar_4_orig_jpg-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Zgodovinsko mesto na okljuku reke Krke je največje evropsko arheološko najdišče situl. Sprehod skozi staro mestno jedro pa vam razkrije še številne druge zgodbe iz preteklosti. Mesto obdajajo vinorodni griči, kjer je doma značilno dolenjsko vino cviček. Po najlepše razglede na Dolenjsko se podajte na Gorjance, kjer domišljijo burijo skrivnostne bajke in povesti pisatelja Janeza Trdine. K vodnim dogodivščinam vabi zelena reka Krka.

 

Bela krajina

Bled – Črnomelj = 146 km

F013627-vidosici_bela_krajina_kolesarjenje_jost_gantar_3-photo-m© Jošt Gantar, www.slovenia.info

Bela krajina je stičišče raznovrstnih kultur, izvrstne kulinarike in slikovite narave. Svet ob najtoplejši slovenski reki Kolpi lahko raziščete peš ali s kolesom, po reki pa se zapeljete s kajakom ali kanujem. Pisane vasi in mesta razkrivajo številne zgodbe iz preteklosti. Med belimi brezami živi legenda o belokranjskem junaku, Zelenem Juriju, ki mu je posvečen najstarejši slovenski folklorni festival. Pozornost pritegnejo tudi značilne velikonočne belokranjske pisanice.